Menu

Jak ušetřit za energie?

Aktualizováno dne 8.10.2021

V souvislosti se zdražujícími se cenami energií si čím dál tím více lidí pokládá otázku, jak na energiích ušetřit. Některé novinové články totiž připravují na to, že se zdražení energie dotkne řady českých domácností.

Jak ušetřit za energie?
7 minut čtení
Energie

Možná jste se i vy dočetli, že se od listopadu zdraží statisícům Čechů elektřina až o 50 % a že jedny z největších českých dodavatelů, ke kterým patří například Bohemia Energy nebo ČEZ, upravují své ceníky. Jak na tuto situaci reagovat? V tomto článku najdete několik tipů na to, jak ušetřit za energie. Pokud jste tedy připraveni alespoň částečně ulevit své peněžence, pusťte se do čtení.

Možností, jak ušetřit za energie, je hned několik. Pojďme se na některé z nich přehledně podívat.

nabíječka v zásuvce

1.) Jak ušetřit za energie bez stand-by

Pravděpodobně už jste se setkali s radou, že byste neměli v zásuvce nechávat trvale zapojenou nabíječku. I když někteří tvrdí, že zapojená nabíječka v zásuvce nevadí, protože neodebírá energii, není to pravda. Jedná se sice jen o malý odběr energie, ale při více lidech v domácnosti se za rok může nastřádat určitá částka. Totéž platí i pro ostatní elektrospotřebiče v takzvaném stand-up režimu. Tedy v režimu, kdy jsou vypnuté, ale jsou zapojeny v zásuvce.

Kolik stojí stand-by?

Kolik vás zhruba ročně spotřebiče ve stand-by režimu stojí?

  • LED televizor: 9 Kč
  • Rádio: 140 Kč
  • Set-top-box: 180 Kč
  • PC sestava: 250 Kč

staré spotřebiče za nové

2.) Nahraďte staré spotřebiče novými

Máte doma staré spotřebiče? Pak vás i ony mohou stát ročně nemalé peníze. Nemusí totiž splňovat normy, které jsou vhodné pro dnešní dobu. Opotřebované spotřebiče jsou navíc náročnější na provoz.

Vezměme si například následující srovnání. Pokud byste si pořídili spotřebič s energetickou třídou A+++, za deset let byste za spotřebovanou energii zaplatili okolo 5 800 Kč, oproti spotřebičům s energetickou třídou D byste tak ušetřili cca 8 200 Kč.

Tip! Pokud zrovna nemáte dostatek finančních prostředků na obměnu starých spotřebičů za nové, nevadí rádi vám pomůžeme s výběrem té nejvýhodnější půjčky:

Porovnej půjčky

nízký a vysoký tarif

3.) Využívejte nízký a vysoký tarif

Podívejte se do smlouvy o dodávkách energie a zjistěte, jestli máte ve smlouvě takzvanou dvoutarifní sazbu. Pokud ano, našli jste další způsob, jak ušetřit. V případě, že totiž tuto sazbu máte, znamená to, že v různých částech dne odebíráte elektřinu za jinou cenu. Zapínejte proto spotřebiče v nízkém tarifu, ušetříte tím nemalé část například za provoz pračky, sušičky nebo myčky nádobí.

LED žárovky

4.) I na osvětlení můžete ušetřit

V souvislosti s osvětlením se logicky nabízí, abyste nesvítili, když zrovna nejste v místnosti. Ušetřit však můžete i tím, že staré žárovky, které spotřebují mnoho energie, vyměníte za úsporné LED žárovky.

Tradiční žárovku sice pořídíte za pouhých 15 Kč, její životnost je ale jen 1000 h a cena ročního provozu při 4 hodinách svícení denně okolo 400 Kč. Na druhou stranu LED žárovka stojí okolo 100 Kč, její životnost je však 15 000 h a cena provozu za rok při 4 hodinách svícení pouhých 63 Kč, rozdíl tedy pocítíte.

Tip! Chcete si kromě nových žárovek pořídit o nové osvětlení? Možná jste nevěděli, že můžete využít cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět! Cashback na žárovky a osvětlení teď najdete na:

* Svet-svitidel.cz - 2,5 % z nákupu zpět
* Svetla24.cz - 8 % z nákupu zpět

dodavatel energií

5.) Srovnejte dodavatele elektřiny

V neposlední řadě můžete nemalé částky za energii ušetřit i v případě, že srovnáte nabídky dodavatelů a přejdete k tomu, kdo nabízí lepší cenu nebo výhodnější podmínky. Nabídky jednotlivých dodavatelů můžete jednoduše srovnat na internetu.

Tip! Pokud přemýšlíte o změně dodavatele elektřiny, podívejte se na náš srovnávač. U nás máte srovnání dodavatelů do jedné minuty.

Porovnej dodavatele elektřiny

Rostoucí ceny energií bohužel zbrzdit nejdou, existují však způsoby, díky kterým můžete za energie ušetřit. Nezapomeňte proto následovat naše tipy, jak ušetřit za energie, vrátí se vám to v nižším vyúčtování za elektřinu.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.