Menu

Punkevní jeskyně – Macocha, Balcarka, Pustý Žleb a další místa v ČR

22.2.2023

Venku bláto, občas déšť a jaro zatím daleko. Přesto chcete s dětmi ven a něco příjemného zažít. Vyrazte do jeskyně. V létě zase fungují jako místo na krátké ochlazení. Na Moravě jsou volbou číslo jedna Punkevní jeskyně.

Punkevní jeskyně – Macocha, Balcarka, Pustý Žleb a další místa v ČR
12 minut čtení
Cestovní pojištění

Punkevní jeskyně se nachází v Moravském krasu a jsou součástí Amatérských jeskyní, nejdelšího jeskynního systému ve střední Evropě. Jeho délka je přes 40 kilometrů a nachází se mezi obcemi Holštejn a Sloup. Do systému patří také kromě Punkevní jeskyně Macocha a např. Sloupsko-šošůvské jeskyně, Nová Rasovna a Piková dáma. Suchá část Punkevní jeskyně byla zpřístupněna už v roce 1909.

Punkevní jeskyně – tipy k návštěvě

Punkevní jeskyně se nachází u Skalního Mlýna, kde můžete zanechat auto. K samotnému  vstupu do jeskyní se dostanete příjemnou procházkou naučnou stezkou kaňonem Pustý Žleb. Zážitek představuje hlavně projížďka na loďce na podzemní říčce Punkvě. Celková délka trasy zpřístupněné k prohlídkám je 1250 metrů.

S vodní plavbou zabere prohlídka 60 minut a čeká vás 198 schodů. Za velmi nízké hladiny řeky se vynechává plavba a trasa je 1100 metrů dlouhá.

Snad každý průvodce se ptá na názvy krápníků podle vzniku. Stalaktit vyrůstá od stropu, stalagmit vzniká usazováním částeček odspodu a stalagnát vzniká spojením obou těchto typů.

V rámci prohlídky počítejte celoročně s teplotou okolo 8 °C. V období prázdnin a víkendů potřebujete na prohlídku Punkevní jeskyně rezervace. Je možné, že byste se na prohlídku v daný den bez předem zakoupeného lístku už nedostali. Některé termíny je možné zakoupit online. 

Vstup do Punkevní jeskyně s průvodcem Cena
Dospělí 320 Kč
Děti do 3 let zdarma
Děti od 3 do 15 let 160 Kč
Senioři a studenti do 26 let 270 Kč

turistika

Punkevní jeskyně – proč  vyrazit na prohlídku

Už po prvních krocích v jeskyni je jasné, že se musíte chovat slušně. Dohlédne na to od Předního dómu největší tamní stalaktit Strážce. Cestou přes most se vám otevře pohled na největší stalagnát Salmův sloup. V zadní části tohoto dómu mrkněte do Zrcadlového jezírka, ve kterém se odráží skupiny krápníků.

Projdete se přes nejnižší prostory jeskyní sifon. Tady ale nenajdete cedulku s výškou vody při povodních v roce 1914 ani 1938. Ta je ještě o poznání výše. Až v Reichenbachově dómu.

Prohlídka vás zavede uměle vytvořenou chodbou až na dno propasti Macocha. Otočte hlavu vzhůru. Kolem vás budou přes sto metrů vysoké skalní stěny této propasti.

Kousek odtud je přístaviště, odkud už se dál pokračuje pouze na loďkách. Nejprve se pluje slepým ramenem Punkvy, dále pak již aktivním tokem, do kterého Punkva vyvěrá. Pod hladinou jsou osvětlené jeskynní Skalní mosty. Krátká mezizastávka v Masarykově dómu vám ukáže dechberoucí krápníkovou výzdobu.

Tip! Při návštěvě jeskyně byste měli mít s sebou pevnou obuv s dobrou podrážkou, světlo pro lepší viditelnost a vhodné oblečení podle aktuálního počasí. Nezapomeňte také na dostatek vody a svačinu, abyste si užili prohlídku naplno. Vybavení můžete pořídit s cashbackem zde:

4camping.cz - až 8 % z nákupu zpět
D-sport.cz - až 5 % z nákupu zpět
Huskycz.cz - až 10 % z nákupu zpět

macocha moravský kras

Macocha – propast v srdci Moravského krasu

Mezi vyhledávaný zážitek patří také jízda lanovkou od jeskyní na Macochu. Ohlídejte si provozní dobu lanovky. V zimě v pracovních dnech nebývá v provozu. V takovém případě se na Macochu dostanete buď pěšky nebo vláčkem ze Skalního Mlýna.

