Menu

Peněžní dar na svatbu: Tipy pro hosty i novomanžele

Aktualizováno dne 2.9.2022

Finance se stále častěji stávají vyhledávaným svatebním darem. Poradíme vám, jaký je vhodný obnos, jak vůbec finance darovat a z pohledu budoucích novomanželů, jak si vůbec o peněžní dar na svatbu elegantně říct.

Peněžní dar na svatbu: Tipy pro hosty i novomanžele
10 minut čtení
Životní styl

Mnoho nastávajících manželů při strojení svatby zvažuje její ekonomický aspekt. Kolik pozvat lidí, kde udělat hostinu, jak velká to bude investice. A jaké asi dostanou dary od příbuzenstva? Sejdou se jim dva mixéry a tři mikrovlnné trouby? Řešením se stává peněžní dar na svatbu.

peníze jako svatební dar

Jak si říct o peníze jako svatební dar?

Pokud se nacházíte v roli budoucích manželů, možná vám bude nepříjemné si o peníze říci přímo. Proto vaši žádost zabalte tak, aby bylo jasné, že vám jde hlavně o vaše hosty.

1.) Nenucená prosba o finanční dar

Zkuste říci, ať si nelámou hlavu s žádnými dary, že tím nejkrásnějším dárkem pro vás bude jejich účast a dodejte, že pokud opravdu chtějí něco darovat, finanční příspěvek by vás potěšil.

Tip! Budoucí novomanželé si i často zřizují společný bankovní účet, na který mohou přispívat všichni hosté, kteří jsou fanoušci bezhotovostních plateb nebo si s sebou vždy zapomenou něco vzít (v tomto případě hotovost na hostinu). Nejvýhodnější bankovní účet najdete během minuty v našem nezávislém porovnávači:

Nejvýhodnější účty

2.) Informace k pozvánce na svatbu

Případně můžete napsat do pozvánek, že víte že vám chtějí dát hromady dárků, ale protože by se vám domů nevešly, bude stačit když vám dají do obálky nějaký ten peníz.

3.) Investice do budoucnosti

Nebo buďte upřímní a napište, že peníze jako svatební dar vám umožní pořídit si do nového společného života, přesně to, co vám bude chybět. Můžete připsat i konkrétní plány, jak peněžní dar na svatbu využijete, aby hosté věděli, že je jen tak nerozházíte.

4.) Příspěvek na svatební cestu

Oblíbeným způsobem, jak si říct o peníze jako svatební dar, je také žádost o příspěvek na svatební cestu. Nezapomeňte ji doplnit o krabičku u vstupu na oslavu se stejnojmenným názvem.

5.) Svatební webovky

V posledních letech získaly na popularitě i svatební webové stránky, kde hosté najdou všechny informace od časového rozpisu oslav přes dress code po to, co darovat. Konkrétní dárky (mixér, toustovač,aj.) se dají vyměnit i za peněžní dar na svatbu s konkrétními částkami nebo ještě lépe částky zaobalit do konkrétního dárku, např.:

  • 1000 Kč na oběd na líbánkách
  • 2000 Kč na ubytování na jednu noc v hotelu XY
  • 3000 Kč na jednosměrnou letenku pro něj
  • 4000 Kč na profesionálního fotografa na líbánkách
  • 5000 Kč na luxusní večeři při svíčkách

svatební host

Kolik peněz darovat jako svatební dar?

Extra peníze s sebou

Pokud se chystáte na svatbu jako host, tak je potřeba si v první řadě uvědomit, že cílem novomanželů není vás finančně zatížit. Na mnohých svatbách se však pořádají symbolické tomboly, vybírání financí do bot, talířů, unese se nevěsta a je třeba ji vyplatit. Proto je třeba kromě samotného finančního daru, si pro jistotu připravit ještě nějaké další peníze na tyto aktivity.

Peníze, které patří do obálky

Celkově darujte kolik je pro vás únosné. Pokud chcete, abyste nebyli pro novomanžele zátěží, dejte tolik, kolik si myslíte, že vaše účast bude stát. Jestliže chcete i přispět do jejich budoucnosti, dejte samozřejmě více. Počítejte, ale že jeden svatebčan na +- 1000 Kč už dávno nevyjde. Podívejte se, na kolik skutečně vyjde novomanžele v průměru jeden svatební host a podle toho zvažte svůj peněžní dar na svatbu:

Rok svatby Na kolik v průměru vyšel jeden svatební host v ČR
2013 1 756 Kč
2017 2 341 Kč
2019 2 707 Kč

Zdroj: svatbona.cz

Tip! Stává se poměrně často, že si rodiče nevěsty berou na její svatbu půjčku v případě, že nemají finance naspořené a zároveň chtějí výrazně přispět. Pokud jste jedním z nich, doporučujeme si nejprve porovnat aktuální nabídky bank a dalších finančních institucí. Jedině tak si zaručíte výběr té nejlepší půjčky.

Najděte nejlepší půjčku

svatební dary

Jak zabalit peníze jako svatební dar?

  • Hezká obálka - ta nejjednodušší, osvědčená podoba je dát je jednoduše do obálky s věnováním. V papírnictví najdete už i speciální předchystaná přáníčka na peníze jako svatební dar. Klasikou v podobě peněz vložených spolu s přáním do obálky rozhodně nezklamete, ale existují i kreativnější způsoby...
  • Skippy Stones - ručně vyráběné dárkové knihy s přáním a třemi oblázky, které plní přání
  • Kasička - ať už zvolíte klasické prasátko nebo moderní sklenici se zlatým víkem a nápisem "Na společná dobrodružství", určitě potěšíte. Kreativní kasičky, třeba ve tvaru funkčního automatu na žvýkačky, potom najdete na Butlers.cz nebo na Darkovo.cz.
  • Dárkový koš od někoho výjimečného - pokud se vám vdává nejlepší kamarádka a chcete ji opravdu potešit, peníze můžete dát do obálky a obálku společně s drobnostmi, které miluje, hezky dát do dárkového koše jako je to na obrázku výše. K tomu nezapomeňte připsat dojemné přání a výjimečný svatební dar je na světě!
  • Stírací losy - překvapení, které můžete novomanželům přihodit do obálky s penězi. Třeba se z nich stanou milionáři.

Tip! Pokud možno se vyhněte rolování a skládání peněz. Tedy jestli nechcete novomanžele na dlouho zabavit při rozkládání.

peněžní dar na svatbu

Peněžní dar na svatbu - kam ho na místě dát?

Jste poprvé na svatbě, máte připravenou hotovost v obálce, ale marně tápete nad tím, kam obálku dát? Hlavně se neptejte novomanželů! Ti mají plné ruce práce. Raději se poohlédněte po stole u vstupu nebo někde v rohu místnosti, kde je již hromada dárků, přání a pravděpodobně krabice nebo truhla na peníze. Váš obnos patří právě tam a dlouhé osobní přání psanou formou na kartičku nebo blahopřání.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, pamatujte ale, že novomanželé vás nepozvali kvůli financím. Hlavní je čas strávený spolu, a že jim zpříjemníte jejich výjimečný den.

Ze světa veselek... by se vám ještě mohly líbit naše další články a užitečné tipy:

* 6 způsobů, jak uspořádat levnou a přesto úžasnou veselku
* Svatba v kostele: Podmínky, cena a další důležité informace
* Svatba ve stodole: 15 nej míst v Čechách i na Moravě

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.