Menu

Povinné ručení: Co to je?

Aktualizováno dne 11.3.2021

Celé označení pro povinné ručení je pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Toto pojištění je definováno v zákoně č. 168/1999 Sb. (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). Povinné ručení je zákonné pojištění, tedy je ze zákona povinné, a to pro každé vozidlo určené pro provoz na pozemní komunikaci. Cílem povinného ručení je ochrana zdraví a majetku třetích osob.

Povinné ručení: Co to je?
4 minuty čtení
Povinné ručení

Povinné ručení musí mít sjednáno každé vozidlo, a to nejen ta, která jezdí po pozemních komunikacích, ale i ta, která jsou na pozemní komunikaci jen ponechána.

povinné ručení

Co kryje povinné ručení?

Povinné ručení chrání vás samotné před škodami, které způsobíte provozem vozidla třetím osobám. Povinné ručení se vztahuje nejen na vás jako majitele vozidla, ale na každou osobu provozující vozidlo uvedené v pojistné smlouvě.

Povinným ručením pokryjete:

  • způsobenou škodu na zdraví nebo usmrcením
  • způsobenou škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci
  • ušlý zisk
  • účelně vynaložené náklady spojené s právním zastoupením při uplatňování nároků

Tip! Nejvýhodnější povinné ručení najdete v našem nezávislém porovnávači. Stačí zadat pár údajů. Do minuty potom zjistíte, kde právě teď dostanete nejvýhodnější podmínky. Srovnávač je zdarma, zkuste ho:

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

povinné ručení

Co povinné ručení nekryje?

Povinné ručení ale nekryje škody, které si vlastním chováním způsobíte na vašem automobilu. Na tyto škody si můžete sjednat havarijní pojištění, které je nepovinné.

Tip! Nejvýhodnější havarijní pojištění najdete zde:
Porovnej havarijní pojištění

kancelář

Jak vybrat vhodné povinné ručení?

Při sestavování smlouvy o povinném ručení je zásadní volba výše limitů pojištění, tedy nejvyšší hranice plnění pojistitele při jedné škodné události. Podle zákona je nejnižší povinná hranice limitu stanovena na 35 milionů korun při škodě na zdraví a 35 milionů korun při škodě na majetku.

Pojišťovny nabízejí povinné ručení obvykle až do výše 150 milionů korun. Cena povinného ručení je ovlivněna objemem a výkonem motoru, nebo stářím vozu.

Důležitá pro cenu je i osoba majitele auta, a to např. věk, místo bydliště a zejména počet měsíců, které absolvoval bez zaviněné nehody. Na základě této "šikovnosti" řidiče udělují pojišťovny řidiči tzv. bonusy, které mohou cenu povinného ručení snížit až o 60 %.

Při výběru povinného ručení je podstatný ale také například rozsah asistenčních služeb. K povinnému ručení si můžete sjednat řadu připojištění. Velmi oblíbené je pojištění čelních skel nebo jednoduché pojištění auta proti odcizení.

Tip! S výběrem správného povinného ručení můžete začít v našem srovnávači, případně nás zkontaktovat na +420 810 800 080. Rádi vám poradíme.
Vyzkoušejte srovnávač

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…