Menu

Kde najdu číslo barvy auta VW?

Aktualizováno dne 9.2.2022

Už vás škrábance na autě začínají rozčilovat a chcete se jich zbavit? V televizních autosalonech je nespočet rad, jak zakrýt škrábance, rýhy a různě velké oděrky. Ale vy se spíše ptáte, kde najdu číslo barvy auta VW. Přitom trefit správný odstín laku je zásadní. Každý jiný odstín je pořádně poznat.

Kde najdu číslo barvy auta VW?
8 minut čtení
Povinné ručení

V rámci opravy se můžete rozhodnout pořídit na vrakovišti funkční náhradní díl. Barevně se však velmi pravděpodobně takový díl liší od barvy vašeho auta. Je jasné, že je stejně tak důležité znát kód barvy, pokud budete měnit celý jeden díl automobilu. Autorizované servisy by si s tímto problémem poradily hravě, ale domácí oprava už vyžaduje hledání a pátrání. Na místě je opět otázka: ”Kde najdu číslo barvy auta VW?” Poradíme vám ještě dříve, než se dopustíte na laku nějakého omylu.

fialová barva laku auta

Kódy barev

Kódy barev jsou tady proto, aby definice každé barvy byla přesná a nedošlo k záměně. Každý kód barvy proto umožňuje naprosto jednoznačnou identifikaci barvy. Kódy barev se využívají pro opravu na lacích automobilů, ale i při objednávání zcela nového auta.

Každý nový vůz je dodáván s jasně specifikovanou barvou, která je uvedena také ve velkém technickém průkazu. V části “karoserie” naleznete potřebný kód i jeho slovní přepis. Toto potvrzuje i největší prodejce vozů Volkswagen za roky 2019, 2019 a 2020 v České republice Autocentrum Barth. Ani pro objednávání náhradních originálních dílů se bez tohoto čísla neobejdete. Autorizovaný servis si s jeho dohledáním ale vypořádá o poznání rychleji než vy v garáži.

  • na karoserie
  • ve velkém technickém průkazu

V malém technickém průkazu je informace o barvě také uvedena, ale jen obecně. Např. je napsáno jen “červená”. Ta na opravu stávajícího laku nestačí.

Kódy barev se používají nejen v automobilovém průmyslu, ale i v dalších odvětvích - např. výroba porcelánu nebo stavebnictví. Vy ale potřebujete vypátrat, kde najdu číslo barvy auta VW.

lakovna

Kde najdu číslo barvy auta?

Možná vás napadne hledat VIN kód, ale ten vám samotným nepomůže. Přímo informaci o barvě neobsahuje. Můžete kontaktovat prodejce, který přes VIN dohledá váš automobil a podle zadaných informací i kód barvy.

Nejlepší cesta je najít štítek. Štítek s číslem barvy může být kovový nebo formou nálepky. Číslo barvy autolaku má každá značka automobilu jinde. Pokud jste štítek našli a nevíte, co z toho je označení barvy, obvykle jde o třímístný nebo čtyřmístný kód s písmeny a číslicemi.

Tip! Ani odřený lak není levnou záležitostí, proto dbejte na kvalitní povinné ručení. Aktuální nabídky trhu jednoduše porovnáte zde:

Porovnej povinná ručení

metalíza auto

Kde najdu číslo barvy auta VW?

První místo, kde ve vašem automobilu VW začít hledat štítek s barvou karoserie, je rezerva. Štítek bývá umístěn v kufru vozidla pod kobercem, vedle rezervy. Nenašli jste? Zůstaňte při hledání přece jen ještě chvíli v kufru. Vyzkoušejte boční strany kufru, u světel. Možná už budete nyní úspěšnější.

U některých modelů bývá kód u předního kola na straně řidiče. U jiných vozidel bývá vepředu u otevírání kapoty. Je to trochu práce pro detektiva, ale vyplatí se. Tato čísla porovnejte s oficiální tabulkou kódů barev výrobce vašeho vozu.

Hodna aut podle barvy:

Barva Ztráta hodnoty za 3 roky
žlutá 20,4 %
oranžová 27,1 %
zelená 31,3 %
šedá 36,4 %
červená  36,9 %
stříbrná 37,6 %
bílá 38 %
černá 38,4 %
fialová 41,2 %

Ačkoliv by každý tipoval spíše černou nebo stříbrnou barvu, tak pravda je jiná. Oranžové a žluté vozy si drží nejlépe kupní hodnotu. 

airbrush

Dekódování barvy

Mezi automobilkami neexistuje žádná standardizace pro použití kódů barev. Musíte se proto řídit značkou vozidla a podle ní postupovat. Pokud už je jasné, kde najdu číslo barvy auta VW, využijte dekodér barvy VW pro jeho rozklíčování.

Volkswagen uvádí barvy obvykle ve tvaru LX0X, nebo LX0X kde L je pevně dané. Místo X se pak uvádí písmena od A do Z a místo 0 pak čísla od 0 do 9. Příklady barev:

  • LA7W Stříbrná Brilliant,
  • LC5B Modrá Atlantic metalíza,
  • LC3K Canyonrot.

Věděli jste co o vás prozradí barva automobilu? Podle zvolené barvy se prý pozná, zda máte rádi minimalismus, nebo holdujete luxusu, nebo jste organizovaní. Možná se spíš řídíte trendy, nebo si vybíráte podle toho, co táhne ostatní?

Vyzkoušejte i následující dekodéry:

  • podle roku výroby a podle modelu automobilu můžete dohledat vyráběné barevné varianty,
  • na webu Poloclub je seznam kódů barev pro VW Polo, ale platit budou tyto kódy i pro ostatní modely vozů Volkswagen,
  • na starší vozy Volkswagen je vytvořený dekodér podle VIN kódů. Novější modely tam mohou chybět, ale za pokus to stojí,
  • nebo zadejte nalezené číslo do Google vyhledávače.

Při zřizování povinného ručení raději nezanedbávejte přemýšlení nad havarijním pojištěním. Právě havarijní pojištění vám pomůže zaplatit opravu v autorizovaném servisu a zbavit vás starosti, že netrefíte přesný odstín barvy při opravě automobilu a kde najdu číslo barvy auta VW. Přejeme vám ale především jízdy bez nehod a škrábanců.

Tip! Stejně jako u povinného ručení, tak i u havarijního pojištění můžete porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a zajistit si tak to nejvýhodnější za nejlepší cenu. Zkuste to zdarma zde:

Najděte nejlepší havarijní pojištění

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…