Menu

Kdy je nejlepší prodat auto?

Aktualizováno dne 2.8.2021

Podle zkušeností a názoru autowebů ztrácí nově koupený automobil už při odjezdu z autosalonu 15 % své ceny. Automobil se v tomto ohledu nedá brát jako investice. Hodnota automobilu se v čase postupně snižuje, kdy je tedy nejlepší auto prodat?

Kdy je nejlepší prodat auto?
8 minut čtení
Povinné ručení

Jako investici si auto pořizuje jen málo lidí. Investice by znamenala, že od prostředků vložených do auta očekáváme pozdější zisk. Mohlo by být nejlepší auto prodat, dokud je prakticky ještě nové?

Velmi záleží na tom, proč si auto pořizujeme. Pro někoho jde jen o prostředek pro přepravu z jednoho místa na druhé, převoz nákupu, dětí, nebo prostředek na výlety po okolí. Jindy jde o ukázání vlastního názoru a sociálního postavení, ve výjimečných případech pak vysloveně o sběratelské kousky.

Tip! Pokud vás zajímají různé investiční příležitosti, stačí do našeho srovnávače zadat, kolik chcete investovat a na jak dlouho. Obratem se vám zobrazí porovnání možností. Zkuste to:
Najděte nejvýhodnější investici

klíčky od auta

1.) Je nejlepší auto prodat před koncem záruky?

Pokud chcete mít v garáži zaparkované vždy co nejnovější auto podle moderních bezpečnostních standardů s novými asistenty, bývá nejlepší auto prodat před koncem jeho záruky. V takovém případě vám jde nejspíš o vaši bezpečnost a image. Při prodeji se nemusíte bát, že by se vaše staré auto neprodalo, protože je svým způsobem stále nové. Zájemců bude určitě dostatek.

Doporučuje se zahájit prodej, když autu ještě několik měsíců záruky zbývá. Jiní doporučují, že stačí 3 měsíce před koncem záruky.

Dejte si pozor! U některých vozidel bývá záruka až na 7 let. V takovém případě konec záruky fakticky znamená vyšší riziko poruch. Výrobci mají materiály poměrně dobře otestované a ví, jak dlouho vydrží která část při běžném používání v kondici.

audi interiér

2.) 10 let, nebo 200 000 kilometrů

U kvalitních automobilů by neměl být problém, aby byly schopny najezdit 200 000 kilometrů a bez zásadních investic vydržet alespoň 10 let. Může se stát, že bude nutná výměna čepů, možná tlumičů, ale velké investice by neměly být potřeba. Prostě s vámi celou tuto dobu vydrží v dobré kondici. Nezapomínejte, že bez ohledu na množství najetých kilometrů, nebo na četnost používání auta, musíte mít sjednané povinné ručení.

Tip! Srovnání jednotlivých pojišťoven ušetří průměrný řidič na povinném ručení 2100 Kč ročně. I vy si můžete jednoduše zjistit, jak si stojí nabídky jednotlivých pojišťoven. Stačí zadat pár údajů zde:

Porovnej povinná ručení

Podobně magická je i hranice 100 000 kilometrů. V bazarech obvykle funguje pravidlo, že pokud má automobil celkově najeto přes tuto hranici, jeho cena se snižuje. Pokud tedy uvažujete o prodej, zvolte ještě stav před těmito zlomovými kilometry. V takovém případě bude nejlepší auto prodávat třeba při 95 tisících kilometrech.

bmw coupé

3.) Koupit lehce ojeté auto a ve slušném stavu prodat

Najít si vhodné ojeté auto nemusí také být lehké. Poměrně často se takto u nás auta kupují a slouží novému majiteli další 3-5 let, kdy je opět prodá, a kupuje si další ojeté auto. Jakou strategii před koupí a prodejem ojetého auta zvolit?

  • Zjistěte si o daném typu automobilu co nejvíce informací, zkušenosti majitelů můžete najít na internetu, ve fórech, na auto webech.
  • Stav tachometru si ověřte - můžete zkusit např. Cebia.
  • Veďte si informace o všech opravách, chtějte je i po majiteli kupovaného ojetého automobilu. Budete-li automobil prodávat a jste schopni novému majiteli dodat takovou dokumentaci, bude vědět, že se potkal se solidním prodávajícím i s člověkem, kterému auto nebylo lhostejné.
  • Nízká cena by neměla být vždy jen známkou výhodné koupě. Někdy může jít o skrytí případných vad. Jako prodejce vady přiznejte rovnou a přizpůsobte tomu cenu.
  • Zjistěte si, zda automobil nepatří do kategorie často poruchových.

Jak na přepis auta se můžete podívat v jednom z našich článků.

volkswagen

4.) Auto až na doježdění

Pokud se ukázalo, že s autem nemáte zásadní problémy, vyhovuje vám, nemáte potřebu měnit ho na nejnovější model, nechte si ho na doježdění. Uvádí se, že pokud plánované opravy dosáhnou poloviny hodnoty auta, je lepší ho prodat a podívat se po jiném. Pokud máte jediný automobil, na který spoléháte, bude v tuto chvíli nejspíš nejlepší auto prodat. I když je to váš mazlík, neměl by vám přinášet starosti, ale spíše by měl být k užitku.

I neustálé opravování drobností může být známkou, že je čas výměny. Oprava čudlíků, hadiček, okýnek či zrcátek nemusí být finančně náročná, ale počítejte do toho i váš čas, který výměnám věnujete. Nezlehčujte ani pohled na začínající korozi nebo vyšší spotřebu oleje.

Nezapomínejte, že pokud prodáváte automobil jako fyzická osoba, má kupující automaticky ze zákona záruku 6 měsíců na skryté vady. U profesionálního prodejce má záruku 2 roky. Prokázat, že se na voze tyto vady vyskytovaly už v době prodeje, musí kupující. Bývá nejlepší auto předat na posouzení servisnímu technikovi a nechat si vypracovat zprávu.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…