Menu

Po stopách Hollywoodu: Objevte místa v ČR, která znáte z filmových trháků

21.7.2020

Patříte mezi fanoušky hollywoodských filmů? Přáli byste si navštívit filmová místa z natáčení, ale nechcete kvůli tomu cestovat přes celý svět? Možná to nevíte, ale mnohé filmy se natáčely u nás a vy se můžete na místě z filmů vyfotit i dnes.

Po stopách Hollywoodu: Objevte místa v ČR, která znáte z filmových trháků
5 minut čtení
Cestovní pojištění

Pokud jste filmovými nadšenci, pak vás jistě potěší, že za filmovými místy nemusíte cestovat přes půl planety. Některé se totiž nachází přímo za humny a my jsme připravili jejich přehled.

Mission Impossible

První díl akční série Mission Impossible (1996) využil v Praze celou řadu lokací. Z míst, které se objevila v tomto filmu, můžeme zmínit například Karlův most, Národní muzeum, ostrov Kampu, Lichtenštejnský palác, hotel Evropu, Staroměstské náměstí, Prašnou bránu, Obecní dům či Železnou ulici.

Agent bez minulosti

V dalším akčním filmu, tentokrát v příběhu agenta Bourna (2002), najdete scény z pražské Kampy, ulice Politických vězňů a v jedné scéně uvidíte na pozadí i Národní divadlo.

Hellboy

První Hellboy (2004) se natáčel zčásti také v Praze. Přímo hlavní budovu Úřadu pro výzkum paranormálních jevů najdete ze zadní strany Národního památníku na Vítkově, další filmové místo tohoto snímku poskytlo nábřeží Ludvíka Svobody.

Věděli jste, že... Rasputina, tedy jednu z hlavních rolí ztvárnil český herec Karel Roden? V nebezpečných scénách v roli Hellboye pak za silným makeupem najdete českého kaskadéra Jana Petřinu.

Letopisy Narnie

Letopisy Narnie patří mezi populární fantasy filmy. V prvním díle, který nese název Lev, čarodějnice a skříň (2005), najdeme lokace v Českém Švýcarsku. Patří mezi ně Tiské stěny, Medvědí doupě, Pravčická brána i gotická brána před Myší dírou. V dalším díle, Princi Kaspianovi (2008), se celá závěrečná bitva odehrávala u obce Neznabohy u Ústí nad Labem.

Tip! Pokud se vypravíte navštívit filmové lokace Narnie v Českém Švýcarsku, spojte výlet s návšťovou sousedního Saského Švýcarska a objevte tak nevídané krásy Německa. Nezapomeňte však na cestovní pojištění, nikdy totiž nevíte, kdy si při výšlapu můžete třeba vymknout kotník. Cestovní pojištění si můžete pořídit už od 7 Kč na den.

Vyzkoušejte kalkulačku cestovního pojištění

Agent 007

Legendární James Bond se natáčel také u nás. Casino Royale (2006) využilo filmových lokalit hned několik. Byly mezi nimi například Karlovy Vary (Grandhotel Pupp, ulice Tržiště), Strahovský klášter, letiště Ruzyně (nyní letiště Václava Havla), Národní památník Vítkov či hrad Loket.

Tip! V případě, že se vám zachce přespat ve světoznámém Grandhotel Pupp právě jako James Bond, doporučujeme si ubytování pořídit přes cashback - službu, která vám za každý nákup zaplatí. Zajímavé cashbycky najdete na:

* Booking.com - 4 % z nákupu
* Hotels.com - až 6 % z nákupu

Spider-Man: Daleko od domova

Velkofilm studia Marvel, který nese název Spider-Man: Far away from home (2018), použil pro natáčení Pražské Divadlo na Vinohradech, Kampu, Rudolfinum, Karlův most, náměstí Edvarda Beneše i obec Dobřeň na Kokořínsku. Některé záběry pochází z náměstí Liberce.

Tip! Berete na výlet po filmových místech, kde se natáčel Spider-Man děti? Určitě jim s sebou přibalte i Spidyho kostým. Velký výběr mají např. na AliExpress.com.

Králíček Jojo

Oscarový film Králíček Jojo (2019) se zčásti odehrává i u nás. Tvůrci filmu vytvořili Německo z doby druhé světové války díky následujícím lokacím: Josefov, Úštěk, Kytín, Dolní Beřkovice, Hořín, Lenešice a Petschkův palác v Praze. Dům hlavního protagonisty, malého chlapce jménem Jojo, byl postaven v ateliérech na Barrandově.

Pokud navštívíte některé z uvedených měst a lokalit, doporučujeme je porovnat s tím, jak vypadaly ve filmu. Až se příště na některý z filmových snímků budete dívat, budete moci ohodnotit, že jste dané filmové lokace již viděli. A celkový film tak získá najednou mnohem zajímavější rozměr.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…