Menu

Senioři ve světě: Žijí si ti zahraniční lépe než čeští?

Aktualizováno dne 3.6.2021

Když se řekne český důchodce, lidem se většinou vybaví dlouhé řady slevochtivých seniorů před Kauflandem a stížnosti na nízký důchod. Podívali jsme se na zoubek tomu, jak si čeští penzisté žijí ve srovnání s těmi zahraničními.

Senioři ve světě: Žijí si ti zahraniční lépe než čeští?
11 minut čtení
Penze

Přestože spousta českých seniorů s penězi občas válčí, z dlouhodobého hlediska se životní úroveň starší české generace zlepšuje. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní organizace Help Age. Průzkum mapoval kvalitu života seniorů ve stovce zemí, přičemž čeští důchodci se umístili na 22. místě. Přesto v porovnání s některými státy máme zatím co dohánět. Jak si žijí senioři v různých částech světa?

senioři na pláži

Senioři v Německu míří na východ nebo pláž

Finanční situace německých seniorů patří k nejlepším na světě. Přestože většina starších obyvatel rozhodně bídou netrpí, Němci často na podzimku života sáhnou po úspornějších řešeních. Tito penzisté totiž mnohdy svou tučnou penzi utrácí v levnějších zemích (nejčastěji těch východních), tudíž si za své peníze můžou dovolit mnohem více, než ve své vlasti.

Pečovatelské domy v levnějších zemích

Častou situací bývá pobyt v pečovatelských domech v Česku, Slovensku či Maďarsku. Díky tomu výrazně ušetří, a navíc si můžou užít pobyt v luxusnějším zařízení, než by si mohli dovolit v Německu.

Tip! Zajímá vás, na kolik vyjde péče o seniora v ČR? Podívejte se na přehled v našem článku: Kolik stojí domov důchodců a další výdaje.

Dovolená do konce života

Ti bohatší se do ciziny neodeberou až v období nemohoucnosti, ale hned v prvních letech důchodu, kdy jsou stále plní síly a můžou si užívat života. Třeba ve slunném Španělsku. V této zemi Němci často kupují domy poblíž pláže, aby se v nich mohli na stáří usadit. Realitní agentury evidují zvýšený zájem hlavně o jižní část Španělska - Andalusii, kde si Němci užívají dlouhých teplých lét a mírných zim.

Penzisté, kteří si chtějí užít tepla, ale nemají peníze na život ve Španělsku, volí jižní Asii. Populární je například Thajsko, kde němečtí senioři žádají o tzv. „důchodcovské vízum.“ Díky velmi nízkým thajským cenám si můžou užívat života na vysoké noze.

Věděli jste, že... v Thajsku běžný člověk pohodlně vyžije i s 8 000 Kč na měsíc včetně ubytování? Německé důchody jsou samozřejmě vyšší, tudíž jejich příjemci si mnohdy můžou dovolit bydlení v luxusních domech. Někteří z nich si dokonce zaměstnají lidi, kteří jim pomáhají s péčí o domácnost.

Průměrná penze v Německu

Podle poslední studie z roku 2020 se výše německých důchodů odvíjí od místa bydliště a také pohlaví:

  Průměrná měsíční penze muže Průměrná měsíční penze ženy
Západní Německo 1.875 eur (cca 47.720 Kč) 1.617 eur (cca 41.160 Kč)
Východní Německo 1.563 eur (cca 39.780 Kč) 1.567 eur (cca 39.880 Kč)

Z tabulky výše snadno vyčtete, že nejvyšší důchod pobírají muži ze západního Německa. Rozdíl mezi nimi a ženami ze stejné části Německa je několikatisícový. Naopak ve východním Německu jsou důchody žen i mužů téměř stejné, ikdyž celkově nižší.

pracující důchodce

Houževnatí senioři v Americe

Podzim života není v USA zrovna snadný. Tato země je silně orientována na mládí, pokožku bez vrásek a aktivní životní styl. Proto mnoho amerických seniorů investuje nemalé částky do botoxových injekcí a všemožných snah potlačit příznaky stárnutí.

Nedostatečný kontakt s rodinou

Nemalé procento populace rovněž trápí nedostatečný kontakt s potomky. Američané jsou lidé, kteří se neváhají přestěhovat za prací. Stěhují se mnohem častěji, než většina evropských národů, které jsou více vázány na svou zemi a rodinu. Kvůli vyšší mobilitě žijí v USA jednotlivé rodiny i tisíce kilometrů daleko od sebe. Senioři své děti a vnoučata vídají velmi sporadicky - například jen jednou či dvakrát za rok.

Aktivní styl života

Další charakteristikou amerických seniorů je jejich aktivní styl života. Mnohým z nich nevyhovuje nečinnost důchodového věku, a proto pracují i ve stáří. V posledních pěti letech vzrostl počet pracujících Američanů nad 65 let z 14 % na 22 %.

