Menu

Na co se vám bude hodit GAP pojištění?

Aktualizováno dne 30.11.2021

Zcela jistě jste se již setkali se zkratkou GAP. A nemyslíme tím označení módních výrobků. GAP si rozebereme z pohledu vlastnictví automobilů. Díky GAP pojištění totiž váš vůz nepřijde o svou hodnotu, kterou měl při koupi.

Na co se vám bude hodit GAP pojištění?
6 minut čtení
Povinné ručení

Automobil ztrácí na hodnotě už ve chvíli, kdy se s ním vyjede z autosalonu. Koupit si automobil je z tohoto pohledu hodně nevděčné. Dokonce se uvádí, že po třech letech se hodnota automobilu dostane na polovinu jeho hodnoty při koupi. Aby nedošlo ke znehodnocení vašeho majetku, vzniklo GAP pojištění, které vám zajistí ochranu majetku na jeho hodnotě. Ačkoliv se na trhu úplně nerozšířilo, je dobré o něm vědět, protože se může v mnoha případech hodit.

pojištění

Co je GAP pojištění?

GAP je zkratka pro Guaranteed Asset Protection, v překladu to znamená garantovaná ochrana majetku. GAP pojištění umožňuje pojistit pořizovací cenu vozidla, a to obvykle na dobu prvních tří let. Po tuto dobu cena vašeho vozidla zůstane stejná. Jedná se o pojištění pro nová vozidla, po uplynutí sjednané pojistné doby automaticky zaniká.

Tip! Aktuální nabídky těchto a dalších pojišťoven do minuty srovnáte v našem nezávislém porovnávači povinného ručení. Zkuste ho zde:

Porovnej nabídky pojišťoven

škoda na vozidle

Jak funguje GAP pojištění?

Fungování GAP pojištění je dobře vidět na totální škodě na vozidle, kdy je automobil zcela zničen a není vhodné provádět jeho opravu. Pojišťovna standardně vyplatí majiteli vozidla při totální škodě pojistné plnění ve výši tržní (obecné) ceny po odečtení spoluúčasti. Stejně tak to platí i při krádeži.

Vyrovnání rozdílu

V případě, že na tento automobil má majitel sjednáno GAP pojištění, je majiteli při pojistné události vyplaceno standardní pojistné plnění. Z GAP pojištění je doplacen i rozdíl mezi aktuální tržní cenou a cenou původní (v době sjednání pojištění). GAP pojištění hradí také spoluúčast u havarijního pojištění. Rozdíl ve spoluúčasti a hodnotě vozidla mu je tedy také doplacen z GAP.

Příklad

Za nový automobil Škoda utratíte aktuálně minimálně 500 000 korun. Bez sjednaného připojištění GAP vám může být při totální škodě vozidla za rok či dva na pojistném plnění vyplaceno třeba už jen 300 000 korun. Nový automobil už si ale za tuto cenu nekoupíte. S připojištěním GAP vám pojišťovna vyplatí rozdíl v těchto cenách včetně spoluúčasti a vy získáte opět 500 000 korun na nákup nového vozu.

koupě nového auta

Kdy si pořídit GAP pojištění

První případ, kdy je GAP pojištění rozumné uzavřít, se týká nových automobilů. Jednoznačně je GAP pojištění dobré uzavřít v případě nákupu na leasing nebo na úvěr. Pokud by vám automobil odcizili, nebo došlo k totální škodě, museli byste i přesto úvěr doplatit za dohodnutých podmínek.

suv v zimě

Výhody a nevýhody GAP pojištění

Výhody GAP pojištění:

  • představuje 100% krytí,
  • u pojištění GAP se neodečítá spoluúčast,
  • zabezpečí vás i při splácení u automobilu na leasing nebo na úvěr.

Nevýhody GAP pojištění:

  • uzavírá se jen na nová vozidla,
  • doba uzavření pojištění je omezena obvykle na 3 roky, v některých případech se uzavírá na 5 let,
  • vyšší cena pojištění - odvíjí se od ceny automobilu
  • pojišťovny nabízí toto připojištění obvykle k nejdražším variantám havarijního pojištění.

Tip! I havarijní pojištění má své kouzlo. Chcete zjistit víc a porovnat si ceny pojištění u různých pojišťoven? Stačí zadat pouze pár údajů:

Porovnej havarijní pojištění

GAP pojištění si u některých pojišťoven můžete sjednat samostatně, u jiných je v nabídce ke komplexně sjednanému havarijnímu pojištění. Nabídky havarijních pojištění včetně možnosti připojištění GAP si můžete porovnat nebo dokonce přímo sjednat v našem online srovnávači.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…