Menu

Nejlepší hory: Francie 2021/22

Aktualizováno dne 6.12.2021

Velkolepé hory Francie zahalené sněhovou přikrývkou jsou důvodem, proč je Francie tak oblíbenou zimní destinací turistů z celého světa včetně těch českých. Během sezóny 2018 až 2019 francouzské lyžařské resorty navštívilo více než 55 milionů lyžařů.

Nejlepší hory: Francie 2021/22
13 minut čtení
Cestovní pojištění, Úrazové pojištění

Hory Francie se oblibě milovníků zimních sportů netěší jen díky jistotě sněhové nadílky v některých střediscích, ale také nezaměnitelným výhledům na okolní hory a v neposlední řadě nádhernému ubytování a restauracím, které potěší i ty největší gurmány. V následujícím článku vám představíme 10 oblíbených lyžařských středisek, jež se můžou pochlubit neuvěřitelně dlouhými sjezdovkami a dechberoucím okolím.

mont blanc

Hory, Francie: Ráj lyžařů

Nejvyšší hora Francie Mont Blanc, která dosahuje neuvěřitelné výšky 4 810 m n. m. a která je zároveň nejvyšší horou Evropy, není ani zdaleka jedinou horou, na kterou můžou být Francouzi po právu hrdí. Francouzské Alpy jsou doslova poseté vysokými zaledněními horami, které slibují, že si v této zemi lyžaři a snowboardisté přijdou na své.

Tip! Pokud se chystáte na hory do zahraničí, určitě si s sebou nezapomeňte přibalit cestovní pojištění! V našem srovnávači si k němu jedním klikem přidáte například i připojištění na zimní sporty nebo COVID-19.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

hory francie

10 lyžařských středisek ve Francii

Francie je nejen zemí vyhlášenou svou módou a výjimečnou kuchyní, ale také lyžařskými středisky, která si vás získají vysokou nadmořskou výškou, dokonale upravenými sjezdovkami i skvělým zázemím. Pojďme si nyní představit 10 oblíbených francouzských lyžařských středisek, na které nedají dopustit lyžaři z celého světa a které dokazují, že hory ve Francii mají rozhodně co nabídnout.

Tip! Ať už jste amatér nebo máte lyžování v malíku, nepodceňujte sněhovou nadílku a myslete i na úrazové pojištění.

Porovnej nabídky úrazového pojištění

1.) Chamonix

Jedním z nejznámějších lyžařských středisek ve Francii je středisko Chamonix, které nabízí jedinečný pohled na Mont Blanc a ledovec Bosson. Středisko Chamonix, kde se konaly první zimní olympijské hry v roce 1924, je známé svými dlouhými sjezdovkami. Celková délka sjezdovek činí 182 km a lyžovat zde můžete v nadmořské výšce 1 030 až 3 842 metrů.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 900 Kč.

2.) Avoriaz

V nadmořské výšce 1 800 metrů se nachází lyžařský areál Avoriaz, který je považovaný za jedno z nejlepších francouzských středisek lyžařské oblasti Portes du Soleil rozkládající se na francouzsko-švýcarské hranici. Tento areál je nejen zárukou skvělého lyžování, ale také velmi příjemné dovolené, vzhledem k tomu, že se v areálu nachází vše potřebné, tedy restaurace i supermarkety.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 1 700 Kč.

3.) Les Gets

Pokud hledáte lyžařské středisko blízko Ženevy, rozhodně by vaší pozornosti nemělo uniknout středisko Les Gets, jež je stejně jako středisko Avoriaz součástí lyžařské oblasti Portes du Soleil. Na tomto místě získáte přístup k 71 sjezdovkám o délce 120 km, které jsou obsluhované 47 vleky.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 2 300 Kč.

4.) La Clusaz

Pouhou hodinu od Ženevy se nachází také středisko La Clusaz, které je jedním z nejsevernějších středisek francouzských Alp. Čekají vás zde rozmanité scenérie a úžasná nabídka zimních sportů. Jedná se o jedno z nejlepších francouzských lyžařských středisek pro začátečníky a středně pokročilé lyžaře.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 1 700 Kč.

5.) Courchevel

Les Trois Vallées je skupinou vzájemně propojených lyžařských středisek, ta dohromady vytvářejí jednu z nejvyhledávanějších lyžařských destinací světa. Největším a také nejznámějším z těchto středisek je Courchevel, které láká na 60 lanovek a 150 kilometrů alpských sjezdovek. Sjezdovky, které jsou udržovány ve špičkovém stavu, jsou vhodné pro lyžaře všech úrovní, na své si zde přijdou začátečníci i pokročilí lyžaři.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 4 000 Kč.

