Menu

Kapverdy: Kdy jet? Co vidět? Na co si dát pozor?

Aktualizováno dne 9.5.2022

Chcete zažít atmosféru Karibiku, ale nechcete cestovat přes půl světa? Pak zpozorněte. Kapverdy možná budou ideální destinací. Kapverdské ostrovy leží v Atlantském oceánu u západního pobřeží Afriky. Pojďme si je trochu představit.

Kapverdy: Kdy jet? Co vidět? Na co si dát pozor?
11 minut čtení
Cestovní pojištění

Příjemná exotika dostupná po celý rok s poměrně snesitelnou délkou letu. To jsou Kapverdy. Destinace, která si v posledních letech získává na oblibě. Dovolenou na Kapverdských ostrovech můžete pojmout opravdu relaxačně a užít si nekonečné písečné pláže.

Nicméně na Kapverdách lze strávit i hodně aktivní dovolenou. Co vše se zde dá podniknout? Je něco, na co si dát pozor? Kdy je nelepší období pro cestu na Kapverdské ostrovy, a kdy se jim raději vyhnout?

Kapverdy pláže

Kde jsou Kapverdy?

Kapverdské ostrovy najdete vedle Afriky. Leží v rovníkové oblasti asi 1500 kilometrů pod oblíbenými Kanárskými ostrovy. Jejich poloha je velice blízko africkému Senegalu. Jak složitá je cesta na Kapverdy? Doba letu trvá asi 6 – 9 hodin. Záleží na tom, na který z ostrovů se vypravíte a také na ročním období. Poletíte-li s přestupy, počítejte s časy 10 – 13 hodin.

Tip! U zájezdů na Kapverdy last minute letenky řešit nemusíte, jsou v ceně. Chcete-li jet po vlastní ose, doporučujeme nákup letenek s minimálně tří měsíčním předstihem a využitím cashbacku.
* Kiwi.com – 3 % zpět
* Pelikan.cz – 100 Kč zpět
* Lufthansa – 1 % zpět

Kapverdy

Kdy nejezdit na Kapverdy?

Díky příznivé geografické poloze mají Kapverdy po celý rok slunečné počasí s teplotou 24 – 28 °C. Jejich obrovskou výhodou je, že se můžete ochladit v horách. Dokonce i v období dešťů mají Kapverdy počasí docela příjemné. Deště jsou občasné a i v tomto období převažují slunečné dny. Jediný měsíc, kdy nedoporučujeme cestu na Kapverdy, je září. V tomto měsíci jsou přívalové srážky nejhojnější a váš plán „Kapverdy – dovolená na pohodu“ by dostal vážný zásah.

Měsíc Teplota vzduchu
Leden 25 °C
Únor 25 °C
Březen 26 °C
Duben 26 °C
Květen 27 °C
Červen 27 °C
Červenec 28 °C
Srpen 30 °C
Září 30 °C
Říjen 29 °C
Listopad 29 °C
Prosinec 27 °C

Tip! Zkuste si najít ubytování bez cestovky. Ideální je vyžít portál Booking.com, nyní s možností příjemné slevy.

kapverdy maják

Co vidět a dělat na Kapverdách?

Můžete celou dovolenou jen tak odpočívat na pláži. Ale byla by to škoda. Kapverdy totiž mají úžasnou přírodu, spoustu zajímavých zákoutí a pro nás Středoevropany naprosto jedinečnou kulturu.

1.) Vystoupejte na sopku Pico do Fogo

Leží na ostrově Fogo, což v portugalštině znamená oheň. Výstup není extrémní, ale i tak počítejte s 3 až 6 hodinami cesty nahoru. Doporučujeme si najmout místního průvodce.

2.) Navštivte solné pánve Salinas u vesnice Pedra de Lume

Ještě v 18. století se zde těžila mořská sůl. Dnes už jde o turistickou atrakci, která zaujme nádhernými barvami soli, které přecházejí z růžové, přes zelenou až po modrou barvu.

3.) Objevte zelený tropický ostrov Santo Antão

Najdete zde tradiční vesničky, které ještě nejsou zasaženy masovým turismem, úžasnou zelenou přírodu i vysoké horské štíty.

4.) Ponořte se do hlubin

Kolem ostrovů Boa Vista, Sal a Maio je úžasný podmořský život. Doporučujeme ale pronajmout si zkušené místní průvodce. Pod vodou je toho hodně, co vidět, místní moře, ale má i svá úskalí. Není ještě dobře zmapováno, jsou zde zrádné proudy a není problém zažít setkání s méně příjemnými mořských živočichy, kterým jsou na ostrovech Kapverdy žraloci.

5.) Užijte si vodní sporty na plážích

Od prosince do června ovívá břehy ostrovů vítr, kterému místní říkají harmattan. V této době jsou na ostrovech nejlepší podmínky pro plachtění a surfování.

6.) Kultura a nezapomenutelná místní hudba

Místní hudební styl se jmenuje morna. V místních kavárnách rádi hrají skladby zpěvačky Cesaria Évora, které je tento styl vlastní. Při toulkách ostrovy ale narazíte i na velké množství pouličních umělců.

7.) Ochutnejte místní jídlo

Tradiční místní kuchyně obsahuje velké množství ryb a mořských plodů. K nejoblíbenějším rybám zde patří tuňák. My doporučujeme ochutnat národní jídlo, které se jmenuje cachupa. Skládá se z fazolí zeleniny a masa a někomu může připomínat náš guláš nebo jídla tzv. z jednoho hrnce.

Santo Antão

Na co si dát při cestě na Kapverdy pozor?

Jako všude jinde ve světě, je i zde potřeba dát si pozor na osobní věci. Především při koupání na pláži. Dobrou zprávou je, že není třeba nosit velkou hotovost, protože bankomaty zde fungují a v obchodech a restaurací se dá platit kreditní kartou. Obecně lze ale o ostrovech říci, že jsou velice bezpečné. V každém případě doporučujeme si před cestou vyřídit dobré cestovní pojištění. To je nezbytné vždy. Pokud plánujete více adrenalinových zážitků, zkontrolujte si i životní pojištění a pojištění pro případ úrazu.

Pozor, na Kapverdách jsou zrádné spodní proudy, které mohou zaskočit i zdatné plavce, a také silné slunce. Neustále zde pofukuje, takže pocitová teplota může být nižší. Hrozí spálení. Nevyrážejte nikam bez opalovacího krému s vyšším faktorem. Můžete ho nakoupit z domova s casbackem na Dr.Max nebo Notino.cz.

Tip! Cestovní pojištění si můžete zařídit i u nás. Stačí jen pár kliků a uvidíte to nejvýhodnější právě pro vás. Pokud chcete připojistit i zavazadla, není problém.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Lákají vás exotické destinace? A ještě nejste rozhodnuti, kam vyrazit? Podívejte se, co všechno můžete zažít na Madeiře, ostrově věčného jara. Současná koronavirová situace cestování přeje a je potřeba to využít. Pokud vám na dovolenou nestačí vlastní prostředky a víte, že na podzim se situace zlepší, neodkládejte dovolenou. Zkuste se podívat, na kolik by vás vyšlo cestování s bankovní půjčkou.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…