Menu

Jak správně parkovat: 5 tipů, jak elegantně zvládnout nejčastější situace na parkovišti

Aktualizováno dne 4.7.2022

Jak parkovat podélně, popředu, pozadu, kolmě a jak se vypořádat s řadou dalších ošemetných situací na parkovišti? Na všechny tyto situace se v tomto článku zaměříme a přidáme i několik tipů a triků z českých parkovišť!

Jak správně parkovat: 5 tipů, jak elegantně zvládnout nejčastější situace na parkovišti
14 minut čtení
Povinné ručení

Parkování je pro mnohé řidiče hotovou noční můrou. Snažíte se automobil vměstnat do volného místa, za vámi stojí řada netrpělivých řidičů a hlavou se vám honí pochmurné myšlenky na luxusní Mercedes vedle vás a jeho poškrábaný lak, pokud svůj manévr hladce nezvládnete. Řidiči se na parkovišti setkávají s celou řadou problémů. Mezi nejčastější patří podélné parkování, nalezení parkovacího místa a vyparkování z těsného místa. Na všechny tyto situace se v článku zaměříme a řekneme si nejen to, jak parkovat.

podélné parkování

Jak parkovat podélně?

Jedná se o typ parkování, kdy se musíte vlézt do mezery mezi auty, zaparkovanými v řadě za sebou. Parkuje se tak většinou v ulicích měst. Zřejmě netřeba připomínat, že můžete parkovat jenom po směru jízdy (při parkování v protisměru vám hrozí pokuta). Když objevíte vhodné místo k parkování, začněte blikat směrovým světlem doprava, abyste dali ostatním řidičům najevo, že se chystáte zaparkovat. Jak parkovat tímto způsobem? To, co bude následovat, by se dalo rozdělit do 3 kroků:

  • Zastavíme vedle prvního automobilu v úrovni zrcátek (to platí pro případy, kdy je první automobil zhruba stejně dlouhý, jako vaše vozidlo). Zařadíme zpátečku,  otočíme volant co nejvíc doprava a začneme couvat.
  • Natočíme vozidlo v úhlu 45 stupňů ke krajnici. Jakmile bude prostřední sloupek našeho auta ve stejné úrovni, jako zadek zaparkovaného automobilu, otočíme volant o otáčku a půl doleva (ve výsledné poloze bude znak uprostřed volantu zcela rovně). Couváme v úhlu 45 stupňů.
  • Vyrovnáme předek automobilu tím, že volant otočíme směrem doprava.

Tip! Zaparkujte i vaše náklady na povinné ručení. U nás jej můžete mít už od 1009 Kč. Vyzkoušejte kalkulačku povinného ručení 2024 a přesvědčte se sami:

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

kolmé parkování

Kolmé neboli příčné parkování

S tímto stylem parkování se většinou setkáte na běžných parkovištích, nebo v podzemních garážích obchodních center. Kolmě můžeme zaparkovat buď popředu nebo pozadu. Druhou variantu typicky volíme kvůli pohodlnějšímu vyjetí z parkoviště a někdy zhoršeným podmínkám pro parkování popředu. Pojďme si posvítit na to, jak parkovat oběma způsoby.

Jak správně parkovat popředu?

  • Najdeme si místo k parkování a najedeme si k němu větším obloukem. Při najíždění k parkovacímu místu blikáme směrovkou doprava. Zastavíme v okamžiku, kdy je naše sedadlo ve stejné úrovni, jako zadní část automobilu, vedle kterého plánujeme zaparkovat.
  • Zatočíme volantem co nejvíc doprava. Nohu máme pouze na spojce, nikoliv na plynu. Automobilem pozvolna vjíždíme do parkovacího místa.
  • Až bude vozidlo našikmo na parkovacím místě, zastavíme a vyrovnáme volantem kola o otáčku a půl. Přiblížíme se k levému automobilu a zastavíme. Je to z důvodu, abychom zachovali víc prostoru po levé straně automobilu. 
  • Stočíme volant doprava, natočíme vůz do stejné pozice, v jaké jsou ostatní automobily, a popojedeme dopředu.

Jak správně parkovat pozadu?

Pokud nemáme dostatek místa na přední styl parkování, zaparkujeme couváním. Tento postup se dá rozdělit do těchto kroků:

  • Najdeme místo k zaparkování a zastavíme v momentě, kdy je přední část našeho vozu souměrně se zadní částí automobilu, vedle kterého hodláme zaparkovat. Dáme zpátečku a volantem otočíme na doraz doprava.
  • Couváme pomocí spojky - díky natočenému volantu pojede automobil do oblouku. V zrcátkách kontrolujeme, jak daleko jsme od okolních automobilů.
  • Jakmile je vozidlo natočené stejným směrem, jako vedlejší automobily, zastavíme. Vyrovnáme volant a zacouváme, dokud nebude vůz zaparkovaný.