Na dně propasti jsou vidět dvě jezírka. Horní jezírko má hloubku 13 metrů a Spodní okolo 50 metrů. Ze Spodního se pak řeka Punkva noří do dalších prostor. Kromě toho je na dně Jalové koryto, kterým při dostatku vody přitéká do propasti řeka Punkva.

Prostory propasti jsou fotogenické. Má široký otevřený jícen a až na dno tak dosvitne slunce. Její šířka je od 76 do 174 metrů a patří tak k nejmohutnějším ve střední Evropě.

Cena za dopravu na Macochu Cena (zpáteční, jednosměrná)
Lanovka – dospělí 140 Kč, 100 Kč
Lanovka – děti, studenti 100 Kč, 80 Kč
Vláček – dospělí 140 Kč, 100 Kč
Vláček – děti, studenti 100 Kč, 80 Kč

Tip! Než vyrazíte na svou další turistickou výpravu, zjistěte, zda máte dostatečné pojištění, které vám zajistí pokrytí nákladů na lékařskou péči a další nepředvídatelné situace. Dobrou volbou je životní pojištění či pojistka proti úrazům. Sjednáte si je online zde:

Nejlepší životní pojištění

jeskyně

Zajímavé jeskyně a propasti v ČR

Se svými 200.000 návštěvníky ročně je Punkevní jeskyně rozhodně nejnavštěvovanější v České republice. Zajímavostmi jsou opředená ale i jiná místa v České republice.

Jeskyně Balcarka

Nedaleko Macochy a Punkevní jeskyně je jeskyně Balcarka. Nachází se u obce Ostrov u Macochy. Jde o místo, které vždy přitahovalo lidi. Možná za to mohl pět metrů vysoký vstup.  Našly se v ní různé nástroje z doby kamenné a kosti čtvrtohorních zvířat. V jeden celek byly jeskyně spojeny v roce 1936.

Jeskyně není otevřena celoročně, navštívit ji můžete od března do listopadu. Směle může konkurovat Punkevní jeskyni co do výzdoby. Dokonce se Balcarka  považuje za nejkrásnější jeskyni v České republice.

Hranická propast

Vydejte se o poznání severněji, do lázní Teplice nad Bečvou. Najdete zde nejhlubší propast České republiky. Její hloubka zatím nebyla změřena, ale už dosavadní měření ukazují, že jde o nejhlubší sladkovodní propast na světě. Odhaduje se, že by mohla dosahovat až 1 kilometru. Suchá část má necelých 70 metrů.

Na druhém břehu řeky Bečvy si zajděte do Zbrašovských aragonitových jeskyní. Vznikly působením atmosférických srážek a teplých minerálních vod, které zde vyvěrají z vápenců.

Koněpruské jeskyně

V Čechách patří mezi nejvyhledávanější jeskyně Koněpruské. Jde o nejdelší jeskynní systém v Čechách. Nachází se jižně od Berouna v Českém krasu. Výlet sem můžete spojit s prohlídkou hradu Křivoklát nebo Karlštejn, případně v místě se stezkou Zlatý kůň.

Vezměte si s sebou kladívka a zkuste s dětmi hledat v kamenech důkazy, že zde kdysi bylo moře. Najděte si svého trilobita. Zajímavostí je tajná penězokazecká dílna, které zde v jeskyních byla v 15. století.

Než se do jeskyní vydáte, nejprve zvažte trpělivost vašich dětí. Když po prvních několika minutách začne kňourat, že ho to nebaví, a že je tam tma, nebude to príma zážitek ani pro vás, ani pro ostatní. Průvodci jsou na tyto případy ale připravení a z jeskyní vás po domluvě vypustí. Nezoufejte, nebudete první ani poslední, kdo tohle zažil.   

Tip! Zdejší jeskyně vám nestačí, nebo už je znáte a plánujete vycestovat i do okolních států? Investujte do svého klidu a bezpečí a uzavřete kvalitní cestovní pojištění, abyste mohli bez obav vyrazit na svou turistickou výpravu a užít si každou chvíli vašeho dobrodružství v zahraničí. Nechte pojištění na nás a užijte si svou cestu naplno! Sjednáte ho jednoduše zde:

Pojistěte si klid na cestách

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…