Menu

Povinná výbava auta vs doporučená: Čeho rozhodně nebudete litovat, že jste si pořídili?

Aktualizováno dne 7.7.2022

Sednout do auta a vyrazit na cesty. Je to tak jednoduché. A jak je na tom vaše povinná výbava auta? Jednou za rok si projděte vybavení svého automobilu a překontrolujte stav. V posledních letech se povinná výbava auta stanovená Ministerstvem dopravy nijak zásadně nemění. Máte vše?

Povinná výbava auta vs doporučená: Čeho rozhodně nebudete litovat, že jste si pořídili?
12 minut čtení
Povinné ručení

Povinná výbava auta je daný souhrn věcí, dílů, doplňků, které musí mít každé vozidlo. Povinnost stanovuje vyhláška číslo 206/2018, která změnila dřívější vyhlášku o schvalování technické způsobilosti vozu 341/2002 Sb. Kromě této povinné výbavy je široké spektrum věcí, které se mohou hodit. Podívejte se na naše tipy. Zvažte, co z toho vybrat a co se vám může hodit. Povinná výbava auta je prostě jen základ.

výměna kola u auta

Povinná výbava auta 2022

Poslední větší změny se odehrály v roce 2018. Povinná výbava auta v roce 2022 nezaznamenala velkou změnu. Aktuálně musíte v České republice mít v autě:

  • autolékárničku,
  • reflexní vestu,
  • výstražný trojúhelník,
  • sadu na opravu pneumatik, nebo náhradní kolo a klíč na matice kol, příruční zvedák.

Povinná výbava auta nevyžaduje u všech vozidel náhradní kolo. V této kategorii jsou výjimky a určitá “ale”. Náhradní kolo, klíč a příruční zvedák nemusí mít vozidla s nouzovým dojezdem, s indikací defektu, s prostředky pro bezmontážní opravu umožňující dojezd, se zajištěnou asistenční službou pro výměnu pneumatiky.

Výstražný trojúhelník se umisťuje na dálnici alespoň 100 metrů za auto, na silnici alespoň 50 metrů. Používá se nejen v případě dopravní nehody, ale i v případě odstavení pro poruchu.

autolékárnička

Častý dotaz - autolékárnička

Nová autolékárnička má dobu expirace 4 roky. Dříve se doba expirace autolékárničky intenzivně hlídala a celá lékárnička se musela po době expirace měnit. Podle nové vyhlášky už to není nutné. Stačí, že její součásti jsou neporušené a neznehodnocené. Pro automobily do 3,5 tuny jsou autolékárničky o velikosti I. Kupujete-li novou lékárničku, nemusíte řešit její složení, bude odpovídat platné legislativě. Máte-li starší, zkontrolujte si, že obsahuje:

  • 3 x hotový obvaz s jedním polštářkem,
  • 3 x hotový obvaz se 2 polštářky,
  • 1 x cívku hladké náplasti,
  • 1 x škrticí pryžové obinadlo,
  • 1 x pryžové (latexové) rukavice,
  • 1 x izotermickou fólii (min. rozměr 200 × 140 cm),
  • 1 x nůžky.
  • dále bývá vhodné doplnit ji o léky na bolesti, alergie, horečku a roušky.

Tip! Novou autolékárničku spolu s opalovacím krémem na dovolenou a léky na alergii můžete pořídit i přes cashback, službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky jsou k dispozici v oblíbených lékárnách jako jsou:

* DrMax.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Pilulka.cz - až 10 % z nákupu zpět
* Benu.cz - až 5 % z nákupu zpět

voda v autě

Co se v autě hodí?

Vaše další výbava závisí na tom, kam často jezdíte a co vás může potkat. Podle toho si přizpůsobte i výbavu v kufru a bočních přihrádkách.

  • Vřele doporučujeme vzít si do kufru balení vod. Na cestách se může stát cokoliv. Obzvlášť pokud cestujete s dětmi bývá obyčejná voda k nezaplacení.
  • V případě, že budete někde opravdu hodně dlouho stát, budou se hodit i hygienické potřeby jako je toaletní papír a dámské vložky.
  • Formulář záznamu o dopravní nehodě není povinnou součástí výbavy automobilu. Ale je vhodné mít ho při ruce. Dostanete ho po sjednání povinného ručení od své pojišťovny.
  • Škrabku a smetáček mějte po ruce především v zimních měsících. V jiných případech vás čeká ometání auta vlastním kabátem a škrábání kreditní kartou.
  • Nůž. Nenápadná drobnost, která vám usnadní jídlo a využijete ji i pro snadná řešení drobných technických problémů.
  • Dále zvažte hasicí přístroj, tažné lano, startovací kabely, baterku.

U nás je povinná pouze vesta pro řidiče, ale hodí se mít v autě i reflexní vesty pro spolujezdce. Už jen proto, že v některých jiných evropských zemích je povinná i pro spolucestující. Navíc jde o bezpečnost a vesty tolik místa nezaberou. Vestu si dejte na místo, kde bude snadno dostupná a po ruce. Potřebujete-li vystoupit na dálnici, chcete ji mít už při vystupování na sobě. Vesta musí odpovídat některé ze dvou norem ČSN EN 471 nebo EN ISO 20471:2013.

Tip! Před jakoukoliv cestou si zkontrolujte, že máte platné povinné ručení, abyste se vyhnuli nejen pokutám, ale také byli kryti při dopravní nehodě. Nejvýhodnější povinné ručení získáte online porovnáním aktuálních nabídek pojišťoven. Porovnávač můžete vyzkoušet zde:

Povinné ručení od 7 Kč/den

policie - kontrola vozidla

Povinná výbava auta v zahraničí

Velká část toho, co máte podle české vyhlášky v povinné výbavě, je povinná i v zahraničí. V zákazech a příkazech jdou v některých zemích ještě dál.

1.) Povinná výbava auta, Slovensko

Na Slovensku jsou povinné reflexní vesty i pro všechny spolucestující. Na přední sklo si nesmíte umístit GPS, kamery, ani telefon.

2.) Povinná výbava auta, Rakousko

V Rakousku je povinná reflexní vesta pro řidiče. Pokud spolujezdci vystoupí z auta při nehodě, musí ji mít také na sobě. K tomu musí být tyto vesty v barvě oranžové, žluté nebo červené se dvěma pruhy. V Rakousku je zákaz palubních kamer.

3.) Povinná výbava auta, Chorvatsko

Do Chorvatska musíte jet s náhradními žárovkami, pokud nemáte v autě xenony, neony, nebo LED světla. Vozidla kategorie N musí mít s sebou ještě hasicí přístroj.

4.) Povinná výbava auta, Německo

Pokud nemáte automobil registrovaný v Německu, je pro vás autolékárnička, výstražný trojúhelník i reflexní vesta jen doporučená výbava. V Německu musíte mít v zimních měsících auta vybavená sněhovými řetězy. Zimní pneumatiky jsou povinné vždy při sněhu, když jsou silnice pokryté sněhem.

5.) Povinná výbava auta, Francie

Ve Francii je reflexní vesta je povinná pro všechny členy posádky.

Povinnou výbavu auta mohou kontrolovat policisté při silniční kontrole. Co se stane, když něco z povinné výbavy v autě nemáte? Za její nekompletnost hrozí pokuta až 2 000 Kč. Stejně tak potřebujete mít povinnou výbavu na kontrolu STK. Tím povinnosti nekončí. Na cesty rozhodně nevyrážejte bez sjednaného povinného ručení.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…