Menu

Půjčka na splátky bez registru

Aktualizováno dne 30.12.2020

Při žádosti o půjčku se často setkáte ze strany bankovních i nebankovních institucí s prověřováním registru dlužníků. Jde o kontrolu stávající platební morálky, množství půjček a dalších závazků a jejich splácení. Ve chvíli, kdy si klient vezme úvěr, ocitá se jeho jméno v jednom registrů.

Půjčka na splátky bez registru
5 minut čtení
Půjčky

Do registrů nahlížejí, ale i zapisují např. banky, státní instituce, leasingové společnosti či nebankovní úvěrové společnosti. Informace z něj čerpají i telefonní operátoři nebo dodavatelé energií.

půjčka bez registru

Nejdůležitější registry

Mezi nejdůležitější registry patří následující:

BRKI (Bankovní registr klientských informací)

Zde se evidují informace o závazcích a nepovolené debetní zůstatky na běžných účtech u všech občanů s rodným číslem a podnikateleů s IČ. Po čtyřech letech se informace vymazává.

NRKI (Nebankovní registr klientských informací)

Věřitelské (nebankovní) subjekty v něm zjišťují bonitu klienta.

CRÚ (Centrální registr úvěrů)

Provozuje ho Česká národní banka. Rozsahem patří mezi největší systémy evidující dlužníky v ČR. Není omezeno nahlížení jen na informace o vlastní osobě, ale může se nahlížet na jiné osoby či zaměstnavatele.

SOLUS (Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům)

Představuje sdružení právnických osob, nebankovních institucí, bank, telekomunikačních operátorů, distributorů energie a dalších společností. Eviduje informace o nebonitních klientech (podnikajících osobách s IČ a fyzických osobách), čímž snižuje riziko vzniku problémových pohledávek. Do registru SOLUS se klient dostane tehdy, pokud se zdrží se splátkou o více než 30 dní.

Doporučení odborníka: Zápis v registru nemusí být nutně problém. V registrech jsou evidovány veškeré půjčky. Při správném splácení a zaplacení spíš získáváte na důvěryhodnosti. Negativní zápis ale můžete získat velice snadno - neuhrazením složenky, ale i zpožděním při platbě za elektrickou energii. S tímto zápisem už můžete mít problém získat úvěr.

půjčka bez registru

Co znamená půjčka “bez registru” a jak jí dosáhnout?

Může se jednat o dvě alternativy. První z nich znamená, že se při schvalování půjčky nekontroluje žádný registr dlužníků. Věřitel při hodnocení žádosti nenahlíží do registrů dlužníků a je ochoten půjčit i těm, kteří měli možná v minulosti prohřešky se splácením jiných závazků.

Ve druhém případě sice úvěrová společnost registry dlužníků kontroluje, ale půjčku udělí i přes negativní historii v některém z registrů. Obojí není u nebankovních, ale i bankovních institucí, tak neobvyklé.

Podle Zákona o spotřebitelském úvěru zákon č. 257/2016 Sb. je ovšem věřitel povinen řádně prověřit schopnost klienta splácet úvěr, a pokud jej nezajímají registry, bude se o to více zabývat příjmy žadatele.

Tip! Hledáte nejvýhodnější půjčku bez registru? Vyzkoušejte náš nezávislý porovnávač půjček:

Najděte nejvýhodnější půjčku

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…