Menu

Jak vybrat dodavatele elektřiny?

Aktualizováno dne 11.10.2021

Ceny elektřiny jsou zejména v posledních měsících pro řadu lidí strašákem. Elektřina v Česku totiž zdražuje a podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera je aktuálně růst cen energií na trzích extrémní. Ke zdražení přistupuje řada dodavatelů elektřiny, mnoho domácností proto uvažuje nad změnou dodavatele a pokládá si otázku, jak vybrat dodavatele elektřiny.

Jak vybrat dodavatele elektřiny?
10 minut čtení
Energie

Na českém trhu aktuálně podnikají desítky menších i větších dodavatelů elektřiny, včetně těch největších, k nimž patří ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika. Výběr dodavatelů je tak velmi široký. Dodavatelé se však neliší jen samotnou cenou za dodávku elektrické energie, ale také například obchodními podmínkami nebo kvalitou poskytovaných služeb. Podívejme se tedy na doporučení, jak vybrat dodavatele elektřiny. Věříme, že díky našim radám a tipům dokáže i vaše domácnost za energie ročně ušetřit nezanedbatelnou částku.

dodavatel elektřiny

Jak vybrat nejlepšího dodavatele elektřiny?

Jak už jsme nastínili v úvodu, výběr dodavatele by neměl být založený jen na nejnižší ceně za elektřinu, ale rozhodovat byste se měli také na základě řady dalších parametrů. Jakých? Pojďme se na ně blíže podívat.

Tip! Pokud máte úplně nové odběrné místo, máme pro vás návod jak na žádost o připojení elektřiny krok za krokem.

elektroměr

Na ceně samozřejmě záleží

Je třeba říci, že by cena neměla být jediným kritériem při výběru, ale je samozřejmě jedním z nejdůležitějších faktorů. Rozdíly mezi jednotlivými dodavateli energií totiž mohou být i tisíce korun ročně. V souvislosti s cenou elektřiny myslete na to, že se se cena skládá hned z několika položek, z 50 % se jedná o regulovanou položku, která je stále stejná.

Zbylých 50 % však tvoří cena silové elektřiny a měsíční plat, které můžete ovlivnit právě změnou dodavatele. Ceník byste si měli důkladně prostudovat i z toho důvodu, že někteří dodavatelé mívají více ceníků. Výhodnější ceníky jsou většinou určeny pro nové zákazníky, mohou však platit pouze omezenou dobu a po jejím skončení si budete muset připlatit.

Tip! Nejvýhodnější cenu elektřiny získáte porovnáním dodavatelů ve vašem kraji. Zkuste to zdarma zde:

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

pozor na poplatky

Zaměřte se na poplatky

To, že velmi lákavá cena za energii nemusí být tak výhodná, jak se na první pohled zdá, zjistila řada lidí ve chvíli, kdy museli začít platit dodavateli poplatky. Zatímco někteří dodavatelé žádné poplatky navíc nemají, u jiných musíte zaplatit aktivační poplatek, administrativní poplatek a dokonce i poplatek za každou zaslanou fakturu. S možnými poplatky se proto dopředu pečlivě seznamte.

přečíst si smlouvu

Pročtěte si smlouvu!

Před tím, než se rozhodnete pro změnu dodavatele, je důležité seznámit se s i obchodními podmínkami a také se smlouvou. Existují dva hlavní typy smluv:

Smlouva s dodavatelem energií na dobu neurčitou

Takovouto smlouvu můžete vypovědět kdykoliv během roku bez sankcí a přejít k novému dodavateli.

Smlouva s dodavatelem energií na dobu určitou

Pokud podepíšete smlouvu na dobu určitou, která bývá nejčastěji uzavřena na rok, dva roky nebo tři roky, v případě, že se rozhodnete smlouvu ukončit, budete muset zaplatit sankce za předčasné ukončení.

Porovnání smluv na dobu určitou a neurčitou

Ptáte se, jestli tedy zvolit smlouvu na dobu neurčitou, nebo se rozhodnout pro smlouvu na dobu určitou? Odpověď bohužel není zcela jednoznačná, protože jsou s oběma typy smluv spojeny jak výhody, tak i nevýhody.

  Výhody Nevýhody
Smlouva na dobu neurčitou
  • Možnost změnit kdykoliv dodavatele bez sankcí
  • Výhodnější cena oproti smlouvě na dobu určitou
  • Nejistota cen – cenu může dodavatel svobodně měnit
Smlouva na dobu určitou
  • Jistota pevné ceny po celé smluvní období
  • Přechod k jinému dodavateli spojený se sankcemi
  • Vyšší cena oproti smlouvě na dobu neurčitou

Kromě toho, zda je smlouva uzavřená na dobu určitou nebo neurčitou, věnujte i pozornost tomu, jaká jsou práva a povinnosti smluvních stran, jaké jsou další nabízené služby, zda je změna dodavatele zpoplatněná a také jakým způsobem můžete ukončit smluvní vztah.

jističe

Pověst dodavatele

Vzhledem k tomu, že jsou na trhu desítky dodavatelů, můžete narazit i na ty neověřené, se kterými se můžete snadno spálit. Jednou z možností je spolehnout se na některé ze známých českých dodavatelů, kteří na trhu působí řadu let, nebo také zvolit méně známého dodavatele a pořádně si ho takříkajíc proklepnout.

Pročtěte si různá fóra a diskuze na internetu a zjistěte, co o dodavatelích jejich zákazníci říkají. Napovědět vám může i to, kolik zákazníků dodavatel má a zda se podepsal pod Etický kodex obchodníka s elektřinou nebo plynem.

Mohlo by se vám hodit... Chcete ušetřit ještě trochu více, ale nevíte jak? Zaměřte se například které spotřebiče mají největší spotřebu elektřiny, anebo čím se v dnešní době vyplatí topit

klientský servis

Klientský servis

Při výběru dodavatele elektřiny byste neměli podcenit kvalitu klientského servisu. Ten oceníte zejména ve chvíli, kdy se vyskytne nějaké problém, který budete potřebovat rychle vyřešit. Klientský servis však nemusí být spojený jen se zákaznickou podporou, ale jeho součástí mohou být také například slevy pro věrné a nové zákazníky, odměny nebo bonusové programy. Někteří dodavatelé jako velmi příjemný bonus nabízejí například revizi kotlů nebo servis elektrospotřebičů.

Možná si právě teď říkáte, že vám srovnání všech výše uvedených faktorů zabere hodiny času. Dobrou zprávou však je, že nabídky nemusíte srovnávat sami, ale můžete využít srovnání dodavatelů elektřiny na internetu, které udělá tuto práci za vás a umožní vám ušetřit nejen čas, ale také peníze.

Teď už víte, jak vybrat dodavatele elektřiny a že ten nejlepší dodavatel není spojený pouze s nejnižší cenovou nabídkou. Vezměte v potaz všechny výše uvedené faktory a vyberte si dodavatele, se kterým budete spokojení. Velmi podobný postup ostatně platí i pro dodavatele plynu.

Tip! Stejně jako u elektřiny můžete porovnat i dodavatele plynu. Neváhejte a neplaťte více než musíte.

Porovnej dodavatele plynu

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.