Menu

Nejlevnější nová SUV 2021

Aktualizováno dne 3.9.2021

Automobily s označením SUV jsou u nás stále více oblíbená. Jedná se o poměrně velká auta, která potkáme ve městech, ale také na vedlejších cestách nebo dokonce polních cestách. Na obou místech by měla být jako doma.

Nejlevnější nová SUV 2021
10 minut čtení
Povinné ručení

Automobily SUV se dočkaly popularizace okolo roku 2010 a už v roce 2018 tvořil jejich podíl na evropském trhu okolo 36 %. Za první SUV na světě je označován Chevrolet Suburban. Ten byl ve srovnání s většinou automobilů, které dnes označujeme jako SUV, opravdu obrovský. Jedná se však o velmi úspěšný model. Na trhu se dá stále koupit, a to dokonce ve verzi pro rok 2021. Ačkoliv je původem Američan, k dostání je i v Evropě.

bílé suv

Co znamená SUV?

Zkratka SUV je z anglického Sport Utility Vehicle, tedy v překladu sportovní užitkové vozidlo. Jde o skupinu automobilů, která kombinuje robustnost a jízdní schopnosti na silnicích i mimo ně s vlastnostmi požadovanými od osobních automobilů jako velký zavazadlový prostor, pohodlí, ovladatelnost, bezpečí. SUV je kombinované tak, aby mohlo dobře fungovat ve městě jako rodinný vůz a zároveň mimo obce a mimo běžné silnice.

bílé suv

Výhody a nevýhody SUV

Mezi hlavní výhody SUV patří:

  • větší zavazadlový prostor, ale i větší prostor pro cestující
  • vejde se do něj více cestujících, větší SUV mají tři řady sedadel (volí se často jako rodinné auto)
  • výkonnější SUV mají pohon všech 4 kol
  • jsou obvykle stavěna na tahání přívěsu
  • lepší přehled řidiče o dění na vozovce (auto bývá posazeno výše)

Nevýhody SUV

  • obvykle mívají vyšší spotřebu
  • bývají těžší než běžné osobní automobily
  • hůř se s nimi manévruje a mají větší hybnost při stejné rychlosti jako osobní auta
  • podle statistik v nich dochází k vážnějším dopravním nehodám (těžiště auta je výše, automobil se při nehodě častěji přetočí)
  • pro chodce jsou tato auta také nebezpečnější (větší a těžší)

nejlevnější suv

Nejlevnější SUV

Do kategorie nejlevnějších SUV jsme zařadili jak českou Škodovku, tak i nejlevnější SUV na světě, které si můžete pořídit už za méně než 100.000 Kč.

Tip! Chcete si na nové SUV půjčit? Nejprve si porovnejte nabídky bank a ujistěte se, že si skutečně vybíráte tu nejvýhodnější půjčku.

Najděte nejvýhodnější půjčku

1.) Renault Kwid

Jako nejlevnější SUV všech dob bývá označován Renault Kwid. Začal se prodávat v Indii v roce 2015 a jeho pořizovací cena byla v přepočtu 100 000 korun. Aktuálně se vůz dočkal nového moderního faceliftu, nového vnitřního designu a palubního počítače s Android Auto a Apple CarPlay.

Základní verze startuje na cca 92 000 korunách, maximálně vybavená verze stojí okolo 155 000 korun. Nevýhodou je, že se tato verze prodává v Indii. V Evropě není dostupná.

2.) Dacia Duster

Nejlevnější na českém trhu je dlouhodobě Dacia Duster. Cena auta začíná na 279 900 korunách. Za tuto cenu si ale nemůžete moc vybírat.

Dostupné je jen v bílé barvě s benzínovým motorem a manuální převodovkou, vnějšími zrcátky v černé barvě, centrálním zamykáním na dálkové ovládání. Má ale i elektrická přední okna a diody denního svícení. Bezpečnostní prvky už jsou za příplatek. Když jsme u těch barev - víte, co o vás prozradí barva auta?

3.) Suzuki Ignis

Do kategorie malá SUV a nejlevnější SUV zároveň patří Suzuki Ignis. Toto SUV má dokonce titul nejmenší SUV na českém trhu. V základní výbavě je manuální klimatizace, rádio, mlhovky, diodová přední světla, hybridní motor 1,2. Cena začíná v základu na 320 900 korunách.

