Menu

Podsedák v autě: Kdy je správný čas pro přechod a jak vybrat ten nejlepší?

28.8.2023

Už když vyrážíte s miminkem z porodnice domů, musíte mít na jeho první cestu autosedačku. Pryč jsou fotografie a doby, kdy maminky na zadním sedadle držely dítě v náručí. Další z možných milníků je podsedák do auta. Od kdy a do kdy ho můžete mít?

Podsedák v autě: Kdy je správný čas pro přechod a jak vybrat ten nejlepší?
9 minut čtení
Havarijní pojištění

Čas od času potřebujete převézt v autě kromě svých dětí i některého z jejich kamarádů. Na kroužek, na přespávačku, na oslavu. Aby se vám do auta vešlo co nejvíce osob, chcete nahradit autosedačky skladnějším podsedákem do auta. Od kdy takto můžete vozit děti? Při nesprávném použití vám hrozí pokuta.

Dětský zádržný systém

V autech jsme podle zákona povinni používat zádržný bezpečnostní systém. Zádržným bezpečnostním systémem jsou bezpečnostní pásy nebo dětský zádržný systém.

Při přepravě dětí má řidič povinnost používat dětský zádržný systém. Povinnost je dána nikoli věkem, ale hmotností a výškou dítěte. Detaily jsou uvedené v § 6 v Zákonu č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).

Bezpečnostní opatření pro děti v automobilech

Zákon vysloveně nepoužívá výraz podsedák, ale pojem dětský zádržný systém. Ten je povinný pro děti, které nedosáhly ještě 150 centimetrů a hmotnost nepřevyšuje 36 kilogramů.

Informaci je možné přeformulovat i naopak. Autosedačka nebo podsedák nejsou povinné, pokud dítě přesáhne výšku 150 centimetrů nebo hmotnost 36 kilogramů. Pro dítě už pak stačí stejné bezpečnostní systémy jako pro dospělé, tedy bezpečnostní pásy.

Rizika nesprávného připoutání dětí v autě

Pás musí ve spodní části obepínat pánev a nahoře nesmí vést přes krk a ani přes ramenní kloub. Pokud některá z těchto bezpečnostních podmínek není splněná, nechejte ještě aspoň podsedák. Jde přece jen o bezpečnost.

Zákon nerozlišuje vzdálenost, na kterou s dítětem pojedete. I cesta autem na pár set metrů vyžaduje dětskou sedačku nebo podsedák. Zapomeňte i na dřívější způsob přepravy, kdy dítě sedělo na klíně rodiči a společně jsou připoutáni pásem. Svou vahou by rodič při nehodě dítě udusil, rozdrtil, polámal.

Tip! Při výběru správného podsedáku pro vaše dítě chcete jistotu a bezpečí. Stejně tak byste měli pečlivě vybírat havarijní pojištění pro vaše auto. S naším srovnávačem najdete nejlepší pojištění, které vám poskytne klid a ochranu na cestách.

Porovnej si havarijní pojištění

dítě nastupuje do auta

Podsedák do auta: od kdy

Zákon není nijak konkrétní k použití podsedáku. Pokud ale dítě používalo doposud autosedačku a už je mu malá, je čas přejít pouze na bezpečnostní pás. Ale pokud nesplňuje některé z kritérií (tedy 150 cm nebo 36 kg), je potřeba použít ještě podsedák.

Autosedačka versus podsedák: Jaký je rozdíl a kdy přejít?

Obecně se udává, že kostra dětí už je kolem pátého roku dostatečně zpevněná, aby se mohlo jezdit bez autosedačky. Pokud dítě v autě usíná, potřebuje udržet záda ve správné pozici a nezhroutit se do stran. Je pak rozhodně lepší používat autosedačku.

Podsedák je zjednodušeně pomocník v mezifázi, kdy dítě ještě nemá správně usazený pás, ale do sedačky už se nevejde. Autosedačka poskytuje větší bezpečnost než podsedák, proto děti zkuste udržet co nejdéle v autosedačce.

