Menu

Prodej chat v Česku: Kde a jak rekreační nemovitost koupit?

27.2.2023

Každý víkend stejná otázka: „Co podnikneme?“ Zůstáváte zavření ve městě a vymýšlíte, kam vyrazíte s dětmi a proč je většina aktivit tak neskutečně drahá. Odpověď místo toho může být snadná: „Jedeme na chatu.“ Prodej chat je totiž na vrcholu.

Prodej chat v Česku: Kde a jak rekreační nemovitost koupit?
12 minut čtení
Pojištění majetku

Prodej chat gradoval v době pandemie. S rostoucími cenami dovolených budou chaty stále v kurzu. Představte si grilovačku se sousedy, odpočinek na houpací síti ve stínu stromu, bazén na ochlazení v letním parnu. Kdo by tomu odolal. Jenomže takto to vypadá jen na obrázku a v našich představách. Chata a vlastnictví nemovitosti, představují závazek. Ten začíná ještě před koupí a trvá až po případný prodej.

Co si zjistit před koupí chaty?

Při nákupu chaty se často vychází z pocitu. Na místě můžete být objektem uchváceni, ale než řeknete finální „Ano“, prověřte si důkladně několik informací. Zajímejte se o lokalitu i o nemovitost.

  • V katastru nemovitostí si ověřte vlastnictví chaty, případné dluhy a exekuce. Platí to i pro příjezdovou cestu a pozemek pod chatou.
  • Nahlédněte do územního plánu dané lokality. Obce ho mívají vyvěšený na webu, případně si o něj přímo řekněte. Nové satelitní město za plotem nejspíš nechcete.
  • Podívejte se do povodňových map. Chata u vody vypadá pěkně, ale možná nechcete každý rok vymetat bahno ze sklepa.
  • Plánované silnice a železnice si ověřte na webu Ředitelství silnic a dálnic, tratě pak na Správě železnic.

Ověřte si majitele příjezdové cesty

Problémy s příjezdovou cestou mohou znamenat zásadní problém, který vám znepříjemní chataření. Představte si, že je: 

  • příjezdová cesta ve vlastnictví obce,
  • příjezdová cesta zatížena věcným břemenem,
  • cesta určena i pro ostatní - např. pro chatu vedle vás.

Možná vám při prodeji současný majitel popisuje, že je cesta souseda a všechno funguje bez problému. Sousedské vztahy jsou ale vrtkavé. Soused se rozhodne svou chatu prodat, nebo ji zdědí rodina, která má jiný názor na využívání příjezdové cesty.

Tip! Ještě před koupí si vyjasněte vlastnická práva a chtějte dohody písemně.

Zjistěte si, jaký je stav nemovitosti a zda nevyžaduje opravu

Důkladně prozkoumejte stav nemovitosti. Ale to snad není potřeba zdůrazňovat. Na prohlídku před koupí nemáte celý den. Řešením je samozřejmě odborník při ruce. Pokud jej nemáte, je to na vás. Soustřeďte se na krovy, plísně v domě, vlhkost, střechu a statiku domu. V tomto směru je důležitý také sklon pozemku a zastínění domu. Obvykle chcete chatu ihned používat a málokdo má zájem o rozsáhlé úpravy.

Tip! Po nákupu chaty je důležité myslet i na pojištění nemovitosti, které chrání majetek před různými riziky, jako jsou požáry, krádeže nebo přírodní živly. Tento druh pojištění může také pokrýt náklady na opravy a údržbu chaty, což bývá pro majitele velká finanční zátěž. Srovnejte si nezávazně pojistky zde:

Najděte si nejlepší pojištění majetku

rodina na chatě

Cesta z města vás musí bavit

Iluze chaty v přírodě je krásná. Prozkoumejte si dopravní obslužnost v místě i dostupnost služeb. Bez auta se obvykle těžko obejdete. Pokud je chata poblíž zastávky, zvládnete to autobusem, nebo vlakem. Počítejte ale ještě s nákupy a převozem věcí na chatu. Auto se vám prostě bude občas hodit.

Ujasněte si, jak daleko chcete mít novou chatu 

Nevybírejte chatu několik hodin cesty od vašeho domova. Představte si, že v pátek dorazíte na chatu až pozdě večer a v neděli už budete po obědě prchat zpátky, abyste večer ulehli ve stejnou dobu jako obvykle a ještě dodělali s dětmi domácí úkoly. 

Co plánujete na chatě dělat?

Chcete na chatě lenošit nebo jezdit na výlety? V takovém případě si zjistěte možnosti sportu a zábavy v okolí. Ale počítejte s tím, že s koupí chaty máte nemovitost, o kterou se musíte nějak starat. Zahrádka, ať už malá nebo velká, bude potřebovat údržbu a sekání, stromy potřebují seříznout, jablka posbírat. Pohodové fotografie z chatek vznikají až po hodinách práce. 