4.) Hyundai Bayon

Mezi nejlevnější SUV můžeme aktuálně zařadit novinku z března tohoto roku Hyundai Bayon. V nejlevnější verzi ho můžeme pořídit za cenu pod 400 000 korun. Hyundai nabízí aktuálně akční cenu, dostupné je za 350 000 korun s benzinovým motorem 1,2 s manuální pětistupňovou převodovkou a pohonem předních kol.

Samozřejmostí je i zde propojení na systém Apple CarPlay a Android Auto. Objem zavazadlového prostoru je až 411 litrů. I za tuto cenu je v základní výbavě nouzové brzdění s detekcí chodců, cyklistů, udržování v jízdním pruhu, tempomat, manuální klimatizace nebo elektrická přední okna. Zato rádio už je za příplatek. Toto SUV zároveň můžeme zařadit do kategorie malá SUV.

5.) Škoda Kamiq

Pro levné SUV můžeme vyrazit i do české výroby. Škoda nabízí SUV s názvem Kamiq. Jeho cena začíná na 420 000 korunách. Auto nabízí vyšší posed. Už v této výbavě je 9 airbagů, LED přední světlomety a LED zadní světla, čidla v zadní části vozu zaznamenávají polohu automobilu za vámi a vedle vás, takže máte k dispozici pomocníka pro sledování mrtvého úhlu. Dodává se také s asistentem změny jízdního pruhu.

Další tipy od fanoušků

Protože si vážíme všech rad a cenných informací od našich fanoušků na Facebooku, přínášíme přehled dalších tipů, které zaslali:

  • Pan Roman Kotek doporučuje zvážit i koupi SUV SsangYong Tivoli, které je možné pořídit už za 384 900 Kč.
  • Pan Honza Urban ještě přidává, že je dobré se podívat i na SsangYong Korando. Jeho cena začíná na 449 000 Kč.

suv

Nejlepší SUV

Pokud se nepotřebujete nebo nechcete koukat po ceně, jistě upřednostníte náš žebříček nejlepších SUV. Patří mezi ně třeba i další model české Škodovky nebo kvůli bezpečnosti často volený Volkswagen. Kategorii jsme sestavili na základě počtu prodejů jednotlivých kusů na domácí půdě.

Jako nejlepší SUV se podle počtu prodejů v České republice řadí už zmíněná Dacia Duster, další pozice obsazují:

2.) Škoda Kodiaq

Nejnižší cena Škody Kodiaq se základním vybavením začíná na téměř 820 000 korunách. Každopádně auto má přední i zadní parkovací senzory, tempomat, upozornění a brzdění v případě hrozící kolize s auty, cyklisty nebo chodci.

3.) Mazda CX-5

Do žebříčku nejlepších SUV bychom měli zařadit také vůz Mazda CX-5. Mazda je auto, které si můžete i jako SUV pořídit v benzínu. Spotřebu má rozumnou - kombinovaná je 6,7 litrů na 100 kilometrů. Zavazadlový prostor má až 1 620 litrů. Její cena začíná na cca 650 000 korunách.

4.) Peugeot 2008

Mezi nejprodávanější patří také Peugeot 2008. Jeho cena začíná na 415 000 korunách. Tento vůz zahrnuje už ve výbavě Active upozornění na opuštění jízdního pruhu, nouzové brzdění, čtení značek s rychlostním omezením, zadní parkovací senzory, manuální klimatizaci nebo třeba kožený volant.

5.) VW Tiguan

Nezapomeneme zmínit ani značku, která je u nás velmi oblíbená, a to Volkswagen. SUV je VW Tiguan. Nejlevnější Tiguan pořídíte za 720 000 korun. Automobil může být dodán se zabudovaným systémem Travel Assist, který udržuje automobil v jízdním pruhu na dálnicích a silnicích 1. třídy, udržuje rychlost a zohledňuje také odstup od vpředu jedoucího vozu.

Vybrali jste si? Pokud se pustíte do koupě nového automobilu, nezapomeňte na povinné ručení. Bez něj nesmíte z autosalonu ani vyjet. Do začátku s novým autem bude vhodné pořídit i havarijní pojištění.


Najděte nejlevnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…