Menu

Nejlevnější povinné ručení 2022, nejoblíbenější pojišťovny a letošní novinky

Aktualizováno dne 13.1.2022

Vlastníky motorových vozidel jistě zajímají změny, které prodělá povinné ručení v roce 2022. Připravili jsme pro vás i přehled nejvíce pojišťovaných vozů a pojišťoven, u kterých najdete nejlevnější povinné ručení 2022.

Nejlevnější povinné ručení 2022, nejoblíbenější pojišťovny a letošní novinky
10 minut čtení
Povinné ručení

Každý rok na českých silnicích přináší nové změny a nové výzvy. Ať se jedná o opravy, přestavby, poplatky, mýtné brány či nabíjení elektrických vozů, vždy je třeba být připraven. Podívejte se na novinky, které přinese doprava na českých silnicích a nejlevnější povinné ručení 2022.

povinné ručení 2022

Novinky v dopravě 2022

1.) Kompletní digitalizace do 3 let

Letos jsme poprvé uvítali na trhu elektronickou dálniční známku a zelenou kartu, kterou lze při silniční kontrole ukázat na displaji mobilního telefonu. Nový ministr dopravy Martin Kupka ovšem hlásá, že nás do tří let čeká kompletní přesunutí dopravní agendy do digitálu, konkrétně:

  • Digitální řidičský průkaz - doklad, který už nebudeme muset nosit u sebe a veškeré změny vyřídíme online.
  • Kontrola tachometru online - stačí navštívit webovou stránku KontrolaTachometru.cz, kde kromě nájezdu vozu teď nově zjistíme i detaily z technických kontrol a přehled konkrétních závad. Stránka rozhodně stojí za návštěvu před koupí ojetého vozu.

2.) Objíždění cyklistů

Už dlouho víme o dodržování vzdáleností mezi vozem a cyklistou. Od letošního roku je to ovšem povinností:

  • 1,5 metru - toto je minimální vzdálenost, kterou je nutné dodržovat na běžných komunikacích.
  • 1 metr - minimální vzdálenost, kterou je nutné doržovat na komunikacích se sníženou rychlostí na 30 km/h.

3.) Pokuty v novém kabátě

  • Neoprávněná jízda ve vyhrazeném pruhu - za tento přestupek jsme mohli dosud dostat pokutu jen od příslušníka Policie ČR. Od ledna 2022 platí, že nám ji může udělit i městská nebo obecní policie.
  • Splatnost pokuty - každý občas uděláme chybu. Proto jistě potěší prodloužení splatnosti pokut z 15 na 30 dnů.
  • Parkování na vozíčkářích - kromě standardní pokuty nás letos vyjde i na 2 body. Stejná pravidla platí i pro ty, kteří neprávem využívají průkaz pro osoby se zdravotním postižením.
  • Přetížení náklaďáků - pokuta za překročení hmotnostních limitů se letos zvýšila z 30 000 Kč na 100 000 Kč.

4.) Autovraky

Pokud je vám trnem v oku staré nepojízdné auto, které blokuje komunikaci ve vaší obci a soused ho odmítá odstranit, dobrou zprávou je, že jeho odstranění teď může nově iniciovat i obec.

5.) Zdražování

Zatímco dálniční poplatky zůstávájí letos stejné, se zdražováním se setkáme u:

  • Servis a náhradní díly - 10% inflace, zdražování plynu, elektřiny, dopravy a výroby dílů má za následek zdražování auto servisu a náhradních dílů. Automobilky předpokládají, že oproti předchozím obdobím, kdy bylo zdražování otázkou jednotek procent, letos přesáhneme 10.
  • STK a měření emisí - na technické kontrole nás kromě měření hluku potkají i další novinky, které přinesou očekávané zdražování.
  • Pneumatiky a pneuservis - už zimní přezutí zdražilo začátkem sezóny o 6 %, u přezutí na letní pneumatiky se v polovině roku počítá s nárůstem o 10 %. S rostoucími cenami plášťů, práce i energií také přijde vyšší cena za servis.

Jak ušetřit? Pneumatiky si můžete chytře pořídit i přes cashback a získat část peněz zpět. Cashbacky na pneu teď najdete například na:

* PneuBoss.cz - až 5 % z nákupu zpět
* Pneushop.cz - 3 % z nákupu zpět

povinné ručení 2021

Top 10 nejvíce pojišťovaných vozů

Pro zajímavost jsme připravili také seznam nejvíce pojišťovaných značek vozů na Porovnej24. Nejvíce jste vloni pojišťovali:

1.) Škoda
2.) Volkswagen
3.) Ford
4.) Peugeot
5.) Renault
6.) Opel
7.) Hyundai
8.) Citroen
9.) BMW
10.) Fiat

allianz pojišťovna

Nejoblíbenější pojišťovny

Zatímco jste si v roce 2020 v našem srovnávači nejčastěji vybírali pojišťovnu Allianz, v minulém roce se propadla v žebříčku oblíbenosti až na sedmé místo. Pomyslnou zlatou medaily si tentokrát odnáší Česká podnikatelská pojišťovna. Celkové pořadní oblíbenosti vypadá následujícím způsobem:

1.) Česká podnikatelská pojišťovna
2.) Uniqa pojišťovna
3.) ČSOB pojišťovna
4.) Direct pojišťovna
5.) Kooperativa pojišťovna
6.) Pillow pojišťovna
7.) Allianz pojištovna
8.) Slavia pojišťovna
9.) Generali Česká pojišťovna
10.) Hasičská vzájemná pojišťovna

auto v zimě

Nejlevnější povinné ručení 2022

Nejlevnější povinné ručení 2022 získáte vždy aktuálním porovnáním nabídek trhu. Pojďme si to ukázat na modelovém příkladu třicetišestiletého řidiče z Kutné Hory, který vlastní 5 let starý vůz Škoda Fabia v benzínu a pojistku chce platit ročně:

Pojišťovna Název povinného ručení Cena za rok
Slavia Základ s platností ČR 1 681 Kč
Slavia Základ 1 928 Kč
Uniqa Standard 35/35 1 981 Kč
Uniqa POV Plus 2 127 Kč
Hasičská vzájemná Standard 2 610 Kč
Direct Nižší 4 253 Kč
ČSOB Standard 6 104 Kč

Jak vidíte, jedna a ta samá osoba s jedním a tím samým vozem si může pořídit pojistku u různých pojišťoven i s tisícikorunovými rozdíly. Jděte na to od lesa a před platbou za povinné ručení se zastavte v online srovnávači.

Tip! Srovnávač povinných ručení nemusíte nikde složitě hledat! Stačí zadat pár údajů zde, nabídky pojišťoven pár kliky porovnat a sám/sama si vybrat to nejlevnější povinné ručení 2022:

Porovnej povinná ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…