Menu

Jak na tvarování lyžařských bot doma?

Aktualizováno dne 4.1.2023

Chystáte se letos na lyže? Základním předpokladem pro to, abyste si lyžování užili na maximum, je kvalitní lyžařská výbava. Jejím základem jsou samozřejmě lyže a také lyžařské boty, které by měly dokonale sedět a nikde netlačit. S tím, jak zajistit, aby byly lyžařské boty pohodlné, vám pomůže náš návod na tvarování lyžařských bot doma.

Jak na tvarování lyžařských bot doma?
10 minut čtení
Životní styl

Pokud jste někdy zažili situaci, že vás lyžáky tlačily na několika místech, dáte nám za pravdu, že se každá minuta lyžování proměnila v utrpení. Existují však způsoby, jak dosáhnout toho, aby vám lyžařské boty perfektně padly a lyžování se obešlo bez bolesti a puchýřů. Lyžařské boty je totiž možné dotvarovat přesně na nohu konkrétního lyžaře. S tím vám pomůžou takzvaní bootfitteři ve specializovaných prodejnách. Lyžáky však můžete vytvarovat také v domácím prostředí. Jak na tvarování lyžařských bot doma?

bootfitting

Co je to bootfitting?

V první řadě si pojďme blíže objasnit pojem bootfitting. Pod tímto pojmem se ukrývá maximální přizpůsobení lyžařských bot. Vzhledem k tomu, že má každý člověk jinou velikost a tvar nohy, všem nemohou dobře sedět lyžáky, které jsou vyráběny sériově a které je možné zakoupit v obchodě. Aby boty nikde netlačily, je třeba je přizpůsobit stavbě nohy právě prostřednictvím bootfittingu. Ten zahrnuje:

  • výběr vhodné stélky
  • úpravu vnitřní botičky
  • úpravu vlastního skeletu boty

Skelet je možné změkčit například vyříznutím některých částí nebo také vytahováním a vybrušováním na problematických místech.

Tip! Chcete si koupit nové lyžáky? Pořídit je můžete chytře přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Nevěříte? Zastavte se třeba na:

* Sport365.cz - 4 % z nákupu zpět
* Lyze-radotin.cz - 2 % z nákupu zpět

tvarování lyžáků

Bootfitting můžete nechat zkušeným bootfitterům nebo se pokusit upravit lyžařské boty doma. Pokud se rozhodnete pro druhou zmíněnou variantu, přijde vám vhod náš návod. Myslete však na to, že neodborným zásahem můžete boty nenávratně poškodit, takže pokud chcete mít jistotu, že budou boty perfektně vytvarované, obraťte se ideálně na odborníky.

1.) Dejte lyžákům potřebný čas

Máte nové lyžáky a po dni na svahu vás tlačí? V tom případě je dobré vědět, že po dvou nebo třech dnech na svahu se boty zvětší, a to až o půl čísla. Většina dnes vyráběných lyžáků má teplem tvarovatelné vnitřní botičky, které se vytvarují po zahřátí dle tvaru nohy, i tento proces probíhá během prvních dvou až tří dnů strávených na svahu. Bota se tak může vašim nohám přizpůsobit až po nějaké době na svahu.

2.) Máte lyžařské boty správně zapnuté?

Další příčinou toho, proč lyžáky tlačí, může být skutečnost, že nejsou správně zapnuté. Jak je tedy zapnout tak, aby lyžáky pevně obepínaly nohu, ale v žádném místě netlačily?

  • Poté, co ve stoje vložíte nohu do lyžáků, třete zadní částí boty o zem tak, aby se pata dostala co nejdál dozadu.
  • Přichází na řadu zapínání přezek, které by mělo probíhat ve správném pořadí.
  • Jako první zapněte spodní sponu na skeletu.
  • Následuje horní přezka na skeletu.
  • Nyní zapněte přezky na noze, nejdříve druhou zepředu a poté první.
  • Nakonec zapněte pásek na suchý zip, který se nachází v horní části skeletu.

