porovnej24 logo
test

Spořicí účet pro děti: Kdy a proč jim ho založit?

1. 9. 2020 | Aktualizováno: 1. 9. 2020
|
Délka čtení: 9 min.

Spořící účet pro děti je i se svým nižším zhodnocením oproti jiným spořícím produktům jistotou, že finance vašeho potomka nebudou v čase tolik ztrácet na hodnotě. Pro nízké vkládané částky je se svým založením a vedením zdarma dětský spořící účet ideálním řešením.

Dříve nebo později po narození dítěte se rodiče začnou zajímat o to, jak a kam ukládat dětem peníze do budoucna, aby si z peněz mohli čerpat třeba v době studií. Případně jak naložit s tisícovkou, kterou dostal dvouletý špunt od babičky k narozeninám? Vedle stavebního či penzijního spoření, investičních fondů je jednou z možností spořicí účet pro děti. Podívejte se, jaké jsou výhody a nevýhody spořicího účtu pro děti, proč ho zakládat a kdy to má smysl.

Jaké zhodnocení peněz můžete očekávat u spořicího účtu pro děti?

Ačkoliv je v názvu tohoto produktu slovo “spořicí”, nedají se od něj čekat závratné přírůstky. Obvykle ukládáním peněz na spořicí účet příliš nevyděláte, u jiných spořicích produktů můžete dosáhnout vyššího zhodnocení. Na druhou stranu oproti ponechání peněžních prostředků na běžném účtu máte na spořicím účtu rozhodně vyšší výnosy. Další dobrou zprávou ale je, že neproděláte. Vklad na spořicím účtu je totiž ze zákona pojištěn.

U jednotlivých institucí se pak spořicí účty pro děti liší částkou, do které jsou vložené peněžní prostředky úročeny vyšším procentem. Úroková sazba nabízených spořicích účtů se pohybuje aktuálně okolo 0,5 %. Na trhu jsou i společnosti nabízející úrok 1 % a více.

Spořicí účty pro děti s nejvyššími úroky

Připravili jsme si pro vás přehled těch nejzajímavějších úroků, které banky a pojišťovny právě nabízí. Pro aktuální sazby ovšem vždy doporučujeme podívat se do našeho srovnávače spořicích účtů. Je zdarma a do minuty v něm zjistíte, který účet se nejvíce vyplatí.

SpolečnostTypÚroková sazba

NEY spořitelní družstvo

Termínovaný vklad

až 3.2 %

Československé úvěrní družstvo

Termínovaný vklad

až 3 %

Artesa, spořitelní družstvo

Termínovaný vklad Artesa STANDARD

až 2.5 %

Artesa, spořitelní družstvo

Termínovaný vklad Artesa PREMIUM

až 2.2 %

Artesa, spořitelní družstvo

Spořicí účet Artesa JISTOTA

až 2 %

Tip!

Chcete srovnat více spořicích účtů? Přejděte do srovnávače:

Kdy založit spořicí účet dětem?

Spořicí účet pro děti je možné založit už od narození, resp. ve chvíli, kdy máte rodný list dítěte. Vedení spořicích účtů bývá zpravidla zdarma. Veškeré příchozí platby na tento spořicí účet bývají také zdarma.

Obvykle okolo šesti až osmi let věku bude moci dítě u účtu využívat internetové bankovnictví a obdrží k němu platební kartu. Ani přesto nemusí ihned rodičům vstávat vlasy hrůzou na hlavě, že má dítě veškeré prostředky k dispozici a utratí je. Bývá omezen počet platebních transakcí, které se ze spořicího účtu mohou provést, např. na jednu měsíčně, nebo jsou povoleny jen transakce na vlastní běžný účet.

Z tohoto pohledu je dobré založit starším dětem vlastní běžný účet, pokud jej banka už sama nemá napojený na spořicí účet, a finanční gramotnosti učit dítě právě na běžném účtu s jeho kapesným a dětský spořicí účet nechat výhradně pro spoření.

Spořicí účet pro děti je možné založit kdykoliv, ideální je založit jej ihned po narození. Po prvních gratulacích a darech “to má do života” od známých a rodiny, můžete peníze ukládat někam, kde díky úročení nebudou tolik ztrácet na hodnotě. Vy budete mít poté čas v klidu se rozmyslet, jaké jiné spořicí alternativy by bylo možné využít, a zda by měly pro vás smysl. Při nízkých vkladech se spořicí účet pro děti bude hodit i do budoucna.

Proč tedy dětem založit spořicí účet?

Řada bank nabízí spořicí účet bez nutnosti provést minimální vklad, nebo pravidelně ukládat na účet peníze, což je jeho nesporná výhoda oproti jiným spořicím a investičním produktům. Většina bank také nemá nastavenou žádnou výpovědní lhůtu pro ukončení spořicího účtu pro děti. Peníze tak máte proto neustále k dispozici. U ostatních produktů mohou být dokonce nastaveny sankce za předčasné zrušení, nebo předčasný výběr uložených prostředků.

Přehled výhod některých spořicích účtů:

BankaÚčetVýše vkladůPravidelný vkladFinance okamžitě k dispozici

Spořicí účet

Neomezená

Není třeba

Ano

ČSOB

Spořicí účet pro děti

Min. vklad 5 000 Kč

Není třeba

Ano

Moneta Money Bank

Spořicí účet

Neomezená

Není třeba

Ano

Spořicí účet HIT

Neomezená

Není třeba

Ano

Fio banka

Spořicí účet Fio konto

Min. vklad 100 Kč

Není třeba

Ano

Založením spořicího účtu pro děti ihned po jejich narození rozhodně neprohloupíte. Podle toho, jak se bude dále vyvíjet finanční situace v rodině, se můžete porozhlédnout po dalších investičních příležitostech.

Tip!

Pro kompletní přehled výhod přejděte na srovnávač spořicích účtů. Podrobnosti ke každému z nich zjistíte online a zdarma.

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|Porovnej24
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|Porovnej24
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|Porovnej24
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|Porovnej24
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.

  • test
    27. března 2023|Porovnej24
    Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

  • test
    20. března 2023|Porovnej24
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    23. února 2023|Porovnej24
    Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

    Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.