Menu

Mobily pro děti, které vás nezruinují: Průvodce telefony pro předškoláky, školáky a teenagery

Aktualizováno dne 28.6.2022

Mobily pro děti samozřejmě nejsou hračkou a pokud se bojíte (nebo víte), že je šance, že přístroj přijde k újmě, pak je na místě podívat se po levnějších variantách. Případně sáhnout po tzv. nerozbitném telefonu.

Mobily pro děti, které vás nezruinují: Průvodce telefony pro předškoláky, školáky a teenagery
29 minut čtení
Telefonování

Výběr mobilního telefonu by se měl odvíjet od věku vašeho potomka, a také od funkcí, které od telefonu očekáváte. Pokud máte dítě předškolního věku, tak budete vybírat ze zcela jiných kategorií než v případě, kdy vychováváte teenagera. Připravili jsme pro vás mobily pro děti, které jsou na trhu k dispozici, a jsou cenově přijatelné. Nejdříve si ale pojďme projít důvody, proč by vaše dcera nebo syn vůbec měli mobil mít.

mobil pro děti

Proč (ne)koupit potomkům mobily pro děti?

Nastává chvíle, kdy se rozhodujete svému dítěti koupit telefon? Možná vás k tomu vedou praktické důvody. Tedy, když se cokoliv stane, může se vám ozvat, je snadnější se s ním spojit a máte větší kontrolu, kde se nachází. Nebo mu jej chcete zakoupit, aby se vaše dítko přiblížilo svým vrstevníkům, kteří třeba již telefon mají.

Proč koupit dítěti telefon? Výhody mobilů:

Důvodů si jistě najdete spoustu. Pojďme si ale posvítit na ty, které nejčastěji vedou k nákupu mobilního telefonu pro děti.

  • Vždy víte, kde dítě je - ať už máte aplikaci na sledování polohy, některý z Apple produktů nebo jste prostě jen domluveni na telefonátu či smsce při přemisťování ze školy, na zájmový kroužek, vždy máte přehled o tom, kde se dcera nebo syn pohybují.
  • Rychlá pomoc při mimořádných událostech - když si kamarád nebo kamarádka vašeho dítěte zlomí nohu, může okamžitě zavolat záchranku. Případně, když se po cestě domů ztratí, může vás bleskurychle kontaktovat.
  • Pomoc při studiu - v dnešní době nejsou mobily pro děti jen na hraní, jak si mnozí myslí, ale díky chytrým aplikacím mohou zásadně pomoci i s výukou cizích jazyků nebo k rozvoji logiky.
  • Komunikační dovednosti - bez telefonu se dnes zkrátka nikdo neobejde a tak je důležité, aby si i vaše děti osvojili digitální komunikaci, naučili se psát zprávy a celkově porozumněli online světu.
  • Sociální kontakt - potkal váš syn nebo dcera na letním táboře "kamaráda na život a na smrt" z druhého konce republiky? Jak jinak zůstanou v permanentním kontaktu než pomocí telefonu pro děti?

Proč nekoupit dítěti telefon? Nevýhody mobilů pro děti:

Online svět nemusí být jen procházkou růžovým sadem, samozřejmě v něm číhají i nástrahy, které je třeba zohlednit:

  • Fyzická rizika - pokud dítě tráví u obrazovek příliš času, může to vést k nespavosti, obezitě, zhoršení motoriky a problémům s páteří.
  • Duševní rizika - při nadměrném používám mobilních telefonů v raném věku se může stát, že se vašemu dítěti nevyvinou některé části mozku, které mají na starosti schopnost empatie, paměť, vývoj řeči a koncentraci. Proto by měl každý rodič dbát na to, aby dítěti limitoval čas, kdy je přilepené na obrazovce. Podle studie American Academy of Child and Adolescent Psychiatry by tzv. screen time (čas strávený s obrazovkou) měl vypadat následujícím způsobem:
Věk dítěte Screen time Doporučení
0 - 18 měsíců 0 hodin Místo toho by měly rodiče trávit čas s dítětem čtením pohádek a hraním si.
18 - 24 měsíců Velmi limitovaný Čas by měly děti trávit pouze sledováním vzdělávacích videí a hraním edukativních her za dozoru rodičů.
2 - 5 let 1 hodina/den (Po-Pá)
3 hodiny/den (So-Ne)
V tomto věku je možné zařadit zábavný obsah.
5 - 17 let Vybalancovaný Neexistuje přesný údaj o tom, kolik by děti měly trávit času u obrazovek, ale rozhodně by měly vést vybalancovaný život, ve kterém jim obrazovky nepřekáží. Některé zdroje uvádí, že by doba neměla převyšovat 2 hodiny denně.

mobil pro děti

Mobilní aplikace pro děti

Jak už jsme výše zmínily, ne všechny appky jsou vhodné pro ty nejmenší. Existují ale skvělé vzdělávací aplikace pro děti, které byste jim do telefonu nebo tabletu, mohli stáhnout. Pozor! Malé děti ale nenechávejte hrát hry osamotě, vždy se jim snažte asistovat a monitorovat screen time.