Tip! Jako čerstvého řidiče vás bude jistě zajímat i havarijní pojištění, které mimo jiné chrání před škodami vzniklými na vlastním voze (povinným ručením hradíte jen škody na vozech nebo majetku druhých), živelnými pohromami či neoprávněným užitím vozidla.
Porovnej ceny havarijního pojištění

parkoviště

Další tipy a triky pro parkování

Váš čas za volantem se výrazně zjednoduší, když budete umět tyto triky:

  • Dostat se z těsného parkovacího místa. Někteří řidiči mají ten nešvar, že se na vás nalepí a vy se do vašeho auta sotva nasoukáte. Jak v takovém případě postupovat, abyste neodřeli auta vedle vás a nenarazili do řady aut za vámi? Řešení spočívá v natočení kol a obloukovém vyjetí z parkovacího spotu.
  • Jak najít zaparkované auto? Zvláště na velkých parkovištích nebo v neznámých městech může vyvstat problém s tím, že si nedokážete vzpomenout na přesnou lokaci vašeho automobilu. S tím vám pomůže užitečná funkce v Google Maps. Po zaparkování jednoduše kliknete na tečku, zobrazující vaši aktuální polohu. Rozbalí se vám nabídka, na které kliknete na možnost Uložit parkování. Případně můžete využít některou z parkovacích aplikací.
  • Jak najít parkovací místo? Pokud cestujete do zahraničí, bude se vám hodit informace, kde se tam dá zaparkovat. Zjistíte to jednoduše. Zadáte si v Google Maps vaši cílovou destinaci, a kliknete na možnost Trasa. Dole vpravo klikněte na tlačítko Kroky+parkování, kde se vám ukážou možnosti parkování v daném místě. Tato služba momentálně není dostupná v ČR, ale doufejme, že se jí časem dočkáme i zde.

Tip! V případě, že chcete ušetřit na novém vybavení vozu a autodoplňcích, doporučujeme jejich nákup přes cashback - službu, která vám za každý nákup zaplatí. Zajímavé cashbacky najdete např. na:

* Torriacars.cz - autodoplňky, alarmy, ale i nářadí do autodílny
* Autohotarek.cz - autodoplňky na míru

podzemní parkoviště

Pravidla parkovišť

Řada lidí má o parkování na parkovištích zkreslené představy. Jaká pravidla platí pro tento typ parkování?

  • Ne všechna parkoviště jsou automaticky i hlídaná. Chcete mít jistotu, že vaše auto zaparkujete v prostoru, který je hlídaný ostrahou? V tom případě si musíte vybrat ten typ parkoviště, které má ve svém popisu vyloženě napsáno, že se jedná o hlídané parkoviště.
  • Na parkovištích platí běžná pravidla silničního provozu. Přestože mezi řidiči kolují mýty, že parkovací plochy nepodléhají pravidlům silničního provozu kvůli tomu, že jsou od běžných komunikací oddělené závorou, opak je pravdou.
  • Pozor na parkoviště se závorou! Závorou jsou všeobecně označena soukromá parkoviště. Pokud na nich nezákonně zaparkujete, bude s vámi řešit další postup jejich majitel. Ten se může rozhodnout pro to, jestli vás jen upozorní nebo zavolá policii.

odtažení auta

Kde neparkovat?

Nyní již víte, jak parkovat, kde parkovat, jak najít auto a další informace, které potřebujete jako dobrý řidič znát. Jste si ale 100% jisti, kde neparkovat? V následujících řádcích najdete přehled nejčastějších parkovacích chyb:

  • Na invalidech jen 3 minuty. Na parkovištích obvykle bývá několik míst, určených pro invalidní řidiče. Je na nich povoleno zastavení, ale maximálně po dobu 3 minut. S tím, že pokud se mezi tím objeví řidič, kterému je místo určeno, musíte mu ho bez prodlení uvolnit.
  • Parkování na chodníku. Pokud si nechcete odnést pokutu za parkování na chodníku, vyhněte se mu. Mimo speciálně vyznačené zóny se na chodníku parkovat nesmí.
  • Nikdy neparkujte v zatáčce a jiných nepřehledných místech. Takovým chování byste totiž mohli poměrně snadno zavinit autonehodu.
  • Za parkování na trávě a jiné vegetaci dostanete pokutu od městské policie! Travní plochy totiž nejsou vymezená parkoviště a můžete na nich zásadně poškodit místní flóru.
  • Mosty a tunely. Zde nesmíte v žádném případě zastavit, výjimkou jsou pouze dopravní zácpy a další nenadálé situace.
  • Tramvajové a železniční koleje. Ani vlak, ani tramvaj by nestihli zastavit a zabránit tak nehodě. Mají mnohem delší brzdnou dráhu než motorová vozidla.
  • Ani 5 metrů od zastávky. Toto platí pro všechny zastávky tramvaje, trolejbusu nebo autobusu.
  • Pravidlo 5 metrů na křižovatce. Také křižovatky patří mezi nepřehledná místa, u kterých nesmíte parkovat. Pokud to jinak nejde, vyberte si místo vzdálené minimálně 5 metrů od křižovatky.
  • Před vjezdem na pozemní komunikaci. Nejste si jistí, co to znamená? Jednoduše nesmíte parkovat před výjezdem z garáží, před bránami a pod.
  • Dálnice a silnice 1. třídy. Je zřejmé, že by rychle projíždějící auta nezvládla před vaším špatně zaparkovaným autem zastavit. Proto neparkujte na dálnici, dopravních okruzích, na silnicích 1. třídy a v připojovacích nebo odbočovacích pruzích.
  • Specifické dopravní značení. Jak už název napovídá, parkovat nesmíte ani na zákazu zastavení. To samé platí pro žluté "čáry" na vozovce.

Za špatné parkování vám může strážník udělit na místě blokovou pokutu až 2000 Kč. Horší jsou ale botičky a odtažení auta. Ty se potom prodraží. Máte zkušenosti s odtahovkou? Neváhejte se o ně podělit v komentářích zde pod článkem "Jak správně parkovat?"

Ještě by se vám mohly hodit... naše další tipy pro (nejen) začínající řidiče. Nebudete totiž potřebovat vědět jen, jak parkovat.

* Jak funguje automatická převodovka? Zvládnete s ní řídit?
* Zákaz vjezdu: Pokuta, body nebo oboje?
* Kde koupit dálniční známku?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…