Menu

Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?

8.12.2022

Pro páry, které chtějí mít přehled o rodinných financích, je zajímavým řešením společný účet manželů. Jaké má výhody a úskalí a jak se k takovému řešení staví české banky?

Společný účet manželů: Je to dobrý nápad? Kde vám jej dají zadarmo?
11 minut čtení
Běžné účty

Společný účet manželů je v Česku oblíbeným způsobem, jak v rodině hospodařit s penězi. V roce 2017 provedla Equa bank na toto téma průzkum a zjistila, že 54 % respondentů preferuje společné konto. V jiných zemích je tento styl vedení financí ještě častější. Například v roce 2016 provedla kanadská banka TD Bank průzkum, při kterém zjistila, že téměř 75 % respondentů má alespoň jeden ze svých účtů společný se svým partnerem či partnerkou. Pojďme se zaměřit na to, jaké benefity toto řešení může do vašeho vztahu přinést.

společný účet manželů

Společný účet manželů - výhody

  • Snadnější spoření. U společného účtu si manželé můžou snadněji stanovit strategii spoření a sledovat, zda se jim jejich finanční plány daří dodržovat. Na společném účtu jde snadněji vysledovat, zda některé položky rodiny nejsou zbytečné a nešly by ponížit, nebo se jich zbavit úplně.
  • Dodržování splatnosti. Díky tomu, že budete na správu financí dva, můžete snadněji uhlídat data splatnosti různých odchozích plateb a ušetřit tak peníze za případné upomínky.
  • Úspora za bankovní poplatky. Při vedení jen jednoho bankovního konta platíte jen jedny bankovní poplatky, tudíž můžete ušetřit.
  • Stmelení vztahu. Manželé si společným účtem dávají najevo, že jeden druhému naprosto věří.

společný účet

Společný účet manželů - nevýhody

  • Ztráta soukromí. Manželé můžou pociťovat, že je každý jejich finanční krok monitorovaný, což může vyvolat nepříjemné pocity („Nemůžu si ani koupit novou kabelku, aniž by o tom partner věděl.“)
  • Problém u dárků. Plánování různých dárkových překvapení může být problémem, protože druhý partner uvidí všechny pohyby na účtu. Také zjistí, kolik peněz jejich manžel či manželka za tento dárek utratila.
  • Problém u rozchodu. V případě rozchodu nesezdaných partnerů bývá těžké finance rozdělit.

Jak vidíte, společný bankovní účet manželů má svá pozitiva i negativa. Ideálním kompromisem je mít část svých peněz na soukromém účtu a část mít na společném kontu, který bude sloužit pro společné spořicí účely (například šetříme spolu na dovolenou,“ nebo „spoříme si na rekonstrukci bytu.“)

Tip! Nevíte, jak si vybrat soukromý běžný účet? Zdarma vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač nabídek bank a sami si vyberte ten nejlepší:

Porovnej účty

banka

Co na společný účet manželů říkají české banky?

Druhy společného účtu manželů

Při zakládání takového konta vás zřejmě bude v prvé řadě zajímat to, jak se společným účtem manželů můžete nakládat. České banky k této záležitosti přistupují dvěma způsoby. Buď můžou mít partneři účet, u kterého budou oba rovnocenní spolumajitelé, nebo jeden z nich bude majitel a druhý disponent. Jaký je mezi těmito rolemi rozdíl?

  • Majitel účtu může provádět všechny běžné bankovní úkony (manipulovat s penězi na účtu, vzít si úvěr, zrušit účet, měnit smlouvu).
  • Disponent sice může nakládat s penězi na kontu (vybírat je, vkládat, používat platební kartu i internetové bankovnictví), ale nemá oprávnění na výše zmíněné činnosti, které může dělat majitel.
  • Třetí možností je pouhé vydání karty navíc. Kartu dáte vašemu rodinnému členovi a nastavíte na ní určitý limit u výběru, tudíž tento člověk může měsíčně vybrat jen určitou částku a nemá přístup do internetového bankovnictví. Tento model bývá využíván spíš u rodinných účtů, ve kterých jsou zahrnuty děti - rodič banku požádá o kartu navíc, dá ji dítěti, které si může měsíčně vybírat určité množství peněz.

