Menu

Únavová zlomenina: Prevence, léčba a další užitečné informace

24.2.2022

Únavová zlomenina vás může překvapit, ačkoliv jste úplně zdraví. I když máte v nohou naběhány stovky kilometrů a jste v polovině přípravy na půlmaraton, může po malém varování přijít něco, co vás na několik týdnů vyřadí ze sportovních aktivit.

Únavová zlomenina: Prevence, léčba a další užitečné informace
8 minut čtení
Úrazové pojištění

Karanténa i snaha zaměstnavatelů nechat co nejvíce zaměstnanců doma, zavřená fitka, bazény, žádná skupinová cvičení. To je realita dnešních dnů. Aby se neustálé sezení u počítače alespoň trochu kompenzovalo, pustili se někteří z nás do domácího cvičení. Bez přítomnosti cvičitele, který by nás opravoval, dohlédl na prováděné cviky, si můžeme postupně ublížit. Slyšeli jste někdy výraz únavová zlomenina?

únavová zlomenina

Co je únavová zlomenina?

Únavová zlomenina je typ úrazu, který se objevuje u těch, kteří to s určitou aktivitou přeženou. Vzniká po trvalé fyzické zátěži. Není pak překvapením, že se objevuje u sportovců, profesionálních vojáků, ale pak také u těch, kteří se najednou rozhodnou pořádně makat, aby co nejdříve docílili dobré kondice. Než se vrhnete do cvičení, podívejte se pro inspiraci na tajemství zemí, kde žijí do sta let.

Vlivem velké zátěže se v kostech vytváří mikrotrhlinky. Pokud dostanou čas, samy se znovu zregenerují pomocí mineralizace vazivového svalku. Pokud ale zvýšená fyzická aktivita pokračuje a nedojde k regeneraci, mikrotrhlinky zůstanou, prohlubují se, případně přibývají další, dokud se kost nezlomí.

Únavová zlomenina není ale úraz jako takový. Většina pojišťoven řadí únavovou zlomeninu do výluk z úrazového pojištění, pracovního úrazu, ale i např. trvalé invalidity. Podívejte se i na další úrazy, které pojišťovny neproplácí.

Tip! Pro volbu vhodného úrazového pojištění vyzkoušejte náš srovnávač:

Porovnej úrazová pojištění

break dance tanečník

Jak se projevuje únavová zlomenina?

Únavová zlomenina má nejprve nevýrazné příznaky, proto ji málokdo ihned rozezná. Bolest v daném místě je nejprve nenápadná a jen při zátěži, takže na ni možná rychle zapomenete. Postupně se ale bolest objevuje i v klidu, zhoršuje se, až může bránit v pohybu. V daném místě se může objevit otok nebo zvýšená citlivost. Pohyb je pak bolestivý až nemožný.

Rizikové sporty a aktivity

Riziko vzniku únavové zlomeniny roste nejen podle druhu zvoleného sportu. Obvyklá bývá pro:

  • běhání
  • skoky např. při basketbalu a volejbalu
  • hokej
  • tenis
  • tanec

Rizikový je i rychlý přechod ze sedavého zaměstnání do aktivního trénování.

únavová zlomenina

Druhy únavové zlomeniny

Nejčastěji se únavová zlomenina objevuje na nosných kostech dolních končetin: tedy na lýtkové či stehenní kosti, nebo na drobných záprstních kůstkách nohy. Podle typu zátěže není výjimkou ani únavová zlomenina pažní kosti.

Únavová zlomenina metatarzu

Nártní kosti (metatarzy) navazují na kosti našich prstů a tvoří nárt. První metatarz je sklouben s palcem, druhý metatarz s ukazováčkem a tak dále. U běžců bývá nejčastěji zlomená druhá nártní kost. Na úrazovou zlomeninu nártních kostí si dejte pozor. Často a rády se vracejí, protože je nenecháme řádně zhojit. Jedná se o oblast, kterou stále využíváme, doléčení může proto být problém.

Únavová zlomenina nártu

Únavová zlomenina nártu se tedy projevuje tak, že vás při běhu bolí nárt, nebo oblast prstů, případně vás tam občas zvláštně píchne. Běžci s těmito obtížemi mají často propadlou příčnou klenbu nohy a svaly v takovou chvíli nejsou schopny převzít funkci klenby.

Únavová zlomenina holenní kosti

U běžců bývá také častá únavová zlomenina holenní a lýtkové kosti. Problém únavových zlomenin je v tom, že nemusí být na rentgenu vidět. Mnohdy bývá viditelná až ve fázi hojení, tedy dva až tři týdny po úrazu. Mezi ohrožené patří i osoby trpící na osteoporózu, kteří mají kosti náchylnější k úrazu i při normální zátěži.

Únavová zlomenina ramének stydkých kostí

Pokud hrajete fotbal, hokej, nebo praktikujete běh na lyžích, může vás potkat únavová zlomenina stydké kosti.

únavová zlomenina

Únavová zlomenina - léčba

Na bolest je potřeba reagovat. V akutní fázi je dobré ledovat otok. Pomůžete si tím od bolesti. Zároveň se nepouštějte do dalšího tréninku. Dejte si pauzu a nechejte únavovou zlomeninu zklidnit a znovu srůst. Pomoci může i tejpování, nechejte si fyzioterapeutem vysvětlit, jak si můžete místo sami zatejpovat. Pokud jste únavovou zlomeninu začali řešit později, bude lepší navštívit lékaře, místo zafixovat a nechat i 3 týdny v sádře.

V rámci prevence se soustřeďte na výběr vhodné obuvi, dopřejte si také dostatek vápníku a vitaminu D. Sporty kombinujte, nespoléhejte na jednostrannou aktivitu a nepřepínejte se. Po vyléčení únavové zlomeniny začněte s tréninkem znovu pozvolna.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články na téma zdraví:

* Nejlepší termální lázně v Čechách, Maďarsku, Rakousku a na...
* Kosmetická chirurgie: Které plastické operace hradí pojišťovna?
* Tajemství zemí, ve kterých lidé žijí do 100 let

Mohlo by vás zajímat

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

dítě bobuje
Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi
4.12.2023

Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

lyžařská škola
Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!
30.12.2022

Všichni kolem vás tráví báječné zimní dovolené, ale vy jste na lyžích nikdy nestáli? Uvažujete, že by bylo fajn umět lyžovat, ale nemáte výbavu? Nevadí. Poradíme vám, jak se naučit lyžovat klidně i v dospělosti. Důležitý je jen ten první krok – začít.

lyže na koloběžku
Lyže na koloběžku: Ceny, typy a další užitečné informace
28.12.2022

Přes léto jste s koloběžkou jedno tělo. Kamkoliv po městě vyrážíte, tam jede koloběžka s vámi. V zimě to kolečkům na sněhu příliš nejde. Pořiďte si lyže na koloběžku a zkuste to s ní na svahu. S koloběžkou na lyžích si zařídíte úplně nové zážitky.