Menu

Jak poznat bourané auto při nákupu ojetiny?

16.8.2022

Ne každý má na to, aby si pořídil nejnovější model automobilu. Anebo má, ale nechce se mu vynakládat částku, za kterou by pořídil třeba měsíční pobyt v Karibiku. Nákup ojetiny však skýtá mnohá rizika - v tomto článku si řekneme, jak poznat bourané auto.

Jak poznat bourané auto při nákupu ojetiny?
7 minut čtení
Povinné ručení

Majitelé některých autobazarů jsou odborníci přes maskování. Jsou schopni bourané auto natolik přetvořit, že vypadá, jako by autonehodu nevidělo ani z dálky. Ovšem nákup bouraného vozu představuje velké riziko pro vaši bezpečnost. Běžný automobil je konstruován tak, aby v případě srážky ochránil své pasažéry. Bourané auto je mnohem křehčí a jeho pasažéři mají při nehodě mnohem nižší šanci, že přežijí.

Samozřejmě je nutné rozlišovat závažnost bouračky. Téměř každý řidič někdy zažil nějaké povrchové ťuknutí, které nemá na bezpečnost vozu žádný vliv.

Problémem jsou rozsáhlé bouračky, které narušily strukturu vozu. V extrémních případech bývá vůz složen ze dvou bouraných automobilů a profesionálně zalakován a zamaskován, tudíž člověk na první pohled nic nepozná. Jízda v takovém voze je velkým riskem. Ptáte se tedy, jak poznat bourané auto? Nebývá to snadné, ale můžou vám napovědět tyto znaky:

dveře u auta

1.) Spáry různých šířek

Prvním viditelným znakem, jak poznat bourané auto jsou nesourodé spáry mezi jednotlivými díly karoserie. Zvláště škvíra mezi předními a zadními dveřmi by se neměla rozšiřovat ani zužovat. Dalším vodítkem může být spára mezi kapotou a blatníkem. Na obou stranách automobilu by totiž měla být stejnou šířku.

nabourané auto

2.) Jak poznat bourané auto díky laku?

Proč by někdo přelakovával automobil? Mohl by k tomu mít nejrůznější důvody, například zakrytí škrábanců po autonehodě. Nechceme nyní házet všechny prodejce ojetých aut do jednoho pytle, někdy může být důvodem přelakování vandalismus či jiné povrchové poškození. Pokud si nerovnoměrného laku všimnete, zeptejte se majitele bazaru na důvod.

A jak poznáte, že auto bylo přelakováno? Lak je nesourodý, na různých místech má jiný barevný odstín či odlišný lesk.

Tip! Proti vandalismu a dalším nenadálým událostem jako je například tornádo, požár nebo krádež vozu vás ochrání správné havarijní pojištění

Podívejte se na havarijní pojištění

čelní světla auta

3.) Asymetrické světlomety

Po autonehodě bývá pro opraváře těžké nasadit zpět přední světla tak, jak byla předtím. Originální světla by totiž měla být umístěna stejnoměrně. Nezaškodí si přeměřit, zda pravý světlomet má stejnou vzdálenost od blatníku, směrovky, nárazníku jako levý světlomet.

bourané auto

4.) Nesourodá struktura povrchu auta

Pokud bylo auto v minulosti pochroumáno bouračkou, jeho majitel jej zřejmě opravil pomocí tmelení. Při prohlídce si přejeďte rukou po kapotě a dveřích, zda neucítíte nerovnosti na povrchu. Toto je další snadný způsob, jak poznat bourané auto.

Tip! Prověřené ojetiny najdete v našem novém online autobazaru! Na výběr zde máte z více, než 30.000 vozů z dobrých rukou.

nabourané auto

5.) Neshodující se data  

Prohlédli jste si vnějšek automobilu, poté zřejmě zalezete dovnitř a prozkoumáte, jak se vám jeví jeho interiér. Spousta komponentů na sobě má vyraženo datum své výroby, které se vyskytuje v tzv. „budíčku“(kruhu v podobě hodin, kde ručička ukazuje na rok výroby), či ve vodorovné řadě čísel.

Kde data výroby dohledáte? Například na sklech automobilu, či na zasunovací krabičce od bezpečnostních pásů. Napovědět vám může i datum, vyražený na nádrži od palivové nádrže či odstřikovače. Pokud vám majitel bazaru sdělí, že auto bylo vyrobeno v roce 2009, ale tyto komponenty na sobě mají vyražen třeba rok 2012, je možné, že v minulosti došlo k bouračce a díly se musely vyměňovat.

nabourané auto

6.) Kontrola airbagu

Důkazem o nehodě může být i absence airbagu. Mnozí majitelé autobazarů se neobtěžují s nákupem nového, protože absence tohoto prvku není při prohlídce vozu na první pohled poznat.

To, že airbag chybí, můžete poznat díky zmáčknutí středu volantu - pokud je na omak měkký, s největší pravděpodobností airbag chybí. Absenci airbagu poznáte rovněž podle toho, že jeho kontrolka nesvítí, či zhasíná asymetricky v relaci s jinými kontrolkami.

Tip! Pokud vše dobře dopadlo, vůz žádné znaky po bouračce nemá a vy se chystáte k jeho nákupu, nezapomeňte na povinné ručení. To si můžete sjednat už do pár minut online a zelenou kartu dostat emailem.

Najděte nejlevnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…