Menu

Kdy má tramvaj přednost?

Aktualizováno dne 23.8.2021

O tramvaji se občas říká, že má vždy přednost. Není to ale pravda. Méně zkušeným řidičům vša tramvaj nahání hrůzu a zapomínají i na běžná pravidla silničního provozu. A co vy, víte, kdy má tramvaj přednost?

Kdy má tramvaj přednost?
7 minut čtení
Povinné ručení

Nejen nezkušení řidiči ale i ti, kteří už mají něco naježděno si někdy s tramvajemi užívají horké chvilky. V takovou chvíli řidiči tramvaj raději pouští, kdekoliv ji vidí. Takto to ale nefunguje a můžete se v takovou chvíli dočkat v lepším případě troubení od automobilů za vámi, cinkání tramvaje, v tom mírně horším případě pomačkaných plechů.

Tramvaje se není třeba bát. Je dobré si jen uvědomit, že se nacházíte v místě, kde tramvaje jezdí a vybavit si několik jednoduchých pravidel, kdy má tramvaj přednost.

tramvaj v praze

Kde jezdí tramvaje?

Na tramvaj narazíte v České republice jen v několika málo městech. Jejich počet spočítáte na prstech obou rukou. Každé místo má svá nej:

  • Praha - největší síť tramvajové dopravy v ČR
  • Brno - druhá největší síť, historicky první místo s tramvajovým provozem - tzv. koňka, propojení i do obce Modřice
  • Ostrava - třetí největší tramvajový provoz
  • Liberec - jediné místo s rozchodem tramvají 1 000 mm, propojuje město Jablonec
  • Olomouc - nejmladší vozový park
  • Plzeň
  • Most a Litvínov - města propojená tramvajovou dopravou

Tip! Na tramvaj můžete samozřejmě narazit i na vašich zahraničních cestách na dovolenou. Pro větší klid na cestách si můžete sjednat klasické cestovní pojištění pro vás a krátkodobé havarijní pojištění pro vaše auto.

Spočítejte si cestovní pojištění

tramvaj ve štrasburgu

Kdy má tramvaj přednost?

Prakticky hlavní odlišnost od normálního provozu spočívá v souběžné jízdě automobilu a tramvaje. Kdy má tramvaj přednost v takovém případě?

1.) Tramvaj mění směr jízdy

Pokud jede automobil podél tramvaje a dojde k situaci, že tramvaj mění svůj směr (dává o něm vědět znamením o změně směru jízdy), přičemž křižuje tímto manévrem jízdu vozidla jedoucího podél napravo nebo nalevo, má tramvaj vždy přednost.

2.) Tramvaj kříží vaší cestu

Druhý případ, kdy má tramvaj přednost, je opět při souběžné jízdě, kdy tramvaj jede podél vás a vy se jí chystáte překřížit trasu, případně vjet na tramvajový pás, pokud je to dovoleno. I v tomto případě platí, že tramvaj má přednost.

Tramvaj není vozidlo s absolutní předností v jízdě. Ale na rozdíl od jiných městských dopravních prostředků nemůže najednou uhnout někam jinam, kde nejsou koleje, proto tato pravidla vznikla.

tramvaj v praze

Kdy nemá tramvaj přednost?

Tramvaj se na křižovatkách řídí stejnými dopravními značkami jako auto. Pokud dojíždí tramvaj na křižovatku z vedlejší silnice a na křižovatce není světelná signalizace, musí dát přednost autům, která jedou po hlavní. Tramvaj v takové chvíli také dává přednost protijedoucím autům, pokud odbočuje vlevo a není přednost značkou upravena jinak.

Obvyklé už nyní bývají spíš křižovatky se světelnou signalizací. Tramvaje mají svoje vlastní světelné signály. Je dobré je znát a případně si ověřit, která vozidla semafory pouští. Platí běžná pravidla světelných křižovatek. Pokud svítí pro řidiče šipka, má v takovou chvíli přednost. Pokud svítí zelené kulaté světlo, odbočující řidič, i přesto že má volno, dává přednost protijedoucím autům, tramvajím, cyklistům ve vyhrazeném pruhu a chodcům.

tramvaj a chodci

Kdy má chodec přednost před tramvají?

Vyhláška stanoví, že řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází po přechodu pro chodce, nebo se chystá vozovku přejít. Tato povinnost se však nevztahuje na řidiče tramvají. Tramvaj na přechodu pro chodce nedává chodcům nikdy přednost. Tramvaj je velká a těžká, není možné zastavit ji na místě (ani by to nebylo bezpečné pro cestující uvnitř), proto ji chodci pouští.

Základem při jízdě a naprostou nutností ve městech je používání zrcátek při každé změně směru jízdy. A nejde jen o to, kdy má přednost tramvaj. Ve městech se stále častěji setkáváme s pruhy pro cyklisty. Odbočení vpravo bez kontroly zrcátka může mít vážné následky.

Tip! Tramvaj je trochu specifický dopravní prostředek. Málokdo by chtěl skončit s automobilem přivinutým na jejím nárazníku. Nezapomínejte na havarijní pojištění a rozhodně povinné ručení.

Najděte nejlevnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…