Menu

Skryté vady nemovitostí: Na co si dát pozor při koupi domu nebo bytu?

Aktualizováno dne 23.3.2021

Čas od času se vyskytnou případy, kdy rodina koupí dům či byt, který se na první pohled zdá v perfektním stavu. Po pár týdnech bydlení se však objeví problémy v podobě rozsáhlých plísní, špatné tepelné izolace, či dalších nepříjemností. Jak se dají skryté vady nemovitostí řešit a jak je můžete předem rozpoznat?

Skryté vady nemovitostí: Na co si dát pozor při koupi domu nebo bytu?
9 minut čtení
Bydlení

Pokud si teprve plánujete pořídit nemovitost, určitě vás bude zajímat, jak rozpoznat skryté vady nemovitostí, abyste nepochybili. V případě, že jste v minulosti neměli šťastnou ruku a dům nebo byt s velkými vadami již pořídili, poradíme, jak takovou nemovitost reklamovat.

skryté vady nemovitostí

Jak rozpoznat skryté vady nemovitostí?

Některé nedostatky bydlení lze odhalit už při prohlídce. Proto při návštěvě dané nemovitosti věnujte pozornost těmto aspektům:

1.) Věnujte pozornost vzduchu v místnostech

Nemovitost nevnímejte pouze očima, ale i nosem. Cítíte pach zatuchliny, nebo máte v místnosti pocit nepřirozeného chladu? Obojí může signalizovat přebytek vlhkosti.

Ideální nemusí být ani situace, kdy vás hned u vchodu uhodí do nosu pronikavá květinová vůně, linoucí se z nejrůznějších vonných difuzérů, tudíž se cítíte jako ve velkoskladu parfémů. Je totiž možné, že se majitel snaží umělými vůněmi zamaskovat například pach hniloby, navlhlých zdí, či zápachu z potrubí.

2.) Špatná kvalita podlah je častým problémem

Pečlivě si projděte celou plochu bytu a soustřeďte se na to, zda podlahy nemají nerovnosti a prohlubně. Jejich případná oprava vás může přijít na desítky tisíc korun. Rovněž neváhejte odhrnout koberec a zkontrolovat, zda se pod ním neukrývají poškozené parkety či dlažba.

Tip! Pokud jsou v nemovitosti původně položené koberce, počítejte s tím, že je z hygienických důvodů budete muset pravděpodobně vyměnit. Pořízení nových je nákladnou záležitostí. Ušetřit na nich ale můžete například nákupem přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na koberce teď najde na:

* Mujkoberec.cz - 4,2 % z nákupu zpět
* Bonami.cz - 3 % z nákupu zpět

3.) Vadné odtoky a kanalizace

Při prohlídce rovněž zkontrolujte, jestli odtéká voda ve dřezu, zda není problém se splachováním na toaletě a rovněž se zaměřte na to nejdůležitější - zda se z umyvadel a záchodu nešíří zápach, který signalizuje závažný problém s kanalizací.

4.) Problém s hlučností

Prohlídku bytu raději naplánujte na odpolední či večerní hodiny, abyste se seznámili s hlučností sousedů. Rovněž nezaškodí zkontrolovat prostor stoupacích šachet a zjistit, zda jsou od sousedových prostorů odděleny pevnou překážkou. Pokud ne, může to v budoucnu působit problémy s prostupností zvuků a pachů (například z vaření). 

5.) Skryté vady nemovitostí a elektrické rozvody

Při prohlídce se rovněž zeptejte majitele, jaký typ je v domě zaveden. Starší hliníkové jsou nevýhodné z toho důvodu, že na nich často vznikají místa se špatným kontaktem, která můžou prskat, jiskřit a v krajním případě vést i k požáru. Výměna za novější měděné vyjde na nemalé peníze.

rekonstrukce bytu

Na kolik vás vyjde odstranění skrytých vad?

Skryté vady nemovitostí představují pro budoucí obyvatele velkou finanční zátěž, jelikož jejich odstranění bývá finančně velmi náročné. V přehledné tabulce uvádíme orientační ceny oprav, se kterými se můžete v souvislosti s vadnou nemovitostí setkat.

Vyrovnání podlahy od 100 Kč/m² (bez materiálu)
Zvuková izolace od 1600 Kč/
Nová elektroinstalace 40 000 - 100 000 Kč (v závisloti na velikosti bytu či domu)

Tip! Jestli jste si i přes vady byt nebo dům koupili a chcete si na jeho rekonstrukci půjčit. Jděte na to od lesa a nejdříve si porovnejte nabídky bank a dalších finančních institucí:

Porovnej půjčky

vyhořelý byt

Skryté vady nemovitostí a zákon

Ne všechny nedostatky lze odhalit na první pohled. Některé z nich se můžou projevit až pár měsíců či let po nastěhování. Česká legislativa naštěstí bere tuto skutečnost v potaz a umožňuje vady na nemovitostech reklamovat až 5 let od provedené koupě.

Kupující má nárok na odstranění vad, případně na slevu z ceny nemovitosti. Jedná-li se o neodstranitelné nedostatky, může kupec od kupní smlouvy dokonce odstoupit.

Jak reklamovat nemovitost?

Kupující si může zaplatit právníka, nebo kontaktovat některou z vymáhacích firem, zaměřenou na ochranu práv občanů (například Vasenaroky.cz). Tento typ firem je výhodnou volbou hlavně pro lidi, kteří mají obavy investovat nemalé peníze do soudního sporu. Při jednání s vymáhací firmou nemusí platit žádné peníze předem. Vymáhací firma vše obstará a v případě, že je soud úspěšný, klient peníze získá, pokrácené o provizi (většinou ve výši 15 - 30 %.)

technický inspektor

Jak předcházet vadám?

Ne každý kupce by byl nadšený myšlenkou běhání po soudech a zpětného uplatňování škod. Pokud chcete zjistit stav nemovitosti ještě před koupí, přizvěte na prohlídku odborníka. Na trhu existují firmy, které se zaměřují na odhalování skrytých závad. Vyškolení specialisté zjistí, zda nemovitost nemá problém s přílišnou vlhkostí, hygienickými problémy, statikou, unikáním tepla či dalšími častými nešvary.

Technická inspekce nemovitosti, ceník

Tato inspekce se pohybuje v cenovém rozmezí 6 000 až 25 000 Kč. Není to nejlevnější služba, ovšem kupec má díky ní šanci ušetřit mnohem větší částky, které by jinak vložil do případných oprav domu či bytu (viz orientační ceníky výše).

Úkon Orientační cena
Prohlídka bytu s inspektorem 6 000 Kč
Prohlídka domu s inspektorem 7 500 Kč
Kompletní inspekce bytu do 200 m2 20 000 Kč
Kompletní inspekce rodinného domu do 200 m2 25 000 Kč

Na tyto odborné posudky se zaměřuje například firma Zdravá nemovitost, která umožňuje i zpětné posouzení a pomoc s vymáháním odškodného.

Tip! Uvažujete o koupi bytu či domu? Vyberte si tu nejlepší možnou hypotéku díky našemu objektivnímu srovnání cen!

Porovnej nabídky bank

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.