Menu

Sezónní povinné ručení: Plaťte pojistku jen v měsících, kdy vozidlo využíváte

24.4.2023

Slunce nás pomalu ale jistě zahřívá, na horách se uzavírají ski areály s posledními zbytky sněhu. Pro někoho to znamená, že je nejvyšší čas oprášit a provést jarní údržbu motorky či auta. Ještě než vyrazíte na silnice, ověřte si platnost svého povinného ručení. Nebo ještě lépe: přečtěte si, jak funguje sezónní povinné ručení.

Sezónní povinné ručení: Plaťte pojistku jen v měsících, kdy vozidlo využíváte
8 minut čtení
Povinné ručení

Nejprve si připomeňme, že se bez sjednaného povinného ručení nesmí vozidlo provozovat na veřejné komunikaci. Přesnou definici stanovuje Zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla. Možná vám ale přijde zbytečné platit povinné ručení za měsíce, kdy vozidlo nepoužíváte. Pojišťovny vycházejí těmto požadavkům vstříc a zavedly krátkodobé a sezónní povinné ručení.

Jak funguje povinné ručení?

Povinné ručení se typicky uzavírá na dobu neurčitou s pojistnou dobou jeden rok. Po uplynutí této doby se automaticky prodlužuje, pokud ho klient předem nevypoví. Bez zásahů takto může povinné ručení běžet několik let.

Věděli jste, že... každé vozidlo, které má registrační značky, musí mít sjednané i povinné ručení? A je jedno, jestli se vozidlo používá nebo je bez užitku v garáži.

Motorky, veteráni, kabriolety nebo třeba rolby vyráží na silnice jen po určitou část roku. Na tato vozidla je zbytečné platit povinné ručení i za období, kdy se nepoužívají. Proto je možné sjednat sezónní povinné ručení podle období aktivního používání. Dalšími možnostmi jsou krátkodobé povinné ručení, uložení značek do depozitu nebo trvalé vyřazení vozidla z evidence (tzv. zánik vozidla).

kabriolet

Sezónní povinné ručení

Smlouva na sezónní povinné ručení se uzavírá na dobu neurčitou a automaticky se obnovuje. Sezónní povinné ručení však platí jen ve sjednaném období. Letní sezónní pojištění platí typicky od začátku dubna do konce října. Minimální doba bývá 3 měsíce, maximum pak 10 měsíců.

Jak sezónní pojistka funguje?

S vozidlem můžete na silnice vyrazit celoročně. Jde o smlouvu na dobu neurčitou a z toho vyplývá, že vás nečeká pokuta za jízdu bez sjednaného povinného ručení. To platí i v období tzv. mimo sezónu. Pokud ale v tomto mimosezónním období způsobíte dopravní nehodu, platíte veškeré škody z vlastní kapsy. Pojišťovna kryje jen sjednané měsíce.

V době mimo sezónu zůstávají majiteli vozidla také značky. V tomto období prostě platí vaše zelená karta i pojistná smlouva, nehrozí vám postih za jízdu bez pojištění.

Základní principy sezónního pojištění

  • sjednává se na dobu neurčitou,
  • obnovuje se automaticky,
  • platí jen ve sjednaném období,
  • značky se nemusí vracet do depozitu mimo sezónu,
  • pojistná smlouva platí i mimo sezónu (nedostanete pokutu za jízdu bez pojištění),
  • plně hradíte veškeré škody způsobené při jízdě mimo sezónu.

Krátkodobé povinné ručení

Existuje ještě jiná forma časově omezeného povinného ručení. Nazývá se krátkodobé povinné ručení, někdy jej označujeme také dočasné povinné ručení. To však funguje jinak.

Krátkodobé povinné ručení se uzavírá jen na předem stanovené období

Sjednává se na dobu kratší než 1 rok. Nejkratší doba, na kterou lze krátkodobé povinné ručení sjednat je 14 dnů. Po uplynutí tohoto období již povinné ručení neplatí. Kontrola Policií ČR po tomto období by znamenala pokutu za jízdu bez pojištění. V případě zavinění dopravní nehody byste platili veškeré škody.

U krátkodobého povinného ručení se totiž počítá, že na něj navážete novou smlouvou, nebo značky odevzdáte do depozitu.

Typicky se používá při prodeji vozidel. Prodáváte automobil a víte, že ho budete převádět na nového majitele, sjednáte si proto na omezenou dobu jen krátkodobé pojištění. Uzavírá se také na např. při nákupu vozidla v zahraničí, které chcete nejprve převést k nám za hranice a až poté si vyřídit klasické povinné ručení a v klidu si ho vybrat. Využívá se také na situace, kdy řidiči potřebují vozidlo pouze přemístit.

Základní principy krátkodobého pojištění

  • představuje jednorázové pojištění vozidla,
  • uzavírá se na dobu určitou,
  • zaniká automaticky po uplynutí sjednané doby pojištění,
  • po ukončení musíte dát značky do depozitu nebo si sjednat jiné povinné ručení.

Tip! Ať už zvažujete krátkodobé nebo sezónní povinné ručení, nezapomeňte si porovnat nabídky různých pojišťoven. Můžete tak ušetřit až tisíce korun ročně a získat lepší podmínky. Srovnání cen povinného ručení je snadné a rychlé, stačí zadat pár údajů o vašem vozidle a řidiči:

Porovnej si ceny povinného ručení

povinné ručení na motorku

Havarijní pojištění na měsíc

Za zmínku v krátkodobých pojištěních rozhodně stojí i havarijní pojištění na dobu určitou. Většina řidičů nemá sjednané havarijní pojištění, ale při cestách do zahraničí se havarijní pojištění rozhodně hodí. V případě defektu, problému s autem nebo jiných nepředvídaných událostí na cestě nezůstanete ani v cizí zemi ztraceni. Nemusíte se tak trápit tím, že neznáte cizí jazyk.

Havarijní pojištění bývá bohatě doplněno asistenčními službami. Krytý máte také vandalismus, odcizení, živelné události a v případě způsobení dopravní nehody jste krytí i vy a budete mít prostředky na opravu vozidla.

Možná se nedokážete přímo napasovat do kategorie krátkodobého nebo sezónního povinného ručení, protože vlastníte veterána. Vyberte si raději z produktů povinného ručení pro veterány.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…