Menu

Kolik stojí přelakování auta?

Aktualizováno dne 14.2.2022

Když se díváte na své auto, napadne vás, že by to chtělo změnu. Ale technicky jste s automobilem i značkou spokojení. Možná je změna barvy auta právě to, co potřebujete a znovu se do auta můžete zamilovat. Kolik stojí přelakování auta? Změna laku není ale jediná cesta. Druhou možností je zajistit nový polep auta. Která z možností je lepší?

Kolik stojí přelakování auta?
8 minut čtení
Povinné ručení

Po novém laku se stojí za to podívat i ve chvíli, kdy máte auto oťukané od kamínků, nebo poškrábané od náhodného kolemjdoucího. Škrábance je vhodné odstranit co nejdříve, abyste nepodpořili vznik koroze. Řešením může být přelakování jen části auta, nebo rovnou celého. S čím je potřeba počítat a kolik stojí přelakování auta? Do přelakování se pouští i leasingové společnosti, které potřebují klientům dodat auta v objednané barvě, které ale automobilka nedokáže dodat.

lakování auta

Než se do změny pustíte

Jak u přelakování automobilu, tak u zajištění polepu automobilu, se domluvte, zda se řeší pouze vnější část vozu, nebo se dílna postará i o vnitřní části. Pokud se provádí přelakování nástřikem pouze venkovní části vozu, volte barvu stejnou, nebo podobnou vaší dosavadní. V opačném případě bude vypadat hodně divně, když otevřete dveře či kufr černého automobilu a vykouknou na vás červené sloupky. Kde najít číslo barvy auta?

Před samotným přelakováním či polepem je potřeba provést opravu nerovností, koroze, ale také mytí vozu. Provádí se oprava a zbavuje se nečistot i mastnot. Části, které se nebudou lakovat, se musí důkladně přelepit krycí páskou. O to se obvykle postarají v lakovně, ale raději si to ověřte.

nový lak

Kolik stojí přelakování auta

Kolik stojí přelakování auta záleží na velikosti automobilu, i na typu laku, který si vyberete. Perleťové barvy bývají ty nejdražší, na druhém místě je pak metalíza. Nejlevnější bývá jen přelakování jinou barvou. Cena se pohybuje okolo 40 000 až 60 000 korun u profesionálních firem. Setkáte se i s nabídkami na přelakování za cca 20 000 korun, ale v takovém případě nepočítejte s profesionálním provedením, ani s přelakováním interiérových částí.

Počítejte také s náklady na předchozí opravu oděrek. U silného poškození počítejte i s 30% nárůstem ceny.

Kolik stojí přelakování auta - orientační ceník:

Díl automobilu Cena
kapota 3 000 Kč
střecha 3 000 Kč - 4 000 Kč
nárazník 2 500 Kč - 4 500 Kč (u vozů BMW)
kryt zrcátka, rámečky mlhovek 500 Kč - 1 000 Kč
blatník 2 500 Kč
práh 900 Kč - 1 500 Kč
dveře 2 000 - 3 500 Kč

Tip! Někdy se může přelakování vozidla pěkně prodražit. Pokud na to zrovna nemáte finance, tak se podívejte na nejvýhodnější půjčky právě pro vás.

Porovnej úvěry

polep auta

Kolik stojí nový polep auta

Oproti tomu, kolik stojí přelakování auta, je polep o poznání levnější. V případě zájmu o celopolep se náklady budou pohybovat okolo 15 000 až 25 000 korun. Pokud budete chtít karbonovou folii, cena se vyšplhá ale už k 35 000 korun. Autofólie od kvalitní společnosti vydrží 5-7 let. Po jejím odstranění zůstává lak automobilu v původní kvalitě, bez škrábanců a oděrek. Aplikace polepu je rychlá - do dvou dnů budete mít prakticky nové auto.

Pozor si dávejte na neodborně provedený polep. Pokud si budete polep provádět sami, nebo u neprofesionální firmy, setkáte se problémy jako je odlepování, bubliny pod folií, problémy s odstraňováním fólie a krátká životnost polepu. Kvalitní polet, který má vydržet zmiňovaných 7 let, potřebuje zručnost a praxi.

příprava před lakováním auta

Nutná změna v registru

Pokud už se radujete z auta, které vypadá jako nové, zpozorněte, protože vás čeká ještě jedna drobnost. Po změně barvy automobilu se neobejdete bez zápisu v registru a technickém průkazu. Na povinné ručení tento krok vliv nemá.

Tip! Nahodili jste novou vizáž autu? A co takhle nové a výhodnější povinné ručení? Nejlevnější povinné ručení pořídíte srovnáním nabídek trhu. Stačí zadat pár detailů vozu a vybrat si to nejvhodnější zde:

Porovnej povinná ručení

Zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích říká, že se do registru vozidel uvádí i barva vozidla a je jedno, zda jde o úpravu lakem, nebo fólií. Změnu barvy, která zabírá alespoň 50 % povrchu, je potřeba nahlásit na registru vozidel. Na úřadu s rozšířenou působností se vyplní formulář Žádost o zápis změn údajů v registru silničních vozidel. S sebou si k žádosti vezměte také občanský průkaz, velký a malý technický průkaz (osvědčení o registraci silničního vozidla).

Nahlášení změny 

Změnu je potřeba nahlásit maximálně do 10 dnů od jejího provedení. Tento krok vás bude stát 50 korun a váš čas. V případě, že tuto změnu nenahlásíte, hrozí pokuta až 50 000 korun. Podobně jako u neprovedení přepisu automobilu na úřadu po jeho prodeji.

Změna barvy automobilu je zajímavé řešení, pokud už vás nebaví vzhled vašeho stávajícího auta. Ve srovnání s tím, kolik stojí přelakování auta, je nákup i toho nejlevnějšího nového automobilu pořád drahý. S novou barvou budete mít navíc pocit jako byste měli auto nové. Přitom ho budete dokonale znát s jeho kvalitami i nevýhodami.

 

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…