Menu

Státní dluhopisy 2021: Vyplatí se po nich sáhnout?

Aktualizováno dne 22.10.2021

Jsou státní dluhopisy 2021 spíše prostředkem ochrany peněz před inflací na krátkou dobu, nebo od nich můžeme čekat i zajímavý výnos? Kdy je vlastně dobré nakupovat státní dluhopisy, a kdy je lepší sáhnout po jiné alternativě.

Státní dluhopisy 2021: Vyplatí se po nich sáhnout?
8 minut čtení
Investice

V současné době jsou emitovány tzv. Dluhopisy Republiky. Jsou to klasické státní dluhopisy, které dostaly nový název. Státní dluhopisy 2021 jsou vydávány ve dvou různých podobách a jsou určeny pro soukromé fyzické osoby, které mají zájem o nákup dluhopisů. Institucí, která je emituje, je Ministerstvo financí ČR. Otázkou je, zda jsou státní dluhopisy výhodným investičním nástrojem.

pražský hrad

Státní dluhopisy 2021

Od 20. září běží už 13. upisovací období, ve kterém můžete nakoupit státní dluhopisy 2021. Toto období končí letos den před vánoci, tj. 23. prosince 2021. Prostřednictvím státních dluhopisů si stát od lidí půjčuje peníze a zavazuje se jim za to zaplatit určitý výnos. Výnosem je úrok a jeho výše závisí na typu dluhopisu, který se rozhodnete nakoupit. Všechny státní dluhopisy 2021 jsou šestileté a dají se z části nebo celé předčasně splatit.

investice

Typy státních dluhopisů 2021 a jejich podmínky

V tomto období emituje Ministerstvo financí ČR reinvestiční a protiinflační dluhopisy. Jejich základní parametry jsou stejné, stejně jako období jejich platnosti. Výnos není vyplácen v průběhu platnosti, ale reinvestován. Odlišnosti najdeme pouze u velikosti výnosu, který slibují.

Reinvestiční státní dluhopisy 2021

Mají pevně stanovené roční výnosy, které začínají na 0,5 % ročně a každý rok se zvyšují, až poslední šestý rok dosáhnou 3 %. Průměrný výnos je u reinvestičních dluhopisů tedy 1,8 %.

Státní protiinflační dluhopisy 2021

Tyto dluhopisy mají výnos, který reflektuje každoroční vývoj spotřebitelských cen, tedy inflaci. Výnos je pro každý rok stanovován zvlášť podle aktuálního vývoje. U nich stát neslibuje žádný výnos navíc, jak tomu bývalo v minulosti.

Věděli jste, že... jsou státní dluhopisy 2021 osvobozeny od daně z výnosu. Tato výjimka platí od 31. 12. 2020.

bankéř

Jak si můžete pořídit státní dluhopisy?

Jsou v podstatě dvě cesty. Můžete se vydat na některou z poboček České spořitelny nebo ČSOB, které jsou prostředníky mezi Ministerstvem financí ČR a lidmi, kteří si chtějí státní dluhopisy pořídit.

Druhou možností je pořízení dluhopisů online cestou. Zde ale potřebujete eObčanku a eIdentitu. Nákupem vás krok za krokem provede Příručka investora, která vydává Ministerstvo financí ČR.

vnoučata

Vyplatí se nákup státních dluhopisů?

Pokud berete státní dluhopisy jako prostředek k uchování hodnoty peněz, které budete v krátké době (do 6 let) potřebovat, pak se jejich nákup vyplatí. V tomto případě doporučujeme soustředit se především na státní protiinflační dluhopisy 2021. Současný vývoj inflace k tomu logicky vede. Státní dluhopisy jsou dobrou součástí kvalitně diverzifikovaného investičního portfolia.

Uvažujete-li o státních dluhopisech, jako o spoření pro děti či vnoučata, zastavte se. Jsou zajímavější nástroje dlouhodobého střádání pro děti. Začít můžeme u stavebního spoření, ale pokračovat lze k podílovým fondům a dalším investičním nástrojům. Podobně je to, pokud víte, že peníze nebudete v následujícím období, které bude delší než 6 let, potřebovat. Opět jsou zde jiné nástroje, které se lépe hodí k dlouhodobému investování.

Tip! Hledáte nejvýhodnější spoření? Porovnejte si aktuální nabídky finančního trhu zde:

Srovnávač spoření

home office

Jak funguje předčasný výběr?

Předčasné ukončení je možné a bez poplatku ho lze provézt elektronickou cestou. Pokud budete žádat o předčasný výběr přes prostředníka, zaplatíte poplatek. Do 500 000 ks dluhopisů může jeden vlastník k jednomu datu vybrat vše. Nad toto množství může vybrat 500 000 ks a k tomu polovinu dluhopisů, které má nad 500 000 ks.

  • Vlastník č. 1 – Má 500 000 ks dluhopisů. Může k jednomu datu vybrat vše.
  • Vlastník č. 2 – Má 1 000 000 ks dluhopisů. K jednomu datu může vybrat maximálně 750 000 ks.

Spoření obecně je poměrně široká problematika a vždy je dobré poradit se s odborníkem. Mezi základní nástroje patří spořicí účty, stavební spoření, penzijní spoření, a pak poměrně široká paleta investičních nástrojů.

Tip! Možná jste netušili, že existuje nástroj, který porovná investiční možnosti za vás. Zkuste ho zdarma zde:
Porovnej investice

Mohlo by vás zajímat

nákupy online
Milujete nákupy online? Jak ušetřit v Lidlu, Mallu, Notinu a dalších eshopech?
20.11.2023

Jak ušetřit při nákupu online? Získejte více za své peníze pomocí cashbacku, věrnostních programů a exkluzivních nabídek v populárních eshopech.

investiční aplikace
Online investice: Kde zhodnotit peníze pár kliky?
31.8.2022

Chcete rychle a jednoduše zhodnotit své volné finanční prostředky bez toho, abyste vycházeli z domu? Pak jsou pro vás těmi pravými online investice, které umožňují investovat odkudkoliv prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu.

protiinflační dluhopisy
Kde koupit protiinflační dluhopisy?
25.8.2022

Nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je investovat? Velká část Čechů se přiklání k investování a jedním z nejoblíbenějších investičních nástrojů jsou dluhopisy. V souvislosti s dluhopisy si mnozí pokládají otázku, kde koupit protiinflační dluhopisy.

investice
Spoření vs. investice: Jakou variantu zvolit?
23.8.2022

Vzhledem k rekordní výši inflace nemalé procento Čechů uvažuje nad tím, jak zhodnotit své volné finanční prostředky. Nabízí se možnost spoření nebo investice. Pro jakou variantu se ale rozhodnout a co všechno vzít při rozhodování v potaz?