Menu

Půjčka od lichváře: Nemorální pokuty, extrémní poplatky a výhružky exekucí

Aktualizováno dne 1.12.2021

Půjčka od lichváře tady byla v daleké historii a bohužel existuje i dnes. I když je postavena mimo zákon. Co to, ale vlastně je lichva? Jak ji poznáme a jak se takové nebezpečné půjčce vyhnout? Podívejte se, co jsme zjistili.

Půjčka od lichváře: Nemorální pokuty, extrémní poplatky a výhružky exekucí
8 minut čtení
Půjčky

Někdy se nám může zdát, že situace je velmi zoufalá a nikdo nám nepůjčí peníze. Ono to tak nemusí být, ale v tísni míváme velice zúžené vnímání světa. Proto jsme sepsali, jak taková půjčka od lichváře vypadá, jak se jí nejlépe vyhnout i proč je tak moc nebezpečná. A přidali jsme i 9 tipů, co je lepší udělat, když potřebujete půjčit peníze. Půjčka od lichváře mezi nimi opravdu není.

lichva

Co to je lichva?

Je to zvláštní, ale co existují peníze, existuje i lichva. Informace o ní najdeme i ve starých kronikách. Lichva, neboli úžera, je přehnané úročení půjčených peněz. Dnes už je lichva nezákonnou činností a kdo ji provádí, dostává se do střetu s trestním řádem. Za lichvu hrozí dokonce i odnětí svobody.

§218 Trestního řádu definuje lichvu
Kdo zneužívaje něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede.

Příklad lichvy
Pan Novák si od pana Korunky půjčil 1 000 Kč. Pan Korunka je chce do měsíce vrátit a požaduje navíc 500 Kč. Pan Novák tedy musí po měsíce vrátit 1 500 Kč. O polovinu více, než si půjčil.

peníze

Jak poznat půjčku od lichváře?

Poznat půjčku od lichváře je vlastně poměrně jednoduché. Většinou po vás bude lichvář požadovat obrovské úroky. Ty nemusí být stanoveny v procentech, ale rovnou číslem. Jednoduchým přepočtem zjistíte, že úrok nebo RPSN se pohybuje v řádu desítek a někdy i stovek procent. Půjčky od lichváře navíc provází nemorální chování lichváře a vysoké pokuty.

Tip! Doporučujeme si vždy půjčovat peníze od prověřených finančních institucí. 21 takových bank a nebankovních firem najdete ve srovnávači půjček zde:

Najděte nejvýhodnější půjčku

exekuce

Proč je půjčka od lichváře nebezpečná?

Neúměrný úrok je jen jedno z nebezpečí. Častý je také psychologický nátlak. Ten začne už u podpisu smlouvy, kdy bude vynucováno okamžité podepsání bez šance si cokoliv promyslet. A pokračuje v momentě prvních problémů. Nejsou výjimkou výhružky exekucí, ostudou nebo ztrátou majetku. Půjčka od lichváře v prvním okamžiku může pomoci, ale přináší velké problémy, které se ukáží až za čas.

Pozor! U půjček od lichváře často vůbec nejde o vrácení peněz. Lichvář bude chtít zástavu nemovitostí, podepsat směnku a tlačit nesmyslně vysokými pokutami, za nedodržení podmínek. Cílem bývá obrat dlužníka o majetek, který dal do zástavy.

Banka

Potřebujete peníze? Přehled legálních možností

Zapomeňte na lichváře a pochybné půjčky. Dnešní trh nabízí dostatek možností, které pokryjí naprostou většinu na první pohled zoufalých situací. Podívejte se na našich 9 tipů, jak řešit akutní problémy s financemi.

  • Jděte do vaší banky, kde máte běžný účet. Znají vás i vaši historii a často překvapí vstřícností.
  • Máte stavební spoření? Můžete požádat o úvěr ze stavebního spoření. Pozor, je jen na účely, které jsou spojené s bydlením. Ideální řešení pro náhlé opravy bytu či domu.
  • Bankovní půjčka na různě velké částky bez nutnosti doložit účel. Nechte si spočítat, na kolik by vás vyšla.
  • Rychlé půjčky, které mohou pomoci na konci měsíce, kdy do výplaty zbývá ještě několik dní a přišly náhlá vydání.
  • Nebankovní půjčky mohou v krizi pomoci. Pokud je poskytují finanční instituce s licencí ČNB, máte jistotu solidních podmínek.
  • Půjčky bez doložení příjmu existují, ale jsou velice drahé. Úrok je rozhodně daleko vyšší než u klasické půjčky.

Věděli jste, že... řada peněžních institucí bere mateřskou a rodičovskou jako normální příjem? Zeptejte se ve vaší bance.

  • Nedařilo se vám v poslední době a víte, že máte v bankovním registru záznam, který znemožní komunikaci s bankou? Podívejte se, kde vám půjčí bez registru online.
  • Pokud víte, že příští měsíc už bude lepší a peníze zvládnete rychle vrátit, může být rychlým řešením kreditní karta. Ale podívejte se raději, na co si dát pozor.
  • Vymkly se vám půjčky z kontroly? Podívejte se, co dělat, když je nemůžete splácet.

Pamatujte, že půjčka od lichváře je vždy nejhorším řešením. I když totiž lichváři stojí mimo zákon, nezmizeli. Vždy se vynoří ve chvíli, kdy je člověk pod tlakem okolností a nerozhoduje se s čistou hlavou. Doporučujeme nic nepodepisovat a obrátit se na odborníky.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…