Menu

Referentské vozidlo: Vše, co o něm potřebujete vědět

Aktualizováno dne 22.4.2022

V zaměstnání můžete potřebovat jet autem na služební cestu, nebo se s tím v rámci pracovní pozice počítá. Budete-li vozidlo řídit, budete řídit referentské vozidlo. Že už jste tento pojem slyšeli, ale nevíte, co přesně to pro vás znamená?

Referentské vozidlo: Vše, co o něm potřebujete vědět
7 minut čtení
Povinné ručení

Řídit referentské vozidlo není jen o tom, že dostanete vozidlo s firemním logem a můžete vyrazit na cestu. Firma musí plnit povinnosti vyplývající např. z BOZP (Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci). Kromě zákonných požadavků si může firma, která svěřila zaměstnanci řízení automobilu pro služební cestu, vymyslet i své vlastní požadavky. Jaké to jsou? Seznámit vás s nimi musí především v předstihu.

referentské vozidlo

Co je referentské vozidlo?

Referentské vozidlo je takové, které řídí řidič “neprofesionál”, tedy osoba s jinou hlavní náplní práce než řízení vozidla. Řídit referentské vozidlo neznamená, že se z vás stane profesionální řidič. Referentské vozidlo je např. vozidlo obchodního zástupce, nebo managera, pokud vozidlo v danou chvíli neřídí profesionální řidič. Služební vozidlo může být i jako bonus k pracovní pozici.

Řidič referentského vozidla může během služební cesty řídit jak služební, tak i soukromé vozidlo. Může jít o stokilometrové cesty, ale i o cestu v rámci obce.

firemní auta

Povinnosti pro řidiče referentského vozidla

Povinností řidičů referentského vozidla je zdánlivě hodně. Nic z toho ale nevybočuje z běžných činností, které byste měli dodržovat, nebo znát i pro řízení soukromého automobilu.

Povinnosti řidiče referenta:

  • být vlastníkem odpovídajícího řidičského oprávnění,
  • absolvovat povinné školení řidičů ve stanovených lhůtách,
  • absolvovat lékařské prohlídky,
  • podepsat dokumenty zaměstnavatele jako je dohoda o srážkách ze mzdy, předávací protokol,
  • dodržovat pravidla silničního provozu,
  • dodržovat pravidla stanovená zaměstnavatelem (např. zákaz kouření, zákaz používání mobilního telefonu za jízdy s výjimkou handsfree, dodržování maximální povolené rychlosti, povinnost používat bezpečnostní pásy),
  • dodržovat bezpečnostní přestávky, vést evidenci o době řízení referentského vozidla.

Na některé z nich se podíváme blíže.

Školení pro řidiče

Školení pro řidiče referenty

Řidič referentského vozidla musí pravidelně podstupovat školení řidičů referentských vozidel. Zákon přesně nestanoví, jak by mělo takové školení probíhat a jak často bude prováděno. Školení má být natolik podrobné, aby zaměstnavatel mohl v případě dopravní nehody prokázat splnění splnění paragrafu 103 Zákoníku práce (Zákon č. 262/2006 Sb.).

Většina zaměstnavatelů ke školení přistupuje podobně jako ke školení BOZP (Bezpečnost a ochrany zdraví při práci), kde je optimální perioda 1x ročně. Podle zkušeností se vychází z toho, že je dostatečné školení 1x za 3 roky. Školení má být zakončeno testem a certifikátem. Řidiči z povolání musí podstoupit školení jednou ročně.

Zákon nestanoví formu, jakou se školení a testování má provádět. Čím dál tím častěji se volí online forma.

lékařská prohlídka

Lékařské prohlídky

U řidičů referentů, u kterých je řízení běžnou součástí pracovní pozice, nebo kteří do místa práce přepravují další osoby, je vyžadována pravidelná lékařská prohlídka. Tuto povinnost stanoví příloha č. 2 vyhlášky MZ ČR č. 79/2013 Sb. Zaměstnanec lékařskou prohlídku musí absolvovat u smluvního poskytovatele pracovnělékařské služby.

Intervaly lékařských prohlídek:

  • 1x za 6 let pro osoby do 50 let, 1x za 4 roky pro osoby nad 50 let (u prací, u kterých se nepředpokládá nepříznivý vliv na zdraví),
  • 1x za 4 roky (do 50 let), resp. 1x za 2 roky (nad 50 let), u ostatních prací a u řidičů, kteří mají řízení vozidla sjednané v pracovní smlouvě.

benzínová pumpa

Bezpečnostní přestávky

I řízení referentských vozidel je spojeno s dodržováním bezpečnostních přestávek. Maximální nepřetržitá doba řízení na pracovních cestách je 4,5 hodiny. Nejpozději po této době je potřeba přerušit řízení na dobu alespoň 30 minut. Během doby odpočinku nesmí být vykonávána žádná činnost, která vyplývá z pracovních povinností.

Tip! U každého vozidla musíte mít platné povinné ručení. Porovnejte u nás z mnoha nabídek to nejvýhodnější právě pro vás a ušetřete.
Porovnej povinná ručení

Pokud vám zaměstnavatel svěří automobil, je dobré chránit se proti nepředvídatelným událostem. Vhodné je pojištění odpovědnosti zaměstnance. V nabídce na trhu je i úrazové pojištění zaměstnanců. Na zaměstnavateli je zařídit povinné a havarijní pojištění.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…