Menu

Nejúspornější auta na trhu: 12 automobilů, které vás překvapí svou spotřebou

Aktualizováno dne 6.9.2021

Je pro vás spotřeba paliva jedním z nejvýznamnějších parametrů při výběru auta? Bohužel se na údaje, které uvádí výrobci aut, nelze tak úplně spoléhat. Často zjistíte reálnou spotřebu až ve chvíli, kdy už auto nemůžete vrátit. A samozřejmě bývá takřka vždy vyšší, než je oficiálně uvedeno. Proto vám dnes přinášíme článek s tipy na 12 automobilů v různých cenových kategoriích, které mají spotřebu velmi příjemnou. Vyberte si i vy své nejúspornější auto.

Nejúspornější auta na trhu: 12 automobilů, které vás překvapí svou spotřebou
12 minut čtení
Povinné ručení

Společnost Transport & Environment se sídlem v Bruselu (mezinárodní sdružení 58 většinou evropských společností) ve své poslední zprávě na téma nejúspornější auto uvedla, že rozdíl mezi oficiálními testy jednotlivých výrobců vozidel a skutečností se každý rok o něco zvětšuje. Největší rozdíly byly zaznamenané u vozů značky Mercedes třídy A a E, které v průměru spotřebují o 54 % více paliva, než je udáváno. Za ním následuje Audi a Smart s rozdílem 49 %.

aerodynamický tunel

Jak probíhají testy úspory vozu?

A jaký je důvod, že nejúspornější auta nakonec vůbec úsporná nejsou? Viníkem jsou laboratorní testy, které dostatečně nesimulují reálný provoz. Společnosti sami uznávají různé testovací nepřesnosti, kdy není nic výjimečného ani odchylka do 50 %. A samozřejmě při testování vymýšlejí automobilky i různé kličky, jak spotřebu snížit (použijí pneumatiky s nízkým valivým odporem, upraví úhel kola pro snížení tření, zatlačí brzdové destičky pro eliminaci tření apod.).

Od září 2017 se zavedl Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedures, který nahrazuje původní metodu testování. Výsledky by tak měly být přesnější a hlavně reálnější. Automobilky si ale vždy najdou cestu, jak test maličko upravit k obrazu svému.

auta na parkovišti

Nejúspornější auta v reálném provozu

Podle největšího britského prodejce aut What Car mají nejmenší spotřebu například tato auta: Suzuki Ignis 1.2 SVHS, Suzuki Celerio 1.0, Opel Astra 1.6 CDTi ECOTEC nebo ve vyšší cenové kategorii Renault Kadjar 1,5 dCi 110. Rozsáhlý test automobilů provedl i server auto.cz, který mezi nejlepšími uvedl Peugeot 308 1.5 BlueHDi či Seat Leon ST 2.0 TDI.

Nejúspornější auto v kategorii mini je pak podle webu autoforum.cz Škoda Citigo 1,0 MPI. Renault Clio dCi vyhrává mezi malými auty, Toyota Prius Plug-in Hybrid mezi auty nižší střední třídy, BMW 320d Efficient Dynamic Edition mezi auty střední třídy, Renault Captur dCi mezi kompaktními SUV a Mercedes-Benz GLC Coupe 250d mezi středně velkými SUV.

1.) Škoda Citigo 1,0 MPI

Nejmenší vyráběná Škodovka potěší své především městské majitele spotřebou 4,4 l benzinu na 100 km i cenou pod 200 000 Kč.

Tip! Pokud jste fanouškem domácí automobilky, určitě se vám bude líbit i náš článek 20 nejpopulárnějších modelů vozů Škoda Auto. Legendy i nové Škodovky.

2.) Renault Clio dCi

Reálná spotřeba 4,3 litru nafty na 100 km potěší asi každého. Nové Clio potom vyjde asi na čtvrt milionu, ojeté na polovinu. 

3.) Suzuki Ignis 1.2 SVHS

Suzuki Ignis je jedna z nejlevnějších čtyřkolek na českém trhu. Malé, ale živé auto spotřebuje na 100 kilometrů 4,7 litru paliva a nové stojí asi čtvrt milionu korun.

Tip! Zajímá vás, jak ušetřit nejen na palivu, ale i na nákladech spojených s povinným ručením? Porovnáním cen jednotlivých pojišťoven můžete výrazně ušetřit. Zkuste to zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

4.) Suzuki Celerio 1.0

Minivůz Suzuki Celerio sice není vozidlo pro velké rodiny, zato se ale může pochlubit poměrně zajímavou základní výbavou. Spotřebuje 4,9 litru na 100 kilometrů a za nový vůz zaplatíte přibližně 240 000 Kč.

5.) Opel Astra 1.6 CDTi ECOTEC

Opel Astra je automobil příjemný na pohled a spadající do nižší třídy. Na 100 kilometrů spotřebuje v průměru 5 litrů a jeho cena začíná na částce kolem půl milionu.

