Menu

Pokuta za stání na invalidech, přechodu pro chodce nebo v zákazu stání. Co vám hrozí?

16.10.2023

Nedostatek parkovacích míst vede řidiče k různým pokusům o odstavení auta. S myšlenkou “na těch pár minut to snad nevadí” nechávají auto v zákazu stání, na méně frekventovaném přechodu pro chodce a vyhrazených stáních. V dnešním článku se podíváme na pokutu za stání na invalidech.

Pokuta za stání na invalidech, přechodu pro chodce nebo v zákazu stání. Co vám hrozí?
9 minut čtení
Povinné ručení

Hustý dopravní provoz, spěcháte. Navigace vám hlásí, že jste v cíli. Díváte se po volném místu k zaparkování. Zajíždíte za roh, pak za další roh a jste ztraceni, vede vás to někam pryč. Znovu nastavujete navigaci. Za 10 minut jste opět v cíli.

Když už nevíte, kudy kam, objeví se volné místo na zaparkování. I když je u něj cedule s vyhrazeným parkováním, vzdáváte se. Jste vyřízení a další kolečko v hustém provozu už nezvládnete. Když se k autu po čtvrt hodině vracíte, čeká na vás oprávněná pokuta za stání na invalidech.

Bodový systém: Co říká na stání na invalidech?

Bodový systém je v České republice zaveden od roku 2006. Přestupky jsou definovány v Zákoně č. 361/2000 Sb. (Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů), který je upravený zákonem č. 411/2005 Sb. a č. 226/2006 Sb..

Řidič smí za přestupky získat maximálně 12 trestných bodů. Pak nastupuje tzv. vybodování a řidič minimálně na 1 rok nesmí za volant. Až po této době je možné požádat o vrácení řidičáku. Řidiče ale čeká přezkoušení v autoškole a dopravně psychologické vyšetření.

Kde zjistím stav svého bodového konta?

Stav svého bodového konta můžete a měli byste pravidelně sledovat:

Systém přísně trestá závažné přestupky, recidivisty. Drobnější přestupky prochází často jen s pokutou. S drobnými úpravami platí v původní podobě dodnes. V roce 2023 došlo ke změně právě v oblasti pokut za parkování. Od roku 2023 se udělují dva trestné body za stání na parkovacím místě určeném pro invalidy. Na rok 2024 se však připravuje novelizace silničního zákona a s ní také výrazné změny v bodovém systému.

pokuta za stání na invalidech

Pokuta za stání na invalidech

Nejzávažněji se hodnotí jízda pod vlivem alkoholu, drog a jiných omamných látek. Dále také couvání, otáčení a jízda v protisměru na dálnici. S maximem, tedy 7 body, počítejte při přejíždění železničního přejezdu přes zákaz, nedovolené předjíždění a ujetí od dopravní nehody.

Stání na invalidech patří mezi méně závažné přestupky. Proto i pokuta za stání na invalidech nedosahuje nejvyšších částek.

Tip! Parkování na zakázaných místech může být nejen drahé, ale také neetické. Kromě vysokých pokut za parkování, můžete ušetřit i na povinném ručení. S naším srovnávačem najdete nejlepší ochranu za férovou cenu:

Porovnej si ceny povinného ručení

Jaká jsou pravidla parkování?

Některé prohřešky v parkování jsou jasné a o chybě nepochybujeme. To se týká např. stání na invalidech, parkování bez zaplaceného parkovného nebo parkování na chodníku. V některých pravidlech prostě tápeme a přesné znění zákona neznáme.

Zopakujte si pravidla parkování:

  • Nesmíte parkovat v křižovatce a 5 metrů před a za ní.
  • Neparkujte na žlutých čárách.
  • Zakázané je parkování na přechodu pro chodce a 5 metrů před ním.
  • Nestůjte na chodníku, pokud dané místo není přímo vyznačené pro parkování.
  • Všímejte si vjezdů, bran k domům.
  • Zapomeňte na zastavení na zastávkách MHD.
  • Nesmíte parkovat ani na nezpevněném povrchu.
  • Při podélném parkování v obousměrné ulici musíte parkovat vždy po směru jízdy vpravo. V jednosměrce si můžete vybrat, zda zastavíte na levé nebo pravé straně. Ideální je respektovat stávající zvyklosti.
  • Nestůjte na vyšrafovaných místech.
  • Neparkujte v zákazu stání a zastavení.
  • Na dálnicích, silnicích I. třídy neparkujte v připojovacích a odbočovacích pruzích.
  • nestůjte v zatáčkách a nepřehledných místech.

parkování na invalidech

Jak se k přestupkům staví policie?

Za některé z nich vám hrozí pokuta, jindy se setkáte s odtahem. V mnoha případech jde především o bezpečnost. Někdy je vyhodnocení celé situace na benevolenci policisty. Pokud auto necháte na blikačky na chvíli v modré zóně a odběhnete si, možná s vámi situaci bude řešit jen domluvou. Prohřešek není nijak závažný, nikoho neohrožujete.

Když už jste se vrátili k autu a čeká na vás za stěračem lísteček s pokutou, pak máte reálně dvě možnosti. Pokutu zaplatit a nebo počkat, až s vámi bude zahájeno správní řízení. Pokuta ve správním řízení je pak ale dražší.

Kdy jít do správního řízení?

Za nedovolené parkování např. v modré zóně chodí pokuty do schránky. Tento přestupek zaznamenávají kamery při svém průjezdu daným místem. Stává se, že přijde i několik pokut za stejný přestupek. Pokud jste z místa neodjeli a parkujete dlouhodobě špatně na stejném místě, pak si pamatujte, že jde o jeden přestupek. A za jeden přestupek můžete dostat jen jednu pokutu. Proto pokutu řešte přes správní řízení.

Nákupní centra mají svá vlastní pravidla pro parkování. Nejde totiž o pozemní komunikaci. Pokuta za parkování na invalidech v nákupním centru je tak dána výhradně vnitřním řádem. I tam vás může potkat odtah nebo pokuta.

Nový bodový systém a stání na invalidech

Od roku 2024 má platit nový bodový systém. V něm jsou daleko přísněji trestány vážné přestupky jako jízda na červenou, překročení rychlosti nebo jízda pod vlivem drog. Pokuty za špatné parkování mají být z kategorie mírnějších provinění.

Od roku 2024 bude maximální hranice pokuty za špatné parkování na místě 1.500 Kč. Podporovaná je také domluva na místě. Ve správním řízení má vyjít na maximálně 5.000 Kč. Parkování na invalidech bude v blokové pokutě za 2.500-3.500 Kč a 2 trestné body.

Situace s parkováním ve městech je opravdu náročná. Proto občas přistoupíme i ke krajnímu řešení situace. V případě parkování na invalidech si ale uvědomte, že postižená osoba potřebuje automobil zaparkovat stejně jako vy. Navíc pak může mít z jiných parkovacích míst problém dostat se domů. Buďme solidární a raději tato místa nechejme těm, pro které jsou určené.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…