Menu

Lyžování v Alpách: 10 vyhlášených středisek, která budete chtít navštívit i vy

Aktualizováno dne 4.1.2023

Když chcete na lyže, tak jeďte do Alp. Rozhodně neprohloupíte. Lyžování v Alpách slibuje zážitky z nekonečně dlouhých sjezdovek všech obtížností i panoramatické výhledy. Kde najdete ta nejlepší alpská střediska?

Lyžování v Alpách: 10 vyhlášených středisek, která budete chtít navštívit i vy
16 minut čtení
Cestovní pojištění

Alpy jsou největší Evropské hory a jsou doslova protkány sítí úžasných lyžařských středisek. A díky nim, se lyžování v Alpách nemusí bát ani úplní začátečníci. Většina středisek má totiž sjezdovky všech možných úrovní od úplných začátečníků až po profesionální lyžaře. Na své si přijdou i snowboardisté, milovníci freestylu nebo běžkaři. Užijete si i doplňkové služby, skvělou gastronomii a někde i dovolenkové nákupy. Záleží jen, jak moc chcete za zimní dovolenou utratit.

Livigno

Italské Alpy a nejlepší lyžařské areály

Lyžování v Alpách na italské straně je vyhlášené. Čekají na vás prosluněné dny na perfektně udržovaných sjezdovkách i báječnou italskou kuchyni. Cílem lyžařských zájezdů bývají Dolomity, oblast Valle d´Aosta nebo Lombardie.

1.) Val Gardena

Pokud chcete zažít skutečný luxus na lyžích i v zázemí vypravte se do Val Gardeny. Často bývá označována jako nejlepší lyžařské středisko na světě. Na výběr je 80 vleků a lanovek a 175 km sjezdovek. A pokud vám zbude síla na běžky, tak můžete vyrazit na některou ze 102 km běžeckých tratí.

Skipas v hlavní sezóně Junior Senior Dospělý
1 den 48 eur 62 eur 69 eur
2 dny 95 eur 122 eur 136 eur
5 dní 212 eur 272 eur 302 eur

2.) Livigno

Na hranicích se Švýcarskem najdete asi šestitisícové městečko. Každý rok se tady sjíždí celé party snowboardisků a freeriderů. A pokud milujete nákupy, tady si užijete. Je tu bezcelní zóna.

Skipas v hlavní sezóně Junior Senior Dospělý
1 den 29,50 eur 52 eur 59 eur
2 dny 56,50 eur 97 eur 113 eur
5 dní 137,50 eur 211 eur 275 eur

3.) Cervinia – Breuil

Chcete místo, kde se dá lyžovat i v létě? Pak jeďte do lyžařského střediska Cervinia – Breuil. Část sjezdovek tady leží na ledovci a středisko tak patří k místům s nejdelší lyžařskou sezónou.

Skipas v hlavní sezóně Junior Senior nebo teenager Dospělý
1 den od 35,50 eur od 45,50 eur od 51 eur
2 dny od 77 eur od 99 eur od 110 eur
5 dní od 176,40 eur od 226,70 eur od 251,70 eur

Tip! Na dovolenou v zahraničí si nezapomeňte zařídit kvalitní cestovní pojištění. A pokud vyrážíte na lyže, vyplatí se zkontrolovat i úrazové pojištění.

Spočítejte si cestovní pojištění

lyžování v rakousku

Lyžování v Alpách – Rakousko

K Rakouským sousedům to máme blízko, i proto je u nich lyžování v Alpách pro tuzemce tolik populární. Rakouské Alpy se pyšní perfektně udržovanými sjezdovkami, kvalitním sněhem a výborným servisem.

4.) Mayrhofen

Lyžařské středisko, které oblíbené rodinami s dětmi, sportovními lyžaři i snowboardisty. Ti si mohou užívat v šesti snowboardových areálech. Pro děti je tady dětský lyžařský park.

Skipas v hlavní sezóně Dítě Junior Dospělý
1 den 29,50 eur 52 eur 65 eur
2 dny 58 eur 102,50 eur 128,50 eur
5 dní 127 eur 225,50 eur 282 eur

5.) Schladming Dachstein

Centrální městečko lyžařské oblasti má sice středověkou historii, ale má také moderního sportovního ducha. Lyžaři tady mají perfektní zázemí a velice komfortní služby.