6.) Les Arcs

Rájem jak pro začátečníky, tak i pro zkušené lyžaře je vysokohorský ráj Les Arcs, který je součástí lyžařské oblasti Paradiski a je propojený s jedním z nejznámějších francouzských středisek La Plagne. Pokud se rozhodnete pro pobyt na tomto místě, můžete se těšit na kulturně nabitý program. Konají se tu totiž nejrůznější festivaly i sportovní soutěže. Ubytovat se zde můžete v jedné ze čtyř lyžařských vesniček, které se nacházejí přímo u svahu.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 1 400 Kč.

7.) Les Deux Alpes

Les Deux Alpes je celoročně fungujícím ledovcovým střediskem, které je vyhledávanou destinací pro vysokohorské lyžování, přináší totiž možnost lyžovat v nadmořské výšce až 3 568 metrů. Celková délka sjezdovek činí 225 km a sjezdovky jsou zde převážně mírné až středně obtížné, na své si ale v oblasti La Grave přijdou i milovníci extrémního lyžování. Středisko nabízí i fantastický výběr ubytování od horských chat až po luxusní hotely, jako je například lázeňský hotel Chalet Mounier s restaurací oceněnou michelinskou hvězdou.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 1 100 Kč.

8.) Flaine

Lyžařské rekreační středisko Flaine nadchne nejen milovníky lyžování, ale také běžek. Středisko, které se nachází v blízkosti Mont Blanc, si přízeň milovníků zimních sportů získalo díky 265 km sjezdovek a také vrcholu Col de Pierre Carré, který je místem s nejvýše položenými alpskými běžeckými trasami o celkové délce 90 km.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 1 400 Kč.

9.) Meribel

Pokud chcete propojit lyžování s výjimečným kulinářským zážitkem, doporučujeme navštívit lyžařské středisko Meribel, jež je součástí lyžařské oblasti Les Trois Vallées. Toto středisko, které se pyšní 150 km sjezdovek, je proslulé fantastickými restauracemi. Jednou z nich je i restaurace L'Ekrin, kde vaří šéfkuchař Laurent Azoulay oceněný michelinskou hvězdou.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 10 400 Kč.

10.) Les Menuires

V proslulé oblasti Les Trois Vallées se nachází také středisko Les Menuires, které působí dojmem alpské vesnice. Toto středisko je oblíbené zejména proto, že je cenově dostupnější než ostatní střediska v této oblasti a zamilují si ho především začátečníci a středně pokročilí lyžaři, kterým bude k dispozici 52 sjezdovek.

  • Cena za ubytování přes Booking.com za osobu na noc mimo svátky v sezoně (leden) začíná na 2 900 Kč.

lyžařská výbava

Správné vybavení na hory

Pokud se rozhodnete jet za lyžováním a dalšími zimními sporty do Francie, rozhodně se vyplatí investovat do kvalitního vybavení na hory. Před dovolenou myslete na to, že je důležitá nejen kvalitní výbava, ale také správné seřízení lyží. Podle statistik správně kalibrované vybavení na hory snižuje riziko vážných úrazů. Kromě lyží nebo snowboardu se vyplatí investovat i do následujícího vybavení:

  • Lyžařské brýle
  • Helma na lyže
  • Padnoucí lyžařské boty
  • Chrániče na lyžování
  • Funkční prádlo
  • Nepromokavá a zároveň prodyšná lyžařská bunda

Tip! Sháníte kvalitní vybavení na hory? Rádi vám doporučíme pár obchodů, kde díky cashbacku ušetříte nemalé peníze.

* Sport365.cz až 4 % z nákupu zpět
* MasterSport.cz až 3 % z nákupu zpět

koronavirus ve Francii

Pandemie koronaviru a cestování do Francie

Aktuálně je možné do Francie cestovat, musíte se však prokázat platným evropským Covid pasem, v němž je zaznamenané provedení testů, ukončené očkování nebo informace o prodělání nemoci Covid-19 v posledních 6 měsících.

Všichni cestující musí také vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Aktuální informace o cestách do Francie najdete zde.

Hory Francie přímo vyzívají k lyžování. Pokud se rozhodnete navštívit jedno ze zmíněných lyžařských středisek, můžete si být jistí, že vás čeká aktivní dovolená snů. Francouzské Alpy totiž lákají na spojení prvotřídních sjezdovek a luxusního ubytování i restaurací.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články pro lyžaře a milovníky zimních sportů:

* Kam na hory? Levné lyžařské destinace a tipy, jak ušetřit
* 15 tipů, kde letos strávit Vánoce na horách
* Lyžování v Polsku: Skiareály lepší než v Čechách?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…