Průměrná délka života

Jak si tedy stojí aktivní američtí senioři v porovnání s dalšími zeměmi? Podívejte se na poslední data z roku 2019:

Země Průměrná délka života mužů Průměrná délka života žen
Hong Kong 82.2 let 88.1 let
Švýcarsko 81.9 let 85.6 let
Japonsko 81.4 let 87.5 let
Švédsko 81.3 let 84.7 let
Itálie 81.1 let 85.4 let
Irsko 80.4 let 84.3 let
Kanada 80.0 let 84.2 let
Řecko 79.5 let 84.5 let
Německo 78.6 let 83.4 let
USA 76.3 let 81.4 let
Česká republika 76.3 let 82.1 let
Chorvatsko 75.4 let 81.6 let
Čína 74.8 let 79.2 let
Slovensko 74.3 let 80.8 let

Nejvyššího věku se dožívají lidé v Honk Kongu. Lidé v USA se dožívají téměř stejného věku jako my v ČR. Nejhůře na tom jsou lidé ve Střední Africe. Průměrný muž se zde dožije 51.1 let a průměrná žena 55.5 let.

aktivní důchod

Nezávislí senioři v Kanadě

Průzkum AXA Retirement Scope odhalil, že Kanaďané se vyznačují velkou nezávislostí na pomoci od státu ve stáří. Velké množství tamních seniorů se ve stáří spoléhá na vlastní úspory, protože ze svých vysokých platů dokáží hodně ušetřit. Drtivá většina z nich uvedla, že po odchodu do důchodu se jejich životní úroveň nezměnila, či se dokonce zlepšila.

Penzijní spoření k pohodovému stáří

Přestože se jedná o bohatou zemi, výše důchodů je zde poměrně nízká - částka postačí pouze k pokrytí základních potřeb. Proto jsou Kanaďané motivováni spořit si na stáří již od mladšího produktivního věku.

Tip! Chcete si také zajistit stáří plné pohody a cestování? Včasná spořicí strategie dokáže zázraky. Penzijní spoření představuje možnost, jak si nejen odkládat peníze na stáří, ale navíc své úspory zhodnotit díky státním příspěvkům. Volbou vhodné strategie můžete své peníze až zdvojnásobit.
Najděte nejvýhodnější penzijní spoření

senioři v číně

Společenští, ale chudí senioři v Číně

Čínská kultura je založená na úctě ke starším generacím. Proto zdejší lidé své rodiče pravidelně navštěvují a jsou jim připraveni kdykoliv pomoct. Čínští senioři jsou tak mnohem méně ohroženi osamělostí, než například američtí. Kromě častého kontaktu s rodinou je zde zvykem scházet se pravidelně s přáteli. Častým jevem je situace, kdy si skupina seniorů zajde zasportovat do veřejného parku, či rozloží stoly na ulici, na kterých hrají deskové hry.

Chudoba mezi dělníky

Přestože se tedy čínští senioři cítí spokojeni se svým sociálním životem, jejich finanční situace už tak růžová není. Každý čtvrtý důchodce se totiž potýká s nedostatečným příjmem. Chudobou jsou nejvíce ohrožení bývalí dělníci a manuální pracovníci. Mnohaletou prací v továrnách si zničili zdraví a navíc se ve stáří potýkají s chudobou, tudíž jsou částečně či úplně závislí na svých potomcích.

Cestování hrazené bývalým zaměstnavatelem

Ve velkých čínských městech lze vidět skupiny seniorů, které sem přijely autobusem na zájezd. Výlet jim zaplatí jejich bývalý zaměstnavatel a pro mnohé seniory představuje jedinou příležitost k cestování, která se jim v životě naskytne. Poznají tak nový kout své vlasti, ovšem jídlo mají nafasováno z domova. Mnohdy totiž nemají na to, aby se v dané destinaci zašli najíst do restaurace.

Mohlo by vás zajímat

důchodci hrají karty
Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora? Kolik stojí domov důchodců a další výdaje?
3.11.2022

Nebývá snadné dívat se, jak se vašim rodičům či prarodičům zhoršuje zdraví a jsou stále více odkázáni na pomoc druhých. Jak v takovém případě postupovat, jak jim zajistit dostatečnou péči, případně domov důchodců, a kolik vás to všechno bude stát?

Zaměstnanecké benefity
Zaměstnanecké benefity 2024: Výhody, po kterých se vyplatí sáhnout
21.3.2022

Uvažujete v blízké době o změně práce, nebo si chcete u stávajícího zaměstnavatele vyjednat lepší podmínky? Zaměřme se na to, jaké zaměstnanecké benefity 2024 jsou nejčastější a jaká jsou pozitiva a úskalí jednotlivých výhod.

důchody 2021
Důchody 2022: Penzisté dostanou přidáno hned dvakrát!
6.1.2022

Lidé pobírající starobní, pozůstalostní nebo invalidní důchod se mohou i letos radovat. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, by se měla nejen díky valorizaci, zvednou hned dvakrát. Zjistěte, jak se budou důchody 2022 měnit.

předdůchody
Předdůchody: Odpovědi na nejčastěji kladené otázky
26.11.2021

Zajímá vás, co je to předdůchod? Jak funguje? Jaké podmínky musíte splňovat, abyste ho mohli začít čerpat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete přehledně v našem článku.