Menu

Léto jako druhá topná sezóna: Jak na výběr správné klimatizace?

28.6.2021

Možná to může znít zvláštně, ale horké letní dny jsou vlivem energetické spotřeby klimatizací druhá topná sezóna roku. Venkovní teploty stoupají vysoko, špatně se nám přemýšlí a ještě hůř usíná. Proto mnozí z nás volí klimatizaci, jako řešení nepříjemně vyhřátých místností. Jak se ale klimatizace vlastně vybírá?

Léto jako druhá topná sezóna: Jak na výběr správné klimatizace?
8 minut čtení
Energie

S příchodem horkých dnů se vrací otázka, zda by klimatizace domu, bytu či firmy nebyla řešením. Než se však rozhodnete k nákupu klimatizace, je potřeba položit si několik otázek. Bez nich můžete vybrat špatně a druhá topná sezóna se nejen prodraží, ale navíc bez kýženého efektu. Zhodnotili jsme se, co je potřeba vzít v úvahu před výběrem klimatizace. Zjistili jsme také, na co je dobré dát pozor, i jaké jsou vychytávky nových klimatizací.

klimatizace

Jaký prostor potřebujeme ochladit?

Při výběru klimatizace je důležité zjistit, jaký výkon by měla mít. Vychází se z velikosti místnosti. To je ale jen první parametr. Je také důležité, na kterou světovou stranu je místnost orientovaná, jak velká jsou okna, a jaké je jejich zateplení. Velmi podstatné jaké také to, jak místnost využíváme. Jiná klimatizace se hodí do dílny a zcela odlišná pak do ložnice.

klimatizace

Jak spočítat minimální potřebný výkon klimatizace?

Výkon klimatizací se počítá v jednotkách BTU (britská tepelná jednotka). Ale jak se k těmto jednotkám dostat? Začněte s tím, že si spočítáte velikost místnosti, kterou chcete chladit, v metrech krychlových (m3). Na 1 m3 pak potřebujete přibližně 30 W chladicího výkonu a 1 kW (1000 W) je asi 3 400 BTU/h.

Orientační výkon klimatizace pro různě velké místnosti

Místnost v m3 Potřebný výkon klimatizace
do 50 m3 5 100 BTU
75 m3 7 700 BTU
90 m3 9 200 BTU
nad 110 m3 11 200 BTU

Vzor výpočtu minimálního výkonu klimatizace

Příklad výpočtu potřeby výkonu uvádíme pro modelový obývací pokoj 7 m x 4 m, s výškou stropu 2,5 m.

  • Objem místnosti: 7 m * 4 m * 2,5 m = 70 m3
  • Potřebný výkon ve wattech (W): 70 * 30 W = 2 100 W = 2,1 kW
  • Přepočet na jednotky BTU: 2,1 * 3400 = 7 140 BTU

Tip! S klimatizací v domě roste spotřeba elektřiny. Podívejte se na srovnání nabídek na trhu a případně si vyberte levnějšího dodavatele. Porovnáním nabídek trhu můžete ušetřit i přes 9000 Kč ročně.

Porovnej dodavatele elektřiny

instalace klimatizace

Jaký typ klimatizace vybrat, aby léto nebyla druhá topná sezóna?

Na trhu jsou různé druhy klimatizací. V zásadě jsou to ale dva základní typy:

1.) Mobilní klimatizace

Asi největší výhodou mobilních klimatizací je to, že se dají umístit i do prostor, kde není možné dělat stavební úpravy, a také jsou okamžitě spustitelné.

2.) Nástěnná klimatizační jednotka

Nástěnné klimatizace potřebují profesionální zapojení a stavební úpravy, ale jejich výkon je stabilnější. Jsou méně hlučné a provoz je šetrnější k rozpočtu. Pokud tedy víte, že budete potřebovat prostory klimatizovat každé léto, typicky v rodinném domě či vlastní firmě, zvažte investici do nástěnné klimatizace.

Tip! Pořízení klimatizace můžete financovat z vlastních prostředků, ale s menší investicí pomůže i půjčka. Nechte si spočítat, na kolik by vás vyšla.

Najděte nejvýhodnější půjčku

klimatizace

Co si pohlídat při výběru klimatizace?

Podívejte se na základní parametry, jako je hlučnost, design a hlavně energetická náročnost. Vzhledem k tomu, že počty opravdu horkých dní mají tendenci spíše narůstat, stává se z léta druhá topná sezóna. Dobře zvolená klimatizace pomůže udržet náklady pod kontrolou.

Moderní vychytávky a funkce

Moderní klimatizace mají spoustu vychytávek a přidaných funkcí. Některé pomohou s vytápěním v chladných dnech, jiné umí vzduch čistit. Skvělé jsou klimatizace, které umí vzduch rozptýlit a v místnosti, tak nevzniká průvan. Samozřejmostí už je dálkové ovládání, časovač nebo funkce rychlého ochlazení místnosti.

Tip! Vybavit rodinný dům klimatizací může být finančně náročnější akce. Financovat ji lze z vlastních zdrojů, ale také například hypotékou. Hypoteční kalkulačka vám spočítá aktuálně nejvýhodnější nabídku na trhu.

Hypoteční kalkulačka

klimatizace

Péče o klimatizaci

Náklady na druhou topnou sezónu se mohou zvyšovat, pokud o klimatizaci nebudete správně pečovat. Nezbytná je pravidelná údržba, kterou je především vyčistění filtrů a případné vylévání kondenzátu. Součástí může být i čištění zásobníku prachu a výměna uhlíkového filtru. Údržba není náročná, stačí se klimatizaci dvakrát za rok věnovat a náklady na provoz udržíte pod kontrolou.

Při výběru klimatizací pro větší prostory, byty a rodinné domy doporučujeme obrátit se na odborníky. Specializované firmy vymyslí řešení přímo pro vaše prostory. Zvolí správný typ klimatizační jednoty, poradí s umístěním a povedou jejich správnou montáž.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další energetické tipy:

* Přípojka plynu: Kolik stojí? Jak a kde ji zařídíte?
* Zasklený balkon: 6 tipů, jak jej proměnit v místnost snů
* Vše, co jste chtěli vědět o LED osvětlení

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.