Menu

Jak nastartovat auto v zimě?

Aktualizováno dne 24.2.2022

Je to nádhera, když se zima konečně ukáže v celé své kráse. Zasněžená krajina a rtuť teploměru, která slibuje zimní radovánky. Bohužel to také znamená, že můžeme mít problémy s autem. Nejčastěji je to startování, které zlobí. Prozradíme vám fígle, jak nastartovat auto v zimě.

Jak nastartovat auto v zimě?
9 minut čtení
Povinné ručení

Zimní měsíce vyžadují pečlivější péči na náš vůz i lepší přípravu na cesty. Zvlášť bychom měli zpozornět, pokud se chystáme na hory. Tam totiž může teplota klesat hodně hluboko pod bod mrazu. To může způsobit problémy se startováním. Dali jsme tedy dohromady několik rad, jak se starat o vůz v zimním období, a jak nastartovat auto v zimě. A přidali jsme i několik věcí, které bychom v zimě rozhodně dělat neměli. Stačí jen trochu více pozornosti vozu v zimních podmínkách a ušetříme si hromadu starostí.

startovat auto v zimě

Proč máme problém v zimě nastartovat

Zima má negativní vliv na motor vozu, baterii, ale třeba i palivo či olej. Zvlášť naftové motory mohou mít s nízkou teplotou výrazné problémy. Proto existují v naftových motorech systémy předehřátí motoru. U baterie je to ještě horší. S klesající teplotou dramaticky klesá výkon baterie. Pokud jsou mrazy kolem – 20 °C, je její výkon někde na polovině. Složení paliva se také mění s ročním obdobím a přizpůsobuje se hrozícím mrazům.

Tip! V zimě rozhodně nezapomeňte na dobré úrazové pojištění. Nehoda se může stát na namrzlém chodníku, na silnici, stejně jako na zasněžené sjezdovce.

auto v zimě

Dobrá kondice vozu i přes zimu

Prevence je vždy lepší než řešit následky. V zimě proto doporučujeme věnovat autu trošku větší péči. Postarejte se o to, aby v ostřikovačích byla zimní směs a v nádrži zimní palivo. Baterii pravidelně dobíjejte, a pokud hrozí opravdu nízké teploty, vezměte ji raději do tepla. Okna vozu udržujte v čistotě zvenku i zevnitř. V zimě se rády zamlžují.

Tip! Pokud máte prevenci vyřešenou, zaměřte se i na povinné ručení a neriskujte vysoké pokuty. Stačí zadat několik údajů o vás a vašem vozidle:

Porovnej povinná ručení

startovat auto v zimě přes kabely

7 tipů, jak nastartovat auto v zimě

S aktuálními teplotami venku hrozí, že už svého miláčka ráno nenastartujete. Ale vy už se bát zimy nemusíte. Máme pro vás sedm rad, které se zaručeně neztratí a pomůžou i v těch nejmrazivějších dnech. 

  • Natáhněte palivo do palivového systému. Tato metoda lze použít pouze u vozů, kde se po zapnutí zapalování aktivuje palivové čerpadlo. Zde odborníci doporučují nechat klíč otočený několik sekund, vypnout ho, a pak to znovu zopakovat.
  • U naftových vozů zahřejte spalovací komoru. Opět se o to postará systém, pokud mu po otočení klíčku dáte chvilku. Aspoň pokud nezmizí kontrolka žhavících svíček.
  • Udržujte baterii v teple. Když jste ji nechali ve voze promrznout, máte dvě možnosti. Vzít ji do tepla nebo pustit topení ve voze či dálková, resp. potkávací, světla.
  • Nenechte startér trápit. Jestliže do pár vteřin nenastartujte, dejte mu chvíli pauzu. Až pak zkuste druhý pokus. Protáčení startéru není dobrý způsob, jak nastartovat auto v zimě.
  • Využijte moderní vychytávky, jako je speciální sprej pro rychlý start. Pozor, postupujte přesně podle návodu výrobce.
  • Spojku sešlápněte až na podlahu. Rozpojí se tím převodovka a motor. Tím se sníží zátěž motoru a auto snadněji nastartuje.
  • Mějte ve voze startovací kabely. Ty pomohou kdekoliv, kde budete mít vedle sebe vůz, který neměl problém nastartovat.

Tip! autodoplňky, včetně vychytávek pro zimní období, můžete nakupovat výhodně a ještě získat část peněz zpátky?

* Autohotarek.cz má autodoplňky s cashbackem 2 %
* Fordshop.cz je autorizovaný e-shop Fordu a dává 4,8 % z nákup zpět
* Voton.cz prodává autodíly, autodoplňky i potřeby s cashbackem až 6 %

tankovat v zimě

Co v zimě rozhodně nedělat

Podívejte se na pár poznámek odborníků k nejčastějším zimním nešvarům nás řidičů. Schválně kolik z nich se vás někdy také týká?

1.) Protáčení kol je super zážitek.

Uvízli jste ve sněhu? Nenechejte kola zbytečně protáčet. Hrozí to zvlášť u starších vozů a méně zkušených řidičů. Moderní vozy mají systém kontroly trakce, který by tomu měl zabránit.

2.) Zázračná elektronika vše zachrání.

Elektronika pomůže, ale nezachrání vše. Zvlášť v zimě není dobré se spoléhat pouze na technické vychytávky typu ABS či ESP. Je lepší si vyzkoušet limity vozu bez těchto systémů a vědět, jak reaguje na zledovatělé vozovce. Pozor, to lze jen na velkých odstavných plochách nebo na specializovaných kurzech zimní jízdy.

3.) Vozovky se solí a sypou, nemusím se starat.

Hlídejte si stav vozovky. Při jízdě nesledujte pouze dopravní značení a provoz. Hlavně v zimě je dobré zaměřit se i na to, po čem s vozem jedu. Je vozovka zledovatělá? Zapršelo a teplota rychle padá pod nulu? Jsou na cestě sněhové jazyky? Všechny tyto faktory mohou z minuty na minutu znamenat obrovské nebezpečí.

4.) Je jedno, co tankuji.

Pozor na letní naftu v nádrži. Pokud jezdíte méně, mohla zůstat v nádrži nafta z teplého období. V mrazech může zamrznout.

5.) Soused říkal, že to pomůže.

Kutilské vychytávky, jako karton kryjící chladič, raději vynechejte. S jedním problémem vám mohou pomoci, ale zároveň nadělají kupu dalších.

6.) Stačí, když uvidím před sebe.

Nejezděte s autem, které jste neočistili od sněhu a ledu. Nabádá nás k tomu vyhláška, ale to není to hlavní. Jde tady o naši bezpečnost i bezpečnost ostatních na silnici. Nestačí jen malý průzor na předním skle.

Jak nastartovat auto v zimě není jediný problém řidičů v chladném období roku. Zima je obdobím, kdy se také velice často bourá. Zkontrolujte si vaši smlouvu na povinné ručení a havarijní pojištění, pomocí praktických on-line kalkulaček. Zjistíte, zda náhodou nepřeplácíte, ale také jestli nemůžete mít lépe nastavené pojištění.

Mohlo by vás ještě zajímat... Chcete zimní radovánky prožít v zahraničí? Není problém, máme pro vás pár tipů kam vyrazit!

* Lyžování v Itálii nejlepší a nejlevnější skiareály
* Švýcarsko a lyžování v nejlepších skiareálech
* Bulharsko které vás překvapí nejen skvělou cenou

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…