Aktuální nabídky bank

Jaké možnosti vám v oblasti bankovních účtů nabídnou různé tuzemské banky? Uvádíme příklady tří českých bank.

Banka Správa účtu Cena Dodatečné informace
mBank Spolumajitelé 0 Kč
  • až 2 spolumajitelé u osobního účtu
  • až 4 disponenti u Business mKonta
  • platební karta pro každého
  • sjednocení 2 účtů možné
AirBank Disponent 0 Kč
  • platební karta pro každého
  • založení v internetovém bankovnictví
  • správa v internetovém bankovnictví
Fio banka Disponent 0 Kč
  • platební karta pro 2 osoby zdarma
  • založení v internetovém bankovnictví
  • správa v internetovém bankovnictví
  • vedení soukromých a rodinných financí odděleně

Na trhu v současné době působí jen jedna banka, která umožňuje vlastnictví účtu dvou majitelů. mBank umožňuje, aby oba partneři byli majiteli účtu. Není zde riziko, že by jeden z nich účet zrušil bez vědomí toho druhého -  se zrušením musí souhlasit oba.

rozvod

Co když přijde konec?

1.) Rozvod

V případě rozvodu patří peníze na bankovním účtu do společného jmění manželů (tudíž se dělí rovným dílem mezi oba manžele). Ovšem tento postup by byl stejný i tehdy, pokud by manželé měli oddělené účty.

2.) Rozchod

V případě, že nejste manželi, bývá situace složitější a při rozchodu záleží jenom na vaší domluvě, jak peníze na účtu rozdělíte.

3.) Smrt majitele účtu

V případě smrti majitele účtu může nastat situace, že disponentovi bude zablokován přístup k penězům a banka vyčká na výsledky dědického řízení, což může trvat dlouhou dobu. Ovšem majitel si v průběhu svého života může s bankou dohodnout, aby ani v případě jeho smrti nebyl disponentovi odepřen přístup k bankovnímu účtu.

Máte i vy společný účet manželů? Neváhejte se s námi podělit o vaše zkušenosti v komentářích níže. Pokud nad ním ještě váháte, snad jsme vám naším článkem pomohli ke správnému rozhodnutí.

Ze světa financí... by vás ještě mohly zajímat naše další tipy a doporučení:

* Přepis elektřiny s dluhem: Co dělat, když byl předchozí nájemník neplatič?
* Hypotéka na 40 let: Jaké výhody přináší?
* Na kolik peněz vás vyjde péče o seniora?

Mohlo by vás zajímat

kreditní karty
Žádost o zrušení kreditní karty - vzor zdarma ke stažení
12.1.2023

V peněžence jsou kreditní a debetní karty k nerozeznání. Vypadají stejně, mají na sobě stejné osobní údaje. Možná jednu z karet vůbec nepoužíváte. Tu kreditní. Jak ji zrušit? Přinášíme vám pravidla zrušení a žádost o zrušení kreditní karty - vzor.

druhy platebních karet
Druhy platebních karet: Jak se v nich vyznat?
1.11.2022

Nahlédněte do své peněženky. Možná máte jednu, dvě či více bankovních karet. Znáte je však důkladně a víte o všech jejich benefitech? Různé druhy platebních karet vám mohou být nepostradatelnými pomocníky v různých situacích.

vánoční nákupy online
Jak může kreditka zlevnit Vánoce o tisíce korun?
23.9.2022

Slyšíte slovo kreditka a hned vám v hlavě naskočí varovné červené světlo, že kreditka rovná se “všechno špatně”? Kreditní karta vás může opravdu při neuvážených nákupech přivést do problému. Pokud však budete nad nákupy jen trochu přemýšlet, přinese vám…

platební karta
Jak se bránit zneužití platební karty?
25.3.2022

Na vaše pečlivě naspořené úspory může číhat nebezpečí. Přestože současné bankovní systémy jsou vysoce propracované a snaží se co nejvíc eliminovat riziko zneužití platební karty, nejsou zcela imunní vůči lidskému pochybení na straně klienta. V tomto…