Menu

Kolik stojí rovnátka? Jakou částku přispívá pojišťovna?

Aktualizováno dne 27.4.2022

Zmínil se váš zubní lékař, že se máte zamyslet nad rovnátky? Rovnátka už nejsou jen nutným zlem, které potkává děti na základních školách. K rovnátkům se často obrací i dospělí. Kolik stojí rovnátka pro dospělé?

Kolik stojí rovnátka? Jakou částku přispívá pojišťovna?
9 minut čtení
Životní styl

Uvádí se, že až 30 % populace má vadný skus, který vyžaduje nápravu specialisty. Důvody pro použití rovnátek u dospělých mohou být čistě estetické, tedy srovnání křivě rostlých zubů. Rovnátka mohou pomoci řešit zdravotní problémy, nesprávné postavení čelistního kloubu, ale i předkus a s tím případně spojené bolesti. Pořídit si rovnátka není levná záležitost. Hodně záleží na typu, jaký si vyberete. Kolik stojí rovnátka?

Ortodoncie

Ortodoncie

Rovnátka se nekupují jen tak v lékárně nebo v drogerii. Čeká vás cesta za specialisty na ortodoncii. Ortodoncie je jedno z odvětví zubního lékařství. Zabývá se právě nepravidelnostmi zubů a jejich vrácením do přirozené pozice. Léčba však není otázkou několika návštěv. Obvykle jde o měsíce, ale i několik let, než se zuby spraví. Dalším krokem bývají chirurgické zákroky. Ortodoncie napravuje také úrazy čelisti při sportu. Po úrazech vám může finančně pomoci úrazové pojištění.

Je důležité znát možnosti, které současná ortodoncie nabízí. Pokud vás něco zaujme, zeptejte se lékaře.

Tip! Děláte rizikový sport jako například hokej? Nezapomínejte na úrazové pojištění, které vám pak může pomoci s financováním léčby.
Porovnej úrazové pojištění

rovnátka

Co ovlivňuje cenu rovnátek?

Cena, kterou za nová rovnátka pacient platí, se liší v každé ordinaci. Mezi hlavní faktory, které ovlivní kolik stojí rovnátka, patří:

  • typ použitých rovnátek,
  • náročnost zákroků, které bude potřeba udělat,
  • cenová politika lékaře (závisí na schopnostech, místě ordinace, nebo jen jeho vlastním rozhodnutí).

rovnátka pro děti

Jaké typy rovnátek je možné použít?

Pokud vám ortodontista doporučí rovnátka, nechejte výběr na něm. Rovnátka se nevybírají podle designu, ale podle toho, co mají napravovat. Jde o náročnou disciplínu, která vyžaduje plánování i úpravu rovnátek v době léčby. A právě této části nejlépe rozumí ortodontista. Léčba rovnátky má daný postup a ten se musí dodržet, aby byl výsledek dlouhodobý a stabilní. Léčba pomocí rovnátek je náročná také finančně. 

Fixní rovnátka

1.) Fixní rovnátka

Dlouhou tradici mají fixní rovnátka. V České republice jsou nejpoužívanější jak pro děti, tak pro dospělé. Na rovnátkách jsou zámky s (barevnými) gumičkami, které přidržují drát.

Modernější přístup místo gumiček využívá samoligovací zámky, dvířka nebo jiný mechanismus upevňující drát. S tímto druhým systémem je léčba rychlejší a tření zubů nižší. Samoligovací rovnátka se mohou dávat ve variantě kovové, ale také v estetičtější keramické. U keramických je mechanismus v barvě zubů.

Další variantou jsou fixní rovnátka uchycená na zubech zezadu a ze strany jazyka.

Snímatelná rovnátka

2.) Snímatelná rovnátka

Pro léčbu lehčích vad jsou vhodná snímatelná rovnátka, průhledné snímatelné dlahy. Aktuálně jsou na trhu dostupná i taková rovnátka, která jsou pohodlná a ostatní si jich téměř nevšimnou. Nepřináší žádná omezení v běžném životě.

Kromě toho jsou snímatelná rovnátka v podobě destiček z plastu s kovovými prvky jako jsou pružiny a šrouby. Mohou být v různých barevných kombinacích. Pro děti jsou rozhodně zajímavější než čistě kovové řešení.

cena za rovnátka?

Kolik stojí rovnátka?

K cenám samotného aparátu je však ještě potřeba počítat s platbou za návštěvy u ortodontisty. S rovnátky budete chodit zhruba jednou měsíčně na kontroly a úpravy. Svého ortodontisty se zeptejte předem na přesnou kalkulaci. Na výdaje se předem připravte. I na úpravu chrupu si můžete vzít úvěr. Pokud víte, že se spravenými ústy budete mít příležitost více vydělávat, problémy se splácením se vás týkat nebudou.

Kolik stojí fixní rovnátka a kolik stojí průhledná rovnátka?

Typ rovnátek Cena
Fixní rovnátka kovová (obě čelisti) 30 000 Kč
Fixní rovnátka estetická safírová (bílá) (obě čelisti) 50 000 Kč
Vnitřní rovnátka 120 000 Kč
Sundávací průhledná neviditelná rovnátka (1 čelist) 25 000 - 100 000 Kč

Tip! S financováním rovnátek si můžete nechat pomoci, jelikož to není úplně levná záležitost. Porovnejte úvěry a vyberte si nejvhodnější právě pro vás. Stačí pár kliků.
Porovnej půjčky

rovnátka

Úhrady zdravotní pojišťovny

Pokud čekáte pomoc od zdravotní pojišťovny, budete ji jako dospělí nejspíš čekat marně. U osob starších 22 let práci ortodontistů od roku 2021 pojišťovny neproplácí. U dětí a dospělých s těžkými vývojovými vadami chrupu pojišťovny proplácí práci i materiál rovnátek.

Nezapomínejte, že i v na dovolené vás může potrápit zub nebo rovnátka. Jak v tomto směru funguje cestovní pojištění zjistíte v našem článku.

Zubařské zákroky se v mnohém posunuly dopředu oproti zkušenostem, které jsme zažívali na prvním stupni základních škol. Ohromný posun je také v oblasti rovnátek. I zde se dá najít kvalitní a cenově přijatelné řešení na vaše problémy s ohledem na to, kolik stojí rovnátka.

Mohlo by vás ještě zajímat... Ať už máte v plánu nechat si spravit zuby či nos, máme pro vás podrobné informace jak o cenách, tak i o pro koho se hodí.
* Kolik stojí nové zuby? Přispěje vám pojišťovna?
* Kolik stojí plastika nosu?

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.