Menu

Jak ochránit auto proti kroupám?

Aktualizováno dne 11.11.2020

Co může být horší, než déšť tvrdých ledových kuliček, které nemilosrdně poškodí povrch vašeho vozidla? Veděli jste, že v našich zeměpisných šířkách padají kroupy při každé osmé až desáté bouřce? Této živelné pohromy se proto právem obává nemalé množství řidičů. Jak tedy ochránit auto proti kroupám?

Jak ochránit auto proti kroupám?
7 minut čtení
Havarijní pojištění

Po krupobití sice auto pojízdné být nepřestane, ovšem vrátit jeho vzhled do původní podoby může stát desítky tisíc korun. 

krupobití v autě

Co dělat, když zrovna řídíte a začnou padat kroupy?

Zajímá vás, jak postupovat, pokud vás krupobití zastihlo v momentě, kdy zrovna sedíte za volantem? Spoléhejte na ověřená doporučení:

  • Pokud nemáte možnost zajet pod nejbližší přístřešek, zastavte u závětrné strany nějaké vyšší budovy. Váš vůz to možná neochrání na 100 %, ale výrazně zmírní škody na povrchu vašeho auta. 
  • Jestliže se nacházíte v otevřené krajině, natočte vás vůz proti směru krup. Vaše čelní sklo je ze silnějšího materiálu, tudíž má větší šanci kroupám odolat. Boční skla jsou mnohem křehčí.
  • Nedoporučuje se hledat útočiště pod stromem, protože kromě poničení karoserie kroupami si můžete vykoledovat i poškození v důsledku spadlé větve.
  • V žádném případě neopouštějte vůz. Pokud je to možné, lehněte si a obraťte se zády k oknům.

síť proti kroupám

Plachta na auto proti kroupám a další možnosti ochrany vozu

Jak ochránit auto proti korupám, pokud o této pohromě víte dopředu z předpovědi počasí?

Nejspolehlivější ochranou proti kroupám je jednoznačně garáž. Ne každý však má tuto možnost, proto mnozí řidiči volí různá povrchová zabezpečení. Mezi ně patří i speciální plachta na auto proti kroupám, která je vybavena vyztuženou vrchní částí, aby vůz ochránila před povětrnostními podmínkami.

Tip! Na trhu je tato pomůcka k dostání v cenové relaci přibližně kolem 2 tisíc korun. Nicméně si ji můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashback na plachtu proti kroupám teď najdete třeba na Autohotarek.cz.

O něco levnější variantou je potom síť proti kroupám, kterou můžete zavěsit nad vůz a vytvořit si tak provizorní garáž tak, jak vidíte na obrázku výše.

živelná pohroma

Pojištění proti živelným pohromám

Výše popsané metody, jak ochránit auto proti kroupám, nemusí být vždy efektivní. Ne vždy se lze o krupobití dozvědět z předpovědi počasí. A natahovat plachtu na auto pokaždé, když se od něj řidič vzdálí, také není vždy proveditelné.

Připojištění k havarijnímu pojištění

Pokud nechcete řešit natahování plachty proti kroupám na vůz, je vhodné zaměřit se na vhodné pojištění proti tomuto riziku. Ochranu proti finančním škodám způsobených živelnými pohromami nabídne vhodné havarijní pojištění.

Tip! Nejlevnější havarijní pojištění najdete v našem porovnávači. Do minuty v něm srovnáte nabídky 8 pojišťoven.
Najděte nejlevnější havarijní pojištění

Připojištění k povinnému ručení

Připadají vám ceny havarijního pojištění příliš vysoké? Ne každému se chce platit havarijní pojištění, zvláště, pokud je majitelem staršího vozu. Levnější variantu představuje připojištění v rámci povinného ručení. Poskytne kvalitní pojistnou ochranu nejen pro případ živelných pohrom - tedy nejen krupobití, ale i povodně, požáru či spadlých předmětů (například větví) na vozidlo.

Jeho zahrnutí do poviného ručení přitom vyjde překvapivě levně. V našem cenovém srovnávači jsme zjistili, že připojištění proti živelným pohromám celkovou cenu pojistky prodraží jen o pár stokorun, většinou o 400 až 500 Kč, u některých pojišťoven dokonce i méně. 

Tip! Pár kliky si spočítejte, na kolik by vás vyšlo připojištění proti živelným pohromám k povinnému ručení:

Spočítejte připojištění

Kolik stojí opravy vozu po krupobití?

Částky za připojištění proti živelným pohromám jsou velmi zanedbatelné vzhledem k tomu, jak se může oprava automobilu po krupobití prodražit. Zde jsou orientační ceny jednotlivých oprav, které bývá třeba provést po zásahu vozu kroupami:

Výměna čelního skla 8000 - 10 000 Kč
Oprava jednoho důlku 500 - 700 Kč
Oprava kapoty a střechy s přibližně 50 důlky 5000 - 6000 Kč

 

Jak vybrat vhodné pojištění proti živlům?

V našem srovnávači si v horní nabídce zakliknete možnost Živel, načež se vám zobrazí nabídky pojištění i s jejich cenami a finančními limity, do kterých pojišťovna škodu proplatí vzniklé škody.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

strach z řízení
Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad
15.1.2024

Jak překonat strach z řízení a stát se sebevědomým řidičem? Řízení automobilu může pro mnoho lidí znamenat značný stres a úzkost. Bezpečnost na silnicích je však klíčová, a proto se podíváme na pět užitečných rad, jak tento strach překonat nebo zcela…