Menu

Kdy spíná noční proud?

Aktualizováno dne 20.6.2022

Pokud v ceníku vašeho dodavatele elektrické energie hledáte, kdy spíná noční proud, zklameme vás. Ten už nějakou dobu neexistuje. Dnes máte za určitých podmínek nárok na několik hodin denně tzv. nízkého tarifu. Kdy a za jakých podmínek?

Kdy spíná noční proud?
10 minut čtení
Elektřina

U vašeho dodavatele elektrické energie si můžete vyžádat tzv. dvoutarifní sazbu. Sazby, které mají část dne tzv. nízký tarif, ale nezískáte zcela automaticky. Musíte splnit určité podmínky. Nezáleží na tom, kolik máte běžných spotřebičů, ale ani na výběru konkrétního dodavatele. V podstatě jde o to, že musíte v domácnosti ohřívat užitkovou vodu nebo elektřinu využívat k vytápění. Před časem byla na otázku, kdy spíná noční proud, poměrně jasná odpověď. V noci. S nízkým tarifem už to tak jasné není.

praní prádla večer

Co to je noční proud?

Jak už jsme naznačili, pokud jste dříve měli dvoutarifní sazbu, měli jste v nočních hodinách levnější elektřinu. Obvykle to platilo pro hodiny mezi večerní desátou hodinou a ranní šestou. Proto se pro levnější tarif vžil název noční proud. Proto mnohé domácnosti, které chtěly na elektřině šetřit, zapínaly pračku až po desáté, ženy vytahovaly k televizi žehličky a spínaly lokální přímotopy. Dnes už to ale neplatí. Máme tzv. nízký tarif, který spíná několikrát za den.

noční proud

Kdy spíná noční proud neboli nízký tarif?

Pokud chcete nízký tarif využívat k šetření energií, je potřeba znát dobu, kdy spíná (noční proud) nízký tarif právě ve vaší domácnosti. Závisí to na tom, jakého distributora elektřiny máte a také na tom, v jaké oblasti České republiky se vaše domácnost nachází. Nízký tarif se spíná přes hromadné dálkové ovládání (HDO) zcela automaticky podle předem daných časů.

Rozdělení ČR podle jednotlivých distributorů elektřiny

I když máme mnoho různých dodavatelů elektřiny, distributoři elektrické energie jsou na území České republiky pouze tři.

Distributor elektřiny Distribuční území
PREdistribuce, a. s. hl. m. Praha a Roztoky
E.ON Distribuce, a. s. Jihočeský kraj, Kraj Vysočina bez Havlíčkobrodska, Jihomoravský kraj plus Prostějovsko, Zlínský kraj bez Vsetínska
ČEZ Distribuce, a. s. Všechny zbylé oblasti, tedy většina území ČR

Kdy spíná tzv. noční proud u vás doma?

Vaše konkrétní časy, kdy spíná (noční proud) nízký tarif, můžete zjistit na následujících odkazech, podle vašeho distributora elektrické energie. Vyplněním jednoduchého formuláře zjistíte, kdy má noční proud ČEZ Distribuce, kdy oblast spravovaná PREdistribucí a kdy Distribucí E.ON.

chalupa

Správná distribuční sazba zajistí nízký tarif

Při sjednávání smlouvy s dodavatelem elektrické energie je dobré věnovat pozornost tzv. distribuční sazbě. Základní dvě sazby, D01D a D02D, nemají nárok na nízký tarif. Jsou to sazby pro domácnosti a místa s nízkou nebo běžnou spotřebou. U dalších už je rozhodující, jaký spotřebič využíváte. A podle toho, na jakou distribuční sazbu máte nárok, budete mít i nárok na určitý rozsah hodin nízkého tarifu.

Distribuční sazby s nárokem na nízký tarif

Velký přehled distribučních sazeb, které mají nárok na určitý podíl nízkého tarifu během dne. Vyjma sazby poslední, která funguje ve zvláštním režimu, kdy je nízký tarif přiznáván během víkendového času.

Název sazby Typ domácnosti Nezbytný spotřebič pro přidělení sazby Počet hodin nízkého tarifu denně
D25D Bojler Domácnost ohřívá vodu v bojleru. Elektrický bojler 8 hodin
D26D Akumulační topení Domácnosti, které vytápí pomocí akumulačních spotřebičů. Akumulační topení 8 hodin
D27D Elektromobil Domácnosti, kde vlastní elektromobil. Elektromobil 8 hodin
D35D Kombinované vytápění Tyto sazby mohly být přiznány do 1. 4. 2017. Dnes už je nelze získat. 16 hodin
D45D Elektrické topení 20 hodin
D56D Tepelné čerpadlo 22 hodin
D57D Elektrické topení Domácnosti, které vytápí elektrickým topením. Elektrické topení (tepelné čerpalo, elektrokotel, podlahové vytápění) 20 hodin
D61D Víkend Místo, které je využíváno o víkendech. Žádná podmínka na spotřebiče Levnější tarif je od pátku 12.00 do neděle 22.00

Tip! Než půjdete k vašemu dodavateli vyjednávat nový tarif elektrické energie, podívejte se na aktuální nabídku trhu. Pomocí online kalkulačky získáte během chvilky přehled o cenách i zda za elektřinu zbytečně nepřeplácíte.

Najděte nejlevnějšího dodavatele elektřiny

velká kuchyň

Proč využívat nízký tarif?

Nízký tarif nevznikl jako pomoc odběratelům elektrické energie. Původně vznikl k regulaci výkyvů elektrické energie v síti. Má motivovat odběratele elektrické energie, aby náročné spotřebiče nezapínali ve špičce. Pro šetření je důležitá informace, že rozdíl mezi cenou vysokého a nízkého tarifu může být i 3 Kč za 1 kWh. To už se vyplatí zamyslet se nad možností zapínat některé spotřebiče v časech nízkého tarifu.

Pokud i vy uvažujete, jak optimalizovat spotřebu elektrické energie a krotit tak neustále stoupající náklady, zkuste si zjistit, jak velkou spotřebu mají spotřebiče ve vaší domácnosti. Pomůckou může být přehled obvyklých spotřebičů nebo praktický měřič spotřeby elektrické energie. Stojí pár korun a rychle odhalí největší žrouty elektřiny.

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.