Aplikace pro děti od 2 let

Aplikace pro děti od 3 let

Aplikace pro děti od 4 let

Aplikace pro děti od 5 let

Aplikace pro děti od 6 let

Aplikace pro děti od 7 let

Aplikace pro děti od 8 let

Aplikace pro děti od 9 let

Aplikace pro děti od 10 let

Aplikace pro děti od 11 let

Aplikace pro děti od 12 let

Aplikace pro děti od 13 let

Aplikace pro děti od 14 let

Aplikace pro děti od 15 let

Aplikace pro děti od 16 let

Aplikace pro děti od 17 let

Všechny uvedené aplikace doporučují rodiče a učitelé. Pro více možností se můžete zastavit na stránce Commonsensemedia.org.

mobil pro teenagery

Jak vybírat mobily pro děti?

Děti by si jistě nejraději pořídili ten nejdražší a nejnovější iPhone kvůli statusu a vytahování se před kamarády. Pokud ale nepatříte k rodičům, kteří koupí dítěti vše, co chce nebo vám nepřijde rozumné utrácet desetitisíce za technologii, která stejně za chvíli vyjde z módy, máme pro vás několik rad, podle kterých byste se měli řídit při výběru telefonu pro děti v různých věkových skupinách.

1.) První telefony: Mobily pro děti předškolního věku

Tyto přístroje jsou ideální ve chvíli, kdy je vaše dítě mladšího věku, a ještě nemá s telefonem zkušenosti. Pokud chcete mít pouze kontrolu nad vzájemnou komunikací, zvažte v první řadě koupi obyčejného tlačítkové telefonu. Z něj vám dítě pohodlně zavolá nebo napíše zprávu. Tyto mobily pro děti seženete do 400 Kč.

Tyto telefony jsou tedy levné, pro komunikaci naprosto dostačující a vy máte jistotu, že vaše dítě například nebrouzdá po internetu. Současně vás nebude tolik mrzet, pokud ho ztratí.

Tip! K prvnímu telefonu budou potřebovat i první tarif. Ten nejvýhodnější můžete najít v našem nezávislém porovnávači mobilních operátorů.

Porovnej mobilní operátory

2.) První smart phone: Mobily pro děti školního věku

V pozdějším věku bude vhodným mobilem pro vaše dítě některý z chytrých telefonů. Mezi jejich výhody patří široké množství funkcí a aplikací. Tyto telefony mívají i fotoaparát, a tak si děti mohou zdokumentovat své zážitky. Nejlevnější smart phony vyjdou zhruba na 1500 Kč.

Součástí chytrých telefonů ovšem bývá i internet. V tomto případě bychom vám doporučili nainstalovat i rodičovský zámek. Budete tak moci kontrolovat obsah, ke kterému má dítě přístup a ochránit jej před škodlivostí některého nevhodného obsahu na internetu. Pokud se o svého syna či dceru obáváte, můžete nainstalovat i aplikaci, díky které vždy budete vědět kde se telefon nachází.

Tip! Za mobilní telefon pro děti můžete ušetřit, když ho pořídíte přes cashback. Je to služba, která vám za každý nákup zaplatí. Cashbacky na mobily pro děti teď najdete například na:

* Smarty.cz - až 8 % z nákupu
* OKAY.cz - až 5 % z nákupu

3.) Vyšší třída: Mobily pro teenagery

Výběr telefonu pro teenagery je o něco těžší. Je jasné, že chtějí telefon, který bude mít určitý výkon. Zde bude třeba udělat cenový kompromis. Rozhodně se vyplatí zvážit fakt, že každý rok, za stejné peníze dostanete výkonnější stroje, takže můžete svým dětem, telefony postupně vylepšovat.

Můžete pořídit smart phone do 2500 Kč. I takové mobilní telefony disponují širokým množstvím funkcí, mají kvalitní fotoaparát, jsou rychlé a mají dostatek úložného prostoru. Trh s mobily je ovšem velice různorodý a můžete vybírat i z výrazně dražších kousků. Jen je potřeba si uvědomit, jestli by takový přístroj vaše dítě skutečně využilo.

Tip! V případě, že chcete neodbytnému teenagerovi přeci jenom koupit o něco dražší telefon, můžete jeho financování vyřešit rychlou online půjčkou. Tu nejvýhodnější si snadno najdete v našem nezávislém porovnávači zde:

Najděte nejlepší půjčku

mobily pro děti

Nejlepší mobily pro děti za rozumnou cenu

Podle posledního srovnání možností trhu společnosti Spotrebitelskytest.cz vyplývá, že jsou stále populární klasické tlačítkové telefony, mobily s vyšší odolností (odolnost vůči nárazu, voděodolnost, atd.), ale i klasicky oblíbené telefony. V dalších řádcích si je všechny představíme.