3.) Domácí tepelné tvarování skeletu

Pokud vás lyžařské boty stále tlačí, můžete zkusit natvarovat skelet. Jak? Ze skeletu odstraňte spoiler, zeppu a botičku a vložte skelet do trouby na pečení. Na dno trouby vložte pekáč s vodou a troubu nastavte na 125 °C, oddělejte rošt, aby nebyl příliš horký. Poté, co se trouba nahřeje a bude v ní dostatečné množství páry, vložte do trouby rošt a položte na něj skelet a nechejte skelet nahřívat asi 6 minut. Posléze skelet opatrně vytáhněte, z boty vylijte vodu, vložte zeppu, obujte botičku a až skelet trošku vychladne, zapněte přezky a nechejte ho chladnout na noze.

4.) Přizpůsobení výšky chodidlové části broušením

Boty můžete noze přizpůsobit i tím, že upravíte nárt na míru levé i pravé noze. Vzhledem k tomu, že je v nártové části malá tloušťka materiálu, je ji možné frézovat jen velmi omezeně. Pomocí válcového brusného tělíska však můžete brousit jazyk botičky v oblasti nártové kosti a zeppu. Abyste dobře na práci viděli, můžete na dno skeletu položit malou LED svítilnu. Bruste rovnoměrnými dlouhými tahy s mírným tlakem.

5.) Frézování skeletu

Pokud v lyžařských botách správně nesedí pata nebo vás tlačí prsty, můžete přistoupit k frézování skeletu. Jak označit místa, která je třeba frézovat? Do skeletu položte na zeppu vložku z botičky a postavte se na ni bosou nohou, na které jsou rtěnkou označené kosti, jež tlačí. Označená místa se přenesou na skelet. Během frézování s bruskou s kulatým brusným tělískem pravidelně zkoušejte nohu usadit, dokud dokonale nesedne.

Tip! Před tím, než vyrazíte na hory, zkontrolujte si, že máte platné úrazové pojištění. To vás finančně zabezpečí v případě nejrůznějších nehod a úrazů. Zbrusu nové si také můžete spočítat a pořídit zde:

Úrazové pojištění od 160 Kč/měsíc

obchod s lyžáky

Tvarování lyžařských bot v rukou profesionálů

Jak na tvarování lyžařských bot doma už jsme si nastínili. Výše uvedený domácí postup může být pro začátečníky poměrně náročný, pokud tedy nechcete nic riskovat, navštivte servisy nebo prodejny nabízející úpravu lyžařských bot na míru. V prodejně vám pomůžou vybrat správnou vložku do bot, a to buďto univerzální nebo individuální, a za pomocí nejmodernějších technologií se také postarají o vytvarování skeletu.

Některé skelety je možné vytahovat mechanicky, některé se zevnitř vybrušují bruskou. Spolehnout se můžete i na tvarování vnitřní botičky. Někdy stačí jen nahřátí a následné vyšlápnutí, vnitřní botičky je však možné i vyřezávat, vylepovat a některé dokonce i brousit.

Tip! Pokud jedete na hory do zahraničí, nezapomeňte také na cestovní pojištění s připojištěním zimních sportů. Pár kliky si ho zvládnete vyřídit za nejlepší cenu zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

lyžařské ponožky

Jaké ponožky zvolit do lyžáků?

Abyste se při lyžování cítili co nejkomfortněji, jsou důležité nejen kvalitní lyžařské boty, které vám sednou, ale také vhodná volba ponožek do bot. Podle odborníků byste se měli vyhnout tlustým vlněným ponožkám a naopak sáhnout po ponožkách a podkolenkách, které jsou speciálně určené na lyžování. Čím se takové ponožky vyznačují? Mohou se pochlubit polstrováním nejvíce namáhaných míst, mají anatomický tvar, skvěle odvádějí pot a dobře tepelně izolují.

  • Cena: cca 100 - 600 Kč / pár

Taky jste si před lyžařskou sezónou položili otázku, jak na tvarování lyžařských bot doma? V tom případě doufáme, že jste na ni v tomto článku našli odpověď. Pokud si na domácí tvarování netroufáte, přenechejte bootfitting odborníkům.

Vášniví lyžaři... také jistě ocení naše nejnovější průvodce ski centry:

* 10 vyhlášených lyžařských středisek v Alpách
* 10 super lyžařských středisek v Německu
* 10 nejlepších míst na lyžování na ledovci v Evropě

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.