Skipas v hlavní sezóně Dítě Junior Dospělý
1 den 34,50 eur 51 eur 68 eur
2 dny 67,50 eur 101,50 eur 135 eur
5 dní 158,50 eur 238 eur 317 eur

Tip! Ubytování nemusíte hledat jen ve velkých hotelech. Skvěle fungují rezervace přes Booking.com, kde navíc dostanete i 4 % z nákupu zpátky.

Zugspitze

Německo jako cíl lyžařů

I německé Alpy se stávají cílem českých lyžařů. Možná nejsou tolik populární jako jiné části těchto velehor, ale rozhodně mají čím zaujmout. V neposlední řadě je to krátká vzdálenost, kterou musíte do hor z ČR ujet.

6.) Zugspitze

V Jižním Bavorsku najdete nejvyšší horu Německa, která je zároveň přírodní hranicí s rakouským sousedem. A je zde také vyhlášené lyžařské středisko s dech beroucími panoramatickými výhledy.

Skipas v hlavní sezóně Dítě Junior Dospělý
1 den 28,50 eur 45,50 eur 57 eur
2 dny 52,50 eur 84 eur 105 eur

Tip! Lyžování v Alpách není levná zábava a rozhodně si ji nechcete prodražit nákupem výbavy v místních obchůdcích. Před cestou proto doporučujeme zkontrolovat lyžařskou výbavu a starší kousky vyměnit za nové. Chytře to zařídíte nákupem přes cashback:

* Alpine Pro – cashback 6 %
* Husky – cashback až 10 %
* Lyže Radotín – cashback 2 %

Chamonix

Francouzské Alpy a kam na lyže

Do Francie už je to trošičku dále, proto zde jezdí především zkušení lyžaři, kteří si chtějí užít pořádnou jízdu. Vybrali jsme pro vás úchvatné středisko, kde se konala olympiáda i nejrozsáhlejší lyžařské středisko na světě.

7.) Chamonix

Lyžování v nadmořské výšce až 3842 m nad mořem už chce trochu zkušeností. Vždyť se tady také odehrávaly zimní olympijské hry. Ze sjezdovky i druhé nejvyšší lanovky v Alpách můžete obdivovat i nejvyšší horu Evropy Mont Blanc.

  • ceny skipasů se mění téměř denně, dospělý pořídí denní skipas přibližně od 36 eur

8.) Portes du Solei

Dvanáct areálů, které leží vedle sebe, se propojilo v jeden obrovský lyžařský komplex. Částečně leží ve Fancií a částečně ve Švýcarsku. Užijete si tady pohádkovou jízdu, ale také hezky adrenalinovou zábavu. Nechybí ani extrémní sjezdy nebo carvingové svahy.

Skipas v hlavní sezóně Dítě Junior Dospělý
1 den 47 eur 56 eur 62 eur
2 dny 89 eur 106 eur 118 eur
5 dní 198 eur 238 eur 264 eur

Tip! Na cestu za lyžováním ve Francii by se vám ještě mohly hodit:

* Cestovní pojištění do Francie s připojištěním zimních sportů
* Nejlepší hory na lyžování ve Francii
* Lyžování ve Francii v létě

Zermatt

Luxusní lyžování ve Švýcarsku

Lyžování v Alpách v části, která náleží ke Švýcarsku, je zážitek pro skutečné lyžařské fajnšmekry. Ale pozor, ve všech švýcarských lyžařských střediscích je vyloučená motorová doprava. Zaparkovat musíte na odstavném parkovišti a dále vyrazit vlakem.

9.) Zermatt

Co už může být stylovější než vyrazit na sjezdovky pod proslulým Matterhornem. O sníh se tady opravdu nemusíte bát, Zermatt je nejvýše položený skiareál v Evropě. Lyžovat budete v téměř 4 000 m nad mořem.

  • ceny skipasů se různí podle přesného termínu

10.) St. Moritz

Svatý Mořic znají snad všichni. I ti co nelyžují. Je to pravá legenda zimního lyžování. Místo, kde zažijete skutečný luxus a potkáte nejednu celebritu. Jsou zde špičkové sjezdovky, stovky kilometrů běžeckých tratí i místa pro freeride.

  • ceny skipasů se různí podle přesného termínu

Skvělý lyžařský víkend můžete strávit i na českých horách nebo dokonce v blízkém okolí našeho hlavního města. Pokud chcete zažít netradiční zimní dovolenou, doporučujeme vyrazit do Slovinska. Místní hory vás nadchnou.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…