Menu

Spořicí účet pro děti: Kdy a proč jim ho založit?

1.9.2020

Spořící účet pro děti je i se svým nižším zhodnocením oproti jiným spořícím produktům jistotou, že finance vašeho potomka nebudou v čase tolik ztrácet na hodnotě. Pro nízké vkládané částky je se svým založením a vedením zdarma dětský spořící účet ideálním řešením.

Spořicí účet pro děti: Kdy a proč jim ho založit?
9 minut čtení
Spoření

Dříve nebo později po narození dítěte se rodiče začnou zajímat o to, jak a kam ukládat dětem peníze do budoucna, aby si z peněz mohli čerpat třeba v době studií. Případně jak naložit s tisícovkou, kterou dostal dvouletý špunt od babičky k narozeninám? Vedle stavebního či penzijního spoření, investičních fondů je jednou z možností spořicí účet pro děti. Podívejte se, jaké jsou výhody a nevýhody spořicího účtu pro děti, proč ho zakládat a kdy to má smysl.

spořící účet pro děti

Jaké zhodnocení peněz můžete očekávat u spořicího účtu pro děti?

Ačkoliv je v názvu tohoto produktu slovo “spořicí”, nedají se od něj čekat závratné přírůstky. Obvykle ukládáním peněz na spořicí účet příliš nevyděláte, u jiných spořicích produktů můžete dosáhnout vyššího zhodnocení. Na druhou stranu oproti ponechání peněžních prostředků na běžném účtu máte na spořicím účtu rozhodně vyšší výnosy. Další dobrou zprávou ale je, že neproděláte. Vklad na spořicím účtu je totiž ze zákona pojištěn.

U jednotlivých institucí se pak spořicí účty pro děti liší částkou, do které jsou vložené peněžní prostředky úročeny vyšším procentem. Úroková sazba nabízených spořicích účtů se pohybuje aktuálně okolo 0,5 %. Na trhu jsou i společnosti nabízející úrok 1 % a více.

Spořicí účty pro děti s nejvyššími úroky

Připravili jsme si pro vás přehled těch nejzajímavějších úroků, které banky a pojišťovny právě nabízí. Pro aktuální sazby ovšem vždy doporučujeme podívat se do našeho srovnávače spořicích účtů. Je zdarma a do minuty v něm zjistíte, který účet se nejvíce vyplatí.

Společnost Typ Úroková sazba
NEY spořitelní družstvo Termínovaný vklad až 3.2 %
Československé úvěrní družstvo Termínovaný vklad až 3 %
Artesa, spořitelní družstvo Termínovaný vklad Artesa STANDARD až 2.5 %
Artesa, spořitelní družstvo Termínovaný vklad Artesa PREMIUM až 2.2 %
Artesa, spořitelní družstvo Spořicí účet Artesa JISTOTA až 2 %

Tip! Chcete srovnat více spořicích účtů? Přejděte do srovnávače:

Srovnejte spořící účty

spoření pro děti

Kdy založit spořicí účet dětem?

Spořicí účet pro děti je možné založit už od narození, resp. ve chvíli, kdy máte rodný list dítěte. Vedení spořicích účtů bývá zpravidla zdarma. Veškeré příchozí platby na tento spořicí účet bývají také zdarma.

Obvykle okolo šesti až osmi let věku bude moci dítě u účtu využívat internetové bankovnictví a obdrží k němu platební kartu. Ani přesto nemusí ihned rodičům vstávat vlasy hrůzou na hlavě, že má dítě veškeré prostředky k dispozici a utratí je. Bývá omezen počet platebních transakcí, které se ze spořicího účtu mohou provést, např. na jednu měsíčně, nebo jsou povoleny jen transakce na vlastní běžný účet.

Z tohoto pohledu je dobré založit starším dětem vlastní běžný účet, pokud jej banka už sama nemá napojený na spořicí účet, a finanční gramotnosti učit dítě právě na běžném účtu s jeho kapesným a dětský spořicí účet nechat výhradně pro spoření.

Spořicí účet pro děti je možné založit kdykoliv, ideální je založit jej ihned po narození. Po prvních gratulacích a darech “to má do života” od známých a rodiny, můžete peníze ukládat někam, kde díky úročení nebudou tolik ztrácet na hodnotě. Vy budete mít poté čas v klidu se rozmyslet, jaké jiné spořicí alternativy by bylo možné využít, a zda by měly pro vás smysl. Při nízkých vkladech se spořicí účet pro děti bude hodit i do budoucna.

spořící účet pro děti

Proč tedy dětem založit spořicí účet?

Řada bank nabízí spořicí účet bez nutnosti provést minimální vklad, nebo pravidelně ukládat na účet peníze, což je jeho nesporná výhoda oproti jiným spořicím a investičním produktům. Většina bank také nemá nastavenou žádnou výpovědní lhůtu pro ukončení spořicího účtu pro děti. Peníze tak máte proto neustále k dispozici. U ostatních produktů mohou být dokonce nastaveny sankce za předčasné zrušení, nebo předčasný výběr uložených prostředků.

Přehled výhod některých spořicích účtů:

Banka Účet Výše vkladů Pravidelný vklad Finance okamžitě k dispozici
Air Bank Spořicí účet Neomezená Není třeba Ano
ČSOB Spořicí účet pro děti Min. vklad 5 000 Kč Není třeba Ano
Moneta Money Bank Spořicí účet Neomezená Není třeba Ano
Equa Bank Spořicí účet HIT Neomezená Není třeba Ano
Fio banka Spořicí účet Fio konto Min. vklad 100 Kč Není třeba Ano

Založením spořicího účtu pro děti ihned po jejich narození rozhodně neprohloupíte. Podle toho, jak se bude dále vyvíjet finanční situace v rodině, se můžete porozhlédnout po dalších investičních příležitostech.

Tip! Pro kompletní přehled výhod přejděte na srovnávač spořicích účtů. Podrobnosti ke každému z nich zjistíte online a zdarma.

Porovnej Spořicí účty

Mohlo by vás zajímat

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?