Menu

Jarní servis auta: Jednoduché kroky, jak připravit vůz na další sezónu

15.3.2023

Co si představíte pod pojmem jarní servis auta? Pokud je to ve vašich očích jenom výměna zimních pneumatik na letní, pak zpomalte a přečtěte si tento článek. Auto na jaře potřebuje totiž mnohem více.

Jarní servis auta: Jednoduché kroky, jak připravit vůz na další sezónu
8 minut čtení
Povinné ručení

Mrazy a sůl dávají autům pořádně zabrat. Trpí karoserie, baterie, stěrače, pneumatiky. Přitom je jaro a léto spojené s intenzivnějším cestováním a potřebujete mít naprosto spolehlivé auto. U aut je prevence rozhodně levnější než řešení následků. Výměna chladicí kapaliny je levnější než oprava chladiče nebo celého motoru. Servis auta proto nezanedbávejte.

Jarní pravidelný servis auta

Jarní servis auta by měl patřit k pravidelným rituálům. Na co všechno byste při kontrole neměli zapomenout?

  • výměnu pneumatik,
  • kontrolu provozních kapalin,
  • čištění klimatizace a ventilace,
  • výměna vzduchového filtru,
  • údržbu podvozku,
  • výměnu stěračů,
  • proměření baterie.

výměna pneumatik

Výměna pneumatik

Výměna pneumatik ze zimních na letní je první z činností, které vás v souvislosti s jarním servisem auta napadnou. Zásadní datum pro pneumatiky je 1.11.-31.3. V tomto období musíte mít zimní pneumatiky, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu, námrazy, nebo se takové podmínky dají předpokládat. Za značkou „Zimní výbava“ musí mít ve výše uvedeném období automobily zimní pneumatiky nazuté vždy.

S výměnou na letní to neuspěchejte. Řiďte se počasím, ale i plánovanými cestami. Další detaily k výměně na letní pneumatiky najdete v našem dřívějším článku.

Názor odborníka: "Na léto si zimní pneumatiky nenechávejte. Pneumatiky mají jiné vlastnosti a dočkáte se s nimi delší brzdné dráhy, větší spotřeby a většího opotřebení pneumatik."

U nasazovaných pneumatik si také překontrolujte hloubku dezénu. Po přezutí si přeměřte nahuštění pneumatik. To zvládnete i sami. Co už ale nezvládnete, to je vyvážení kol a seřízení geometrie. Rozbité cesty a vpády do různých děr vám mohly v zimě v tomto směru ublížit.

Kontrola provozních kapalin

Sami si zkontrolujte množství motorového oleje. To je ostatně činnost, kterou byste měli provádět častěji než jen jednou ročně. V zimě je ale jeho spotřeba o něco větší. Také se podívejte pod auto, jestli není na zemi flek z protékající nádrže. 

Rada odborníka: "Pouhým okem si také překontrolujte hladinu chladící kapaliny. Stačí jen ověřit, zda je na hladině olejová skvrna. Pokud ano, spěchejte do servisu."

Dolijte kapalinu do ostřikovačů. Není problém nechat zimní i na léto a spotřebovat ji. Na léto však zimní kapalina není potřeba. Vybrat můžete letní kapalinu, která je na mušky účinnější.

Nechejte překontrolovat brzdovou kapalinu. V servisu se provádí její zkouška bodu varu. Brzdová kapalina by se měla měnit jednou za dva roky. Vy alespoň vizuálně překontrolujte brzdové hadičky. Pokud jsou rozpraskané, je potřeba jejich výměna. Brzdy přímo nemusíte nechat v servisu kontrolovat. Snad jen v případě, že pískají. To znamená, že  se do kotoučů brzd dostaly nečistoty.

klimatizace v autě

Čištění klimatizace a ventilace

Klimatizace přes zimu několik měsíců zahálela a po prvním spuštění vám to určitě připomene. Autem se může šířit nepříjemný zápach. V klimatizaci se drží bakterie a viry, proto ji podrobte pravidelnému čištění. I v zimní sezoně se doporučuje občas klimatizaci zapnout. Z auta tím dostane přebytečnou vlhkost, což se hodí, když vjedete z vlhkého prostředí do garáže.

Výměna vzduchového filtru

Rozhodně nezapomeňte na výměnu vzduchového filtru. Jeho výměna je jednoduchá. Neměněný filtr zvyšuje spotřebu a snižuje výkon motoru.

Tip! Zkontrolujte si také, zda máte platné povinné ručení. Např. jsou řidiči, kteří dávají na zimu značky do depozitu a auto využívají jen v teplejších měsících v roce. Pokud to není váš případ, i tak si raději oveřte, že platíte adekvátní cenu za pojistku:

Srovnejte si ceny povinného ručení

Servis auta a údržba podvozku

V zimě dostal podvozek zabrat odletujícími kamínky, solí a mrazem. Zaslouží si péči a v ideálním případě také v servisu antikorozní nátěr.

Výměna stěračů

Po zimní sezoně zkontrolujte přilnavost stěračů. Guma po mrazech a s množstvím setřené špíny nemusí už dobře držet. Pokud už zůstávají na skle po setření šmouhy, je čas na výměnu.

Tip! Přečtěte si, jak vyměnit stěrače snadno a rychle.

Proměření baterie

Dále je vhodné provést zátěžový test autobaterie. Pokud jste jezdili krátké trasy, máte o důvod víc zjistit, jak na tom baterie je.

zimní servis auta

Zimní servis auta

Nedá se spolehnout na to, že by bylo léto k autu nenáročné. Ani zimní období nezačínejte s pouhou výměnou pneumatik. Dopřejte autu hned několik úkonů:

  • vyměňte pneumatiky na zimní,
  • vyměňte směs do ostřikovačů,
  • zkontrolujte stav chladicí kapaliny,
  • prověřte baterie,
  • vyměňte olej (jeho výměna je lepší před zimou než po konci zimního období).

Servisní prohlídka, která zahrnuje kontrolu pneumatik, brzdového systému, podvozku, motorového oleje, chladicí a brzdové kapaliny vyjde na 250 korun. Za tuto cenu získáte jistotu, že máte spolehlivého pomocníka na cesty.

Pokud jste auto na zimu zaparkovali a vůbec ho nepoužili, ověřte si platnost svého povinného ručení. Mohlo se stát, že jste dali značky tzv. do depozitu a auto dočasně vyřadili z provozu, nebo máte na auto sjednané krátkodobé pojištění. Vše si před první jarní jízdou zkontrolujte.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…