Menu

Pojištění elektromobilu: Které pojišťovny ho nabízí a za kolik?

18.11.2022

Pojištění elektromobilu je stejně důležité jako u klasických vozů. Pojistit si ale v tomto případě můžete také příslušenství k elektromobilům. Jaké pojišťovny tento typ pojištění nabízí a proč byste nad ním měli uvažovat? Vše se dozvíte v našem článku.

Pojištění elektromobilu: Které pojišťovny ho nabízí a za kolik?
8 minut čtení
Povinné ručení

Pojištění elektromobilu známé jako povinné ručení je v tomto případě levnější než u vozidel, které mají klasické spalovací motory. Oproti tomu bývá dražší havarijní pojištění. To je dáno především tím, že škody na elektromobilech v případě nehody bývají mnohem větší. Technologiemi prošpikovaná elektroauta jsou často na odpis. V rámci pojištění se vám rozhodně vyplatí myslet na baterii, případně na pojištění nabíjecí stanice a veškeré kabeláže.

elektromobil

Hlavní kritéria pojištění elektromobilu

Každá pojišťovna, která tento typ pojistky nabízí má trošku jiná kritéria, podle kterých určuje, kolik za pojištění elektromobilu zaplatíte. Mezi základní kritéria patří především značka vozu, konkrétní typ a velmi často také jeho staří.

Kritériem je ale také samotný řidič. Zde se zohledňují kritéria jako věk řidiče, bydliště apod. Všechny tyto aspekty pak utváří celkovou cenu pojištění, kterou za své elektroauto zaplatíte. Pro pojišťovny i přes tato kritéria bývá pojištění elektromobilu bolehlav, protože se jedná o nové typy vozidel, se kterými zatím není dostatek zkušeností.

Co vše může ovlivňovat cenu pojištění?

  • Značka elektromobilu
  • Konkrétní model
  • Věk řidiče
  • Bydliště řidiče
  • Asistenční služby

Tip! Pokud jste si pořídili první elektromobil, nezapomeňte si také změnit energetický tarif na jeho domácí nabíjení. Srovnání možností od různých dodavatelů zvládnete pár kliky zde:

Porovnej nabídky dodavatelů

baterie elektromobilu

Rizikovější provoz elektromobilu

1.) Technologie

Elektromobil s sebou přináší rozdílná rizika při jejich provozu. Již jsme naznačili, že elektromobily jsou napěchované novými technologiemi, které jsou dražší a také složitější. Suma sumárum tak vzniká větší škoda, která je také náročnější na opravu.

2.) Baterie

Druhým aspektem je samotná baterie elektroauta. Ta se podle výrobců doporučuje měnit při sebemenším poškození vozidla. Výměna přitom není jednoduchá a je finančně velmi náročná. Navíc není v Česku dostatek autorizovaných servisů.

Tip! Dosloužilo vám náhle auto a tak se poohlížíte po nové ojetině? Zastavte se v našem online bazaru! Najdete tam na 30.000 vozů od téměř 400 prověřených českých prodejců.

dobíjecí stanice na parkovišti

Které pojišťovny nabízejí pojištění elektromobilu?

Obecně lze říct, že pojištění elektrovozidel nabízejí všechny pojišťovny, které nabízejí pojištění také běžných vozidel. Ceny se ale samozřejmě liší. Nedá se proto říct, že za pojištěný elektromobil zaplatíte tolik a tolik peněz. Vše je otázka několika aspektů, které jsme popisovali výše.

Ceny za pojištění elektromobilů navíc nejsou dosud ustálené. Jakmile získají české pojišťovny více relevantních dat, ustálí se také cena za pojištění vozů. To by se mohlo stát v následujících několika letech.

Pojišťovna Cena
Pillow 2.304 Kč
Allianz 3.109 Kč
Uniqa 3.691 Kč
Slavia 3.806 Kč
ČPP 8.932 Kč

Ceny jsou informativní a mohou se lišit na základě značky, modelu a výkonu vašeho elektromobilu. V tabulce jsou uvedené ceny platné pro Škoda Enyaq s výkonem motoru 150 kW. Věk řidiče byl zvolen 30 let, místo bydliště Praha.

Tip! Cenu pojištění vašeho elektromobilu si snadno spočítáte i sami pomocí kalkulačky povinného ručení. Zdarma ji vyzkoušejte zde:

Spočítejte si povinné ručení

tesla

Vznik nových asistenčních služeb

Vzhledem ke specifikům provozu elektromobilů vznikly také nové asistenční služby, které si můžete zaplatit:

1.) Odtah k nabíjecí stanici

Jedná se například o odtah k nejbližší nabíjecí stanici. Ta přitom může být vzdálená i několik desítek kilometrů, protože zatím v Česku nejsou tak rozšířené jako v zahraničí.

2.) Pomoc s nastartováním

Další asistenční službu, kterou si můžete v rámci pojištění zaplatit je pomoc s nastartováním v případě, že se váš akumulátor vybil. Rozhodně nad připlacením za asistenční služby uvažujte, mohou se vám vyplatit. Berte to jako případnou investici do budoucna.

Pojištění elektromobilu je rozhodně důležité a neměli byste na něm šetřit. Ve srovnávači si můžete porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven, abyste mohli vybrat takové pojištění, které pro vás bude nejvýhodnější. Nezapomeňte ani na asistenční služby, které se vám mohou na cestách hodit.

Ze světa elektromotorů... by se vám ještě mohly hodit naše další tipy a doporučení:

* Kolik zaplatíte za pojištění elektromobilu podle výkonu elektromotoru?
* 15 x nejlepší elektrická motorka pro děti
* 15 x nejlepší elektrická motorka pro dospělé

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…