Pitná voda a napojení ke kanalizaci

Od věci není ani dotaz na pitnou vodu a aktuální rozbor vody. I přes hezkou chalupu se může stát, že si pro vodu budete chodit do obecní vrtané studny. Vlastní kopané studny jsou náchylnější na znečištění povrchovými vodami při vydatných deštích i hnojení. V suchém létě pak může studna vyschnout. Když už jste u vody, zkoumejte kanalizaci. Je u chaty jímka, nebo septik s filtrem, nebo je chata napojená na obecní kanalizaci?

Tip! Už jste si sjednali novou smlouvu s dodavatelem plynu či elektřiny? Chata má být radost a ne finanční zátěž. Porovnejte si proto ceny energií online a ušetřete více peněz na další letní dobrodružství:

Porovnej si ceny elektřiny

prodej chaty

Kupní smlouva – co musí obsahovat?

Prodej chat se neobejde bez kvalitní kupní smlouvy na nemovitost. V tomto směru probíhá nákup chaty stejně jako nákup jakékoliv jiné nemovitosti, např. nákup bytu, pozemku, domu. V kupní smlouvě musí být sepsané, co všechno k nemovitosti patří.

1.) Popis nemovitosti v kupní smlouvě

Věnujte pozornost popisu prodávané/kupované nemovitosti. Prodává se chata včetně pozemku pod domem, pozemku za domem, příjezdové cesty, zahradního domku? Zdá se to jako drobnost, ale pracujte s nimi. V případě chyby návrh na vklad katastr zamítne. Nebo vám zůstane něco, co se mělo prodat společně s domem.

2.) Výlučné vlastnictví nebo SJM

Při prodeji chaty musí mít vlastník jasno v tom, zda prodává nemovitost ve výlučném vlastnictví nebo jde o nemovitost ve společném vlastnictví manželů. Při prodeji nemovitosti ve vlastnictví obou, je potřeba souhlas i druhé strany.

3.) Specifikace vnitřního vybavení

V kupní smlouvě na prodej chatek musí být taktéž specifikováno, jaké vnitřní vybavení se s nemovitostí prodává. Součástí jsou plochy spojené s nemovitostí, tedy podlahy, vestavěné skříně, kuchyňská linka, vybavení koupelny. Tyto věci musí po prodeji chatek zůstat uvnitř. Nikdy není na škodu, když tyto informace v kupní smlouvě potvrdíte. Ostatní zařízení je věcí dohody a v takovém případě je potřeba to ve smlouvě uvést – světla, pračka, lednička, myčka, nábytek.

4.) Prodejní cena a způsob úhrady

Ve smlouvě nesmí chybět ani dohoda o ceně a způsobu úhrady (možné je i financování hypotékou). V tomto směru se jednoznačně doporučuje využít úschovu. Z úschovy se peníze uvolní až v přesně dohodnutou chvíli, obvykle po zapsání změny v katastru nemovitostí. Narážíme zde na další z důležitých aspektů, a to je harmonogram. Ve smlouvě jsou sjednány termíny, za jakých podmínek dojde k předání nemovitosti, zápisu do katastru a které kroky na sebe navazují. Při nedodržení musí být v kupní smlouvě stanoveny sankce. 

Tip! Pokud se chystáte financovat koupi chaty s pomocí hypotéky, je důležité pečlivě zvážit různé nabídky bank. Rozdíly v úrokových sazbách a poplatcích mohou být značné, díky srovnání tak můžete ušetřit tisíce korun ročně. Zkuste porovnat nabídky hypoték ještě dnes a ušetřete:

Najděte nejlevnější hypotéku

kde koupit chatu

Kde se rekreační objekty kupují?

Prodej chat se dříve realizovalo napřímo bez pomoci advokátů. S rostoucími cenami nemovitostí už majitelé prodej chat přenechávají realitním společnostem. Obzvlášť pokud nejste zkušení v prodeji nemovitostí, je spolupráce s licencovaným realitním makléřem dobrý krok. Chatu si můžete pořídit po celé České republice, ale třeba i na Slovensku a v zahraničí.

O provizi realitní kanceláři bude sice vyšší cena pro kupujícího, na druhou stranu můžete počítat s připravenou kupní smlouvou i vyřešenou otázkou úschovy. Realitní makléři obvykle znají danou lokalitu, plánovanou výstavbu v okolí i aktuální dění. Přináší tak do prodeje i záruku, že kupující nepořizuje zajíce v pytli. Navíc ví, jak prodat a propagovat danou nemovitost. 

Prodej chaty hnaný jen financemi, nemusí být správný krok. Pokud jde o vaše oblíbené místo, ke kterému máte vztah, zvažte i nalezení jiných cest k financím. Možná by vám mohl pomoci úvěr

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.