6.) Peugeot 308 1.5 BlueHDi

Pohodový společník pro mladou rodinu nebo pár na kratší i dlouhé cesty. Dobře vypadá a nezruinuje vás. Peugeot 308 má udávanou kombinovanou spotřebu 3,7 litru na 100 kilometru. Skutečná spotřeba je o něco vyšší, ale přesto není špatná. Počítejte přibližně s 5,5 litry na 100 kilometrů.

7.) Seat Leon ST 2.0 TDI

Sportovně laděný krasavec Seat Leon spotřebuje na 100 kilometrů asi 5,8 litru. V základní verzi vás vyjde na necelých 400 000 Kč. 

8.) Toyota Prius Plug-in Hybrid

Pokud hledáte auto s nízkou spotřebou, určitě sáhněte po Toyotě Prius. Sice se nemůže pochlubit nejkrásnější kapotou, ale na 100 kilometrů reálně spotřebuje jen 3,7 l benzinu. Zbrusu nová pětidvéřovka vyjde na milion korun. 

Tip! Láká vás super nízká spotřeba, ale cena už ne zas tolik? Na Prius si můžete také půjčit. Nejvýhodnější půjčku získáte bleskovým porovnáním nabídek trhu zde:

Najděte nejvýhodnější půjčku

9.) BMW 320d Efficient Dynamic Edition

Jedním z nejúspornějších, naftou poháněných vozů je právě BMW řady 3. Potěší spotřebou 4,6 litru nafty na 100 km. Cenově vychází nové auto asi na milion a půl.

10.) Renault Kadjar 1,5 dCi 110

SUV automobily rozhodně nemusí mít nutně velkou spotřebu. Důkazem toho je i Renault Kadjar, který si bere v průměru 5,1 litru na 100 kilometrů. Nejen, že nespotřebuje tolik paliva, ale navíc i skvěle vypadá. Seženete ho v základní výbavě za cenu lehce přesahující půl milionu korun.

11.) Renault Captur dCi

Asi za půl milionu pořídíte i toto SUV od Renaulta. Stejně jako Kadjar spotřebuje 5,1 litru nafty na 100 kilometrů.

12.) Mercedes-Benz GLC Coupe 250d

Žebříček nejúspornějších aut na trhu uzavírá Mercedes-Benz GLC Coupe 250d. Toto středně velké SUV si vystačí s 6,5 litry nafty na 100 km. Nový vůz se dá sehnat už za milion a půl.

Tip! Ušetřit můžete také na havarijním pojištění, které vám pokryje např. náklady spojené s objetím klíčema, srážkou se zvěří, aj. Nejvýhodnější havarijní pojištění získáte zde:
Porovnej havarijní pojištění

testovací jízda

Nejúspornější auta - srovnání

Pokud postavíme všechny zmíněné vozy vedle sebe, porovnáme jejich cenu a spotřebu, vyjde nám, že nejúspornějším vozem vůbec je Toyota Prius Plug-in Hybrid. Nejlevnější úsporné auto ovšem vyhrává Škoda Citigo 1,0 MPI. Sami se přesvědčte v přehledné tabulce:

Auto Reálná spotřeba na 100 km Přibližná cena
Toyota Prius Plug-in Hybrid 3,7 l 1 000 000 Kč
Renault Clio dCi 4,3 l 250 000 Kč
Škoda Citigo 1,0 MPI 4,4 l 200 000 Kč
BMW 320d Efficient Dynamic Edition 4,6 l 1 500 000 Kč
Suzuki Ignis 1.2 SVHS 4,7 l 250 000 Kč
Suzuki Celerio 1.0 4,9 l 240 000 Kč
Opel Astra 1.6 CDTi ECOTEC 5,0 l 500 000 Kč
Renault Kadjar 1,5 dCi 110 5,1 l 520 000 Kč
Renault Captur dCi 5,1 l 500 000 Kč
Peugeot 308 1.5 BlueHDi 5,5 l 430 000 Kč
Seat Leon ST 2.0 TDI 5,8 l 390 000 Kč
Mercedes-Benz GLC Coupe 250d 6,5 l 1 500 000 Kč

nejúspornější vozy

Čarování s emisemi

Automobilky často nezkreslují jen spotřebu vozu, ale i další důležité faktory – například emise. Jistě ještě všichni pamatujeme aféru automobilky Volkswagen. Později byl vyšetřován i koncern Daimler (Mercedes), který měl taktéž instalovat zařízení, které reguluje neoprávněně emise.

Pokud hledáte skutečně nejúspornější auto a je to pro vás jedno z nejdůležitějších hledisek, dejte raději na recenze skutečných lidí nebo rady známých než tabulkové propočty udávané automobilkou.

Ještě by se vás mohly zajímat... naši další průvodci auto-moto světem:

* Kdy je nejlepší prodat auto?
* Nejhnusnější auto 2021: Žebříček toho nejhoršího ze světových silnic
* Nejprodávanější sportovní čtyřkolky pro dospělé

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…