Menu

Při jakých teplotách vzniká námraza na silnici a na co si dát při řízení pozor?

Aktualizováno dne 20.12.2021

Námraza na silnici je jedním z největších strašáků řidičů, a to jak těch začínajících, tak i těch zkušených. I přesto, že je automobil vybavený kvalitními zimními pneumatikami, v případě námrazy klesá přilnavost pneumatik k povrchu silnice na minimum.

Při jakých teplotách vzniká námraza na silnici a na co si dát při řízení pozor?
8 minut čtení
Povinné ručení

Stačí nízké teploty, déšť, mlha nebo sníh a řidiči se mohou velmi rychle dostat do problému. Náledí je totiž velmi nebezpečné a často číhá v místech, kde by ho řidiči nečekali. Při jakých teplotách vzniká námraza na silnici? Co je to černý led? Jak se chovat na vozovce, když je náledí? Co dělat ve chvíli, když auto najede na led a dostane se do smyku a jak se zbavit námrazy na autě? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď.

námraza na silnici

Námraza na silnici: Kdy vzniká?

Nebezpečí vzniku námrazy neboli náledí vzniká především v místech, kde na promrzlou silnici padá déšť nebo vzdušná vlhkost. Řada lidí se domnívá, že námraza může vzniknout, jen pokud je pod nulou. Není to však tak úplně pravda.

Námraza se nejčastěji vyskytuje při teplotách vzduchu od +3 do -12 °C. Pokud tedy vyjíždíte na silnice při teplotách blížících se nule a vlhkém počasí, buďte velmi opatrní. Největší pravděpodobnost vzniku námrazy je ve dnech, kterým předchází noc s teplotami pod bodem mrazu.

namrzlá silnice

Jak se chová automobil na namrzlé silnici?

Věděli jste, že na náledí oproti mokrému povrchu narůstá brzdná dráha automobilu až o trojnásobek? Pokud tedy pojedete po dálnici, na které bude námraza, rychlostí 130 km/h, brzdná dráha může být až 500 metrů. Námraza na silnici se často objevuje na mostech a přemostění a také v místech s celodenním stínem.

Tip! Pokud nezvládnete dobrzdit a ťuknete auto před vámi, náklady na opravu pokryje povinné ručení. To nejvýhodnější najdete v našem srovnávači zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

černý led

Co je to černý led a proč si na něj dát pozor?

V případě náledí většina řidičů přizpůsobuje jízdu stavu vozovky. Někdy se však stává, že se náledí objeví i tam, kde s ním řidič nepočítá. V zimě totiž můžete i při jízdě na suchém nebo mokrém povrchu narazit na malý namrzlý úsek. Jedná se o tenkou průsvitnou vrstvu pokrývající tmavý asfalt nazývanou černý led. Takovýto úsek je bohužel téměř neviditelný a je často zaměnitelný za mokrý povrch silnice, proto je také černý led velmi nebezpečný.

auto v zimě

Jízda na namrzlé silnici

V rizikových úsecích se doporučuje maximálně soustředit na jízdu, snížit rychlost a předvídat, odborníci také radí ovládat pedál brzdy s citem. Jízda by měla být plynulá, bez náhlých změn směru nebo rychlosti. Udržujte si také dostatečný odstup od ostatních automobilů, mělo by se jednat o rozestup alespoň 3 vteřiny.

smyk na ledě

Co dělat, když dojde ke smyku?

Jak se chovat za volantem ve chvíli, kdy automobil nechce zatočit nebo naopak zatáčí až moc? Hlavní rada zní, zachovat si chladnou hlavu. Pokud auto zatáčí neochotně, do zatáčky ještě o něco více pootočte volantem, nebrzděte a ani nezrychlujte. V případě, že automobil zatáčí více, než byste chtěli, zmenšete natočení kol do zatáčky, a srovnejte tak zadek auta. V obou případech však točte volantem opravdu jemně.

Tip! Povinné ručení sice neochrání váš vůz proti škodám, které si na něm způsobíte sami, ale nemusíte zoufat, od toho je tu havarijní pojištění! To se kromě škod na svém vlastním autě postará i o:

* vandalismus (např. když vám někdo objede auto klíčem)
* krádež vozu
* GAP pojištění
* živelné pohromy (zásah bleskem, pád větve na kapotu, krupobití, aj.)
* nákupy náhradních dílů pro opravu vozu
* neoprávněné využití automobilu

Najděte nejvýhodnější havarijní pojištění

namrzlé auto

Tipy, jak odstranit námrazu na autě

Chladné zimní počasí není spojeno jen s námrazou na vozovkách, ale také na autě. Stalo se vám někdy, že jste pospíchali, ale nemohli jste kvůli námraze vyjet? Přinášíme vám 3 tipy, díky kterým námrazu z auta velmi rychle odstraníte:

  • Roztok vody a octa: Ocet smíchejte s vodou v poměru 3:1, tento roztok nalijte do rozprašovače a rovnoměrnou vrstvu nastříkejte na čelní sklo. Díky roztoku pevná vrstva během několika sekund povolí a vytvoří zmrzlé kusy, které můžete jednoduše odstranit.
  • Teplá voda: Námrazu můžete samozřejmě odstranit také s pomocí teplé vody, myslete však na to, že teplota nesmí přesáhnout 30 °C, protože by sklo mohlo vlivem teplotního šoku prasknout.
  • Ručník namočený ve slané vodě: Že už několik dnů po sobě mrzne a vám se nechce každý den bojovat s námrazou? Vyzkoušejte preventivní opatření v podobě ručníku namočeného ve slaném roztoku. Starý ručník rozprostřete na čelní sklo, díky soli ručník nezmrzne, ale postará se o ochranu skla. Ráno už jen stačí ručník sundat a můžete vyrazit na cestu.

Během chladných zimních dnů existuje poměrně velká pravděpodobnost, že se bude vyskytovat námraza na silnici, která může způsobit autonehodu. Vždy proto stavu vozovky přizpůsobte svou jízdu a v zimě jezděte ještě opatrněji než kdy jindy.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…