Menu

Jak vyměnit stěrače snadno a rychle?

Aktualizováno dne 27.9.2022

Léto nás postupně opouští a před námi jsou podzimní deště a zimní plískanice. S touto vidinou byste si na autě měli zkontrolovat nebo možná rovnou vyměnit drobnou, ale důležitou, součástku - stěrače. Jak vyměnit stěrače?

Jak vyměnit stěrače snadno a rychle?
9 minut čtení
Povinné ručení

Stěrače není dobré podceňovat. Pokud vypoví službu nebo dojde k nějakému problému za silného deště nebo sněžení, uvědomíte si, jak jsou vlastně důležité. Bez stěračů v takovou chvíli nemáte přehled o situaci před vámi a nedokážete dostatečně rychle reagovat. A pokud jedete rychle, můžete mít vážný problém. Stěračům věnujte stejnou péči jako výměně oleje nebo doplňování kapaliny do ostřikovačů. Jednou za čas vše zkontrolujte. V dnešním článku se podíváme na vše o stěračích včetně toho, jak vyměnit stěrače.

druhy stěračů

Jak vybrat stěrače?

Nové stěrače koupíte na většině benzinových pump, v hobby centrech, v autoservisech nebo v některém z mnoha eshopů. Pokud jdete na nákup stěračů poprvé, jejich množství na výběr vás nejspíš vyděsí. K dostání jsou stěrače různých typů a velikostí a je zásadní, abyste vybrali ten správný typ i rozměr. Na stěračích je naštěstí uvedené, na kterou značku a model automobilu jsou vhodné. Nové stěrače nepředstavují velkou investici. Jejich cena se pohybuje od zhruba 200 Kč do 1 000 Kč.

Uchycení stěračů

Než vyrazíte na nákup, zjistěte si, jak jsou uchycené. Možnosti jsou dvě:

  • ramínkové stěrače
  • ploché stěrače (flat stěrače)

Flat stěrače, nebo také bezramínkové stěrače, jsou modernější. Gumička je zpevněna nekovovou flexibilní lištou. V zimě díky absenci kovové konstrukce nepřimrzají ke sklu. Oproti tomu ramínkové stěrače jsou léty ověřená klasika. Jsou tvořeny kovovou konstrukcí ve tvaru šatního ramínka, pod kterou je umístěna gumička na stírání. Má určité nevýhody jako riziko poškrábání skla při špatné konstrukci nebo vadě, nižší životnost a nižší přítlak.

Tip! Nové stěrače si můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na stěrače teď najdete například na eshopu Fordshop.cz.

výměna stěračů

Jak vyměnit stěrače?

Začneme jedním nedoporučením. Ve snaze ušetřit možná někoho napadne provést jen výměnu gumičky místo výměny celého stěrače. Tento krok je časově náročnější, je k němu potřeba zkušenost a trochu síly. Výměna gumičky je více problematická než výměna celého stěrače. Pokud je ramínko navíc rozviklané, výměna gumičky nepomůže.

1.) Krok

Jak začít s výměnou? Stěrače je potřeba zvednout od skla. U starších aut je stačí prostě nadzvednout. U novějších aut je nutné stěrače před výměnou uvést do montážní polohy. Tento krok se provádí tak, že zasunete klíč do zapalování, otočíte ho do polohy s rozsvícenými kontrolkami a následně opět klíč vrátíte do klidové polohy, ale už ho nevytáhnete ze zapalování. V tuto chvíli stlačte páčku stěračů směrem dolů.

2.) Krok

Další kroky závisí na tom, zda máte flat nebo ramínkové stěrače:

  • Jak vyměnit stěrače ramínkové? Po zvednutí ze skla odjistěte úchyt. Stěrač posuňte směrem dolů, pak ho šikmo od skla vykloňte a sundejte z háčku. Nový stěrač na stejný háček nasaďte, vysuňte směrem nahoru a zajistěte úchyt.
  • Jak vyměnit stěrače bezramínkové? U plochého stěrače nejprve zmáčkněte pojistku, která je přibližně v polovině stěrače. Vysuňte starý stěrač a nahraďte ho novým. Opět pojistku zacvakněte.

3.) Krok

Nově nasazené stěrače nejprve překontrolujte vizuálně. Doléhají celou plochou na sklo? Pokud ano, několikrát setřete s ostřikovačem sklo. Při té příležitosti zkontrolujte i čelní sklo. Ověřte, zda na něm nejsou prasklinky.

stěrače

Chytré tipy pro vás a vaše stěrače

Zadní stěrač

Nezapomínejte ani na zadní stěrač. I o něj je potřeba pečovat. Spojte kontrolu stěračů např. s výměnou pneumatik a před kontrolou na STK.

Důležité párování

U některých aut mají přední stěrače různý rozměr u řidiče a jiný u spolujezdce. Opět se řiďte označením na jednotlivých stěračích v prodejně, nebo využijte online katalogy stěračů, které vás přímo podle značky a typu auta nasměrují na vhodné rozměry. Stěrače měňte vždy v páru.

Tekuté stěrače

Vyzkoušejte také tekuté stěrače. Tento přípravek vytvoří na skle neviditelnou hydrofobní vrstvu bez mastného filmu. Kapky pak po této vrstvě stékají ve formě kuliček i bez použití stěračů. Stejně tak tato vrstva znesnadní přilnutí hmyzu, usnadňuje odstraňování zbytků hmyzu, ale i ledu a sněhu.

Povinná výbava

Ačkoliv náhradní stěrače nepatří do povinné výbavy, mějte je s sebou. Zaberou minimum místa a přitom dokáží předejít stresové situaci.

Tip! Stejně tak jako byste nevyrazili na cesty bez stěračů, nevyrážejte ani bez kvalitního povinného ručení. To nejlepší najdete porovnáním aktuálních nabídek pojišťoven zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

směs do odstřikovačů

Jak pečovat o stěrače?

Starejte se o stěrače průběžně. Dočkáte se delší životnosti a viditelně lepší funkčnosti. Jak jim můžete snadno pomoci?

  • nestírejte nasucho (více a rychleji se opotřebují)
  • v zimě je od namrzlého skla neodtrhávejte, počkejte až se sklo zahřeje
  • nestírejte námrazu (stěrače dříve opotřebujete)
  • nestírejte stěrači velké nánosy sněhu (můžete si tíhou sněhu poškodit motorek)
  • při vysokých teplotách stěrače ze skla zvedněte
  • sklo i plochy stěračů jednou měsíčně ošetřete odmašťovačem (stačí houbička s mýdlovou vodou)
  • používejte kvalitní směs do ostřikovačů

Vyměňujte stěrače po letní i zimní sezóně. Pokud jste přes zimu nejezdili, nebo jste stěrače nemuseli často používat, stačí výměna jednou za rok. Vrzání stěračů také není známka jejich nejlepšího stavu. Z Porovnej24.cz vám přejeme hodně úspěšných kilometrů.

Z auto-moto světa... by se vám ještě mohly líbit naše další články, tipy a rady:

* Vše o pojištění zavazadel a přepravovaných věcí v autě
* Co si pořídit jako první auto? Podívejte se na 15 nej modelů!
* 15 x nejlepší elektrická motorka pro děti

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…