Přední sedadlo a dítě do 150 cm

Řidič nesmí přepravovat děti mladší 3 let nebo menší než 150 cm na předním sedadle, pokud vozidlo (kategorie M1, N1, N2 nebo N3) není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem. Pokud tento zabezpečovací systém má, pak v něm smí přepravovat dítě o váze do 36 kg a výšce do 150 cm jen v autosedačce, případně na podsedáku.

Dítě tedy můžete vozit i vpředu. Obecně se doporučuje jízda na zadních sedadlech, protože jsou bezpečnější. Pokud máte na předním sedadle sedačku proti směru jízdy (s miminkem), je potřeba vypnout přední air bag.

Tip pro rodiče! Při nákupu nového podsedáku pro vaše dítě, nezapomeňte využít slevový kód. Vložte ho při placení a okamžitě uvidíte, kolik jste ušetřili. Nakupování může být snadné.

Výjimky pro autosedačky a podsedáky

I pro použití autosedačky a podsedáku v autě existují výjimky. Zákon je výslovně vyjmenovává. Dětský zádržný systém se nemusí použít:

  • ve vozidle taxislužby (dítě ale nesmí sedět na předním sedadle a musí být připoutáno).
  • při přepravě bezpečnostními složkami (hasiči, policie, záchranná služba).
  • pokud to umožňuje zdravotní stav dítěte.
  • při cestování na zadním sedadle uprostřed, pokud už jsou na vedlejších sedačkách přepravovány další dvě děti. I uprostřed musí být ale dítě připoutání bezpečnostním pásem.
  • ve vozidlech, která zabezpečují svoz a rozvoz dětí do mateřských nebo základních škol. Rychlost však musí být omezena na 70 km/hod.

Ve všech ostatních případech je nutná autosedačka nebo dětský podsedák do auta. Nepoužití vhodného zabezpečení pro dítě nebo nedodržení pravidel při přepravě dítěte podle § 6 znamená:

  • 4 body v bodovém systému,
  • příkaz na místě 2.000 Kč,
  • případně ve správním/trestním řízení pokutu 1.500-2.500 Kč.

děti v autě

Podsedák – bezpečí především

I v zahraničí je povinnost vozit děti v zabezpečovacím systému. V Německu musí děti jezdit na podsedáku nebo v autosedačce do 12 let věku pokud jsou menší než 150 cm. V Rakousku je hranice nastavena na 135 cm nebo do 14 let. V Polsku do 12 let a 150 cm.

I podsedáky bývají vybaveny upevněním na isofix

Podsedák do auta s isofix je nejbezpečnější a zůstává na místě i pokud na něm dítě nesedí. Při koupi v kamenném obchodě se domluvte, abyste ho mohli v autě vyzkoušet. Potřebujete reálně vidět, jak vám v autě sedí a jak sedí dítěti.

Na delší vzdálenosti je vhodný ergonomicky tvarovaný podsedák s područkami. Ty do jisté míry představují další bezpečnostní prvek. Z pohledu bezpečnosti jsou důležité bezpečnostní normy podsedáků. Podsedák musí mít homologační značku a odpovídat předpisu EHK OSN č. 44.

Vynechejte podsedák z levného plastu nebo polystyrenu

Celý podsedák by měl být vyrobený z jednoho kusu materiálu, který se nebude snadno deformovat.

Závěrem si ještě připomeňme, že podsedák není stejně bezpečný jako autosedačka. Jeho hlavní funkcí je zvýšit místo, kde dítě sedí, aby přes něj správně vedly pásy zabudované v autě. Při nákupu se řiďte pravidly, váhovými a výškovými limity, které stanovuje výrobce. U nás je rozdělení na II. kategorii (15 až 25 kg) a III. kategorii (22 až 35 kg) podsedáku do auta. Od kdy je začnete používat, je jen na vás. Menším dětem je jednoduše nedávejte.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.