porovnej24 logo
test

Sankce a pokuty za nezaplacené povinné ručení

25. 8. 2020 | Aktualizováno: 25. 8. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

To, že pojišťovny začaly v tomto roce opět vymáhat pokuty za jízdu bez povinného ručení, není žádnou novinkou. Jaké sankce za nezaplacené povinné ručení si takový řidič může vykoledovat?

Začátkem roku 2018 byl opět zaveden povinný příspěvek do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Každý řidič od té doby platí sankci za každý den, kdy je jeho automobil nepojištěn. Tento systém už před tím v Česku existoval, ale zanikl v roce 2015.

Co řidiči bez pojištění automobilu hrozí? Řidič riskuje nejen placení příspěvku do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů, ale i finanční kompenzaci, kterou by v případě zaviněné nehody byl nucen platit. Pokud zaviní autonehodu, může po něm Česká kancelář pojistitelů vymáhat až třetinu vzniklé škody. Maximální limit, který lze na řidiči za vzniklou škodu vymáhat, je 300 000 Kč.

Při silniční kontrole jej rovněž můžou překvapit policisté, kteří za jízdu bez zelené karty můžou uložit pokutu ve výši až 3000  Kč.

V jaké výši se pohybuje sankce za nezaplacené povinné ručení?

Výše poplatku do Garančního fondu se odvíjí od technických parametrů  automobilu. V přehledné tabulce uvádíme příklady nejčastěji používaných typů vozidel a denní sazby za nezaplacené povinné ručení.

Typ automobiluDenní sazba

Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru do 50 cm3

4 Kč

Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru 50 až 350 cm3

8 Kč

Motocykl s objemem válců motoru 350 až 500 cm3

21 Kč

Motocykl s objemem válců motoru nad 500 cm3

25 Kč

Automobil se zdvihovým objemem válců motoru do 1000 cm3

30 Kč

Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1001 až 1350 cm3

35 Kč

Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1351 až 1850 cm3

47 Kč

Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1851 až 2500 cm3

65 Kč

Automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 2500 cm3

93 Kč

Obytný automobil

61 Kč

Přípojné vozidlo s nejvyšší povolenou hmotností 750 kg

4 Kč

Cílem těchto poplatků je, aby se řidičům jízda v nepojištěném automobilu finančně nevyplatila a souhrn sankcí vycházel dráž, než nejdražší povinné ručení na trhu. Ilustrujme si to na příkladu řidiče vlastnícího automobil s objemem válců 1197 cm3. Jeho denní výše sankce za nezaplacené povinné ručení je 35 Kč, tudíž ročně zaplatí 12 775 Kč. Pro automobil s tímto objemem motoru by se dalo v našem cenovém srovnávači najít povinné ručení od 1912 Kč.

Jízda s nepojištěným vozidlem tudíž tohoto řidiče vyjde o 568,15 % dráže, než běžné povinné ručení.

Povinné ručení

Získejte nejlevnější povinné ručení již od 1 009 Kč

Tip! Neriskujte vysoké pokuty. Povinné ručení si můžete pořídit i do pár minut online a to za nejvýhodnější cenu na trhu.

Kdy není třeba platit povinné ručení?

Pokud řidič vlastní nevyužívaný automobil, může se zbavit nutnosti platit povinné ručení. V případě, že se svým automobilem nejezdí a jen mu stojí v garáži, nemusí platit povinné ručení za předpokladu, že odevzdá registrační značky do depozitu. Podmínkou je rovněž odstranění vozidla z veřejné komunikace (tudíž nesmí zůstat zaparkované například podél příjezdové cesty).

Sdílet článek

Související články

  • dalnice-z-mostu
    01. února 2024|Porovnej24
    Jízda po dálnici bez známky? Co vám hrozí? (ručně vytvořeno)

    V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí povinnost pro všechny?

  • test
    29. ledna 2024|Porovnej24
    Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?

    Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených pojištění.

  • test
    27. prosince 2023|Porovnej24
    Plná čára není zeď. Existuje hned několik případů, kdy ji můžete beztrestně přejet

    Pro většinu řidičů je plná čára pomyslnou zdí, kterou nesmí překročit, jinak by jim hrozila vysoká pokuta. Není to ale vždycky pravda, existuje totiž hned několik případů, kdy ji lze beztrestně přejet a ještě si ušetřit nějaký ten čas.

  • test
    20. prosince 2023|Porovnej24
    Našli jsme 5 kombíků s největším kufrem: Favoritem je vlajkový model od Škodovky

    Víte, které auto má největší kufr? Někdo si vybírá nový vůz podle vzhledu, jiní zase podle motorizace či ceny. Nicméně pro mnoho z nás je nejdůležitější velikost zavazadlového prostoru.

  • test
    18. prosince 2023|Porovnej24
    Znáte všechny dopravní značky? Představíme vám ty nejzáludnější, které si lidi nejčastěji pletou

    Dopravní značky a organizace silničního provozu – klíčový pilíř bezpečnosti všech jeho účastníků. S většinou dopravních značek se seznámíte už v autoškole. Na některé ale brzy zapomeneme, nebo si je řidiči pletou s jinými.

  • test
    16. října 2023|Porovnej24
    Pokuta za stání na invalidech, přechodu pro chodce nebo v zákazu stání. Co vám hrozí?

    Nedostatek parkovacích míst vede řidiče k různým pokusům o odstavení auta. S myšlenkou “na těch pár minut to snad nevadí” nechávají auto v zákazu stání, na méně frekventovaném přechodu pro chodce a vyhrazených stáních. V dnešním článku se podíváme na pokutu za stání na invalidech.

  • test
    11. října 2023|Porovnej24
    Kruhový objezd: Vcelku banální věc zatápí mnoha řidičům

    Kruhový objezd – Češi se často dopouští chyb, jako nedání přednosti, nevhodné použití směrovek nebo zbytečné zdržování. 

  • test
    25. září 2023|Porovnej24
    Jak opravit plynové vzpěry? Vyplatí se oprava svépomocí?

    Rádi si usnadňujeme život. Někdy stačí drobnost, jindy jde o složité vynálezy. Plynová vzpěra je jeden z nenápadných pomocníků. Zvládá přitom těžkou práci. Jak opravit plynové vzpěry, abychom se na ně mohli dále spoléhat?

  • test
    06. září 2023|Porovnej24
    Jak správně postupovat při odstoupení od kupní smlouvy auta? 3 nejčastější důvody

    Ze zákona máte jako kupující nárok odstoupit od kupní smlouvy. Toto právo nesmí být spojeno s žádnou sankcí. Odstoupení od kupní smlouvy auta není výjimkou. Pojďme se podívat na detaily tohoto kroku.

  • test
    04. září 2023|Porovnej24
    Přechod pro chodce: Pravidla, která byste měli znát a dodržovat

    Bezpečné místo pro přecházení silnice. Tak bychom měli vnímat přechod pro chodce, ať už jsme chodci nebo řídíme motorové vozidlo. Skutečnost je ale taková, že si pravidla pro přecházení silnice a používání přechodů vysvětlujeme každý trochu jinak.