1.) Samsung Galaxy A51

Klasika v podobě Samsungu Galaxy sice cenově spadá trochu výše, ale pokud chcete dítěti udělat obrovskou radost skvělým narozeninovým nebo vánočním dárkem, Galaxy určitě nezklamete. 

  • Vhodný pro: Teenagery
  • Cena za nový telefon: od 5799 Kč
  • Cena za použitý telefon: od 3899 Kč

2.) Maxcom MM139

Tlačítkový telefon Maxcom MM139 koupíte téměř za hubičku a tak skoro ani nemrknete, když ho váš potomek někde zapomene, protože si ještě nezvykl ho u sebe mít. Potěší i výběr barevnosti - Maxcom se vyrábí v banánově žluté, modré a černé.

  • Vhodný pro: Předškoláky
  • Cena za nový telefon: od 376 Kč

3.) Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Velké spousta profesionálních recenzentů vloni prohlásila tento telefon za nejlepší levný telefon na trhu. Však posuďte sami, co na vás čeká v malé krabičce od Xiaomi ve videu výše. Nicméně podle nás se s několika objektivy, kterým vládne tento mobil, zavděčíte téměř všem náctiletým.

  • Vhodný pro: Teenagery
  • Cena za nový telefon: od 5940 Kč
  • Cena za použitý telefon: od 4000 Kč

4.) Nokia 3310

Legendární "nerozbitná" 3310 byla pravděpodobně i vašim prvním telefonem. Stejně tak dobře poslouží i její modernější verze z roku 2017 vašemu dítěti.

  • Vhodný pro: Předškoláky
  • Cena za nový telefon: od 1239 Kč
  • Cena za použitý telefon: od 743 Kč

5.) myPhone Hammer Energy 2

Další "nerozbitný" telefon se nepodaří zničit snad ani tomu největšímu raubířovi. Zalíbí se vám i zajímavou cenovkou, u které si možná i řeknete: "Proč si ho nepořídit i pro sebe do práce?"

  • Vhodný pro: Školáky
  • Cena za nový telefon: od 4090 Kč
  • Cena za použitý telefon: od 2300 Kč

Extra tip: Nejlevnější mobily pro děti

Jestli se vám předchozí telefony sice líbí, ale i tak vám přijdou drahé a chcete sáhnout po co nejlevnějším telefonu, zvolte Maxcom MM134 (339 Kč), Nokii 105 (499 Kč) nebo myPhone Hammer 4 (1489 Kč) pro předškoláky. ALCATEL 3088X (1490 Kč) nebo Aligator A900 (1489 Kč) poslouží dobře dětem školního věku. Teenagerům můžete zatím pořídit Ulefone Note 7 (2299 Kč), Alcatel 1C (1156 Kč) nebo Cubot J10 (1450 Kč) než si sami na letní brigádě ušetří na lepší.

Všechny mobily pro děti jsou pro ně dalším zdrojem zábavy a pro vás většího přehledu a možností vzájemné komunikace. S výběrem se ovšem s dětmi poraďte, budou rády, když si budou moci svým názorem přispět k diskusi.

Ještě by se vám mohly líbit... naše další články ze světa mobilů:

* Mobily pro seniory – telefony, které si zamiluje i vaše babička
* Nejsledovanější Instagramy v ČR
* 10+ tipů na nejlepší aplikace do mobilu, které vám usnadní život

Mohlo by vás zajímat

mobilní tarify pro podnikatele
Mobilní tarify pro podnikatele: Co je důležité při výběru?
23.8.2023

Podnikatel se na svůj mobil, operátora i tarif spoléhá. I menší zádrhel ho v důsledku může stát peníze nebo zmařenou podnikatelskou příležitost. Co nabízí současné mobilní tarify pro podnikatele?

5g přijímač
5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?
21.8.2023

Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G…

levný dotykový mobilní telefon
Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky
16.8.2023

Běžně stojí nový mobilní telefon kolem deseti tisíc. Nejnovější modely hlavních hráčů na trhu mívají cenovku od třiceti do padesáti tisíc. V posledních letech se důrazně prosazuje také kategorie opačného spektra cen. Kdo hledá levný mobilní telefon, najde…

mobilní tarify srovnání
Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled
14.8.2023

Zvyšování cen je v současné době všudypřítomné. Nevyhnulo se ani tarifům mobilních operátorů. Na trhu sice stále ještě najdete tarify do tří set korun měsíčně, jejich nabídka je ale co do počtu i služeb značně osekaná. Připravili jsme proto pro mobilní…