Menu

Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit

Aktualizováno dne 26.10.2021

Ptáte se, jaké jsou Vánoce v Anglii? Asi vás nepřekvapí, že Angličané slaví tento svátek trochu jinak než my. Pokud opomineme to, že také zdobí vánoční stromek, pojetí Vánoc v této zemi je opravdu odlišné od toho našeho. Návštěva Anglie v tomto ročním období proto může být jedinečným zpestřením vašich tradičních Vánoc.

Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Angličané oslavují Vánoce ve velkém. V době adventu se ulice, domy i výlohy rozzáří nespočetným množstvím světel a dekorací. Všude jsou slyšet koledy. Nákupní horečka stoupá každým dnem. Je téměř nemožné se ubránit sváteční náladě.

Vánoce v Anglii jsou rozhodně nezapomenutelným zážitkem. My vám prozradíme hned několik důvodů, proč tomu tak je a co vlastně dělá vánoční svátky v této anglosaské zemi tolik jedinečnými. Možná vás informace v našem článku inspirují k zimní dovolené v této krásné zemi.

Anglie vánoce

Vánoce v Anglii a s nimi spojené tradice

Asi vás nepřekvapí, že Angličané milují tradice a to především ty vánoční. Stejně jako do jiných zemí, část z nich sem přišla z Německa, jiné zase pocházejí z pohanských dob.

Co je Christmas Eve?

Pro nás je nejdůležitějším dnem vánočního období 24. prosinec, kdy usedáme ke štědrovečernímu stolu a také rozbalujeme dárky. V zemi za Lamanšským průlivem je tento den, kterému se říká Christmas Eve, pracovní.

Kdo je Father Christmas?

Večer se pak všichni společně sejdou u krbu, kde děti věší na krbovou římsu vánoční punčochy. V Anglii se o doručení dárků místo Ježíška stará Father Christmas, tedy Otec Vánoc. Tomu děti píší dopisy, ve kterých vyjmenují vše, co si přejí najít pod vánočním stromkem. Dopis pak spálí právě v krbu.

Kdy je Christmas Day?

Hlavní program Vánoc začíná 25. prosince. Tomuto dnu se říká Christmas Day. Vše začíná rozbalením dárků a pokračuje slavnostním obědem. Velmi populární je také tradiční projev královny Alžběty, který v tento den sleduje většina lidí ve Velké Británii.

minced pie

Anglické vánoční jídlo a cukroví

Jídlo je na ostrovech stejně jako u nás naprosto zásadní součástí těchto oslav. Vánoce v Anglii se neobejdou bez pečené krůty s nádivkou. Ta se podává 25. prosince k obědu a často kolem ní najdete malé párečky omotané slaninou. Na slavnostní tabuli se objevují také pečené brambory, petržel a růžičková kapusta. Tu sice většina lidí nemá moc ráda, ale tradice je tradice a musí se dodržovat. Zajímavou součástí nejen vánočního menu je Jorkšírský pudink.

Pozor! Nejde o dezert, ale o přílohu, která jde skvěle dohromady s tradiční hustou omáčkou.

Narozdíl od českých domácností, v Anglii se cukroví příliš nepeče. Jako dezert Angličané tradičně jí vánoční pudink. Jde o velmi vláčný, alkoholem nasáklý a v páře vařený dortík se sušeným ovocem.

V neposlední řadě je nutné zmínit také mince pies (na obrázku výše). Jde o malé koláčky naplněné ovocnou směsí. Ty děti také tradičně nechávají vedle kamen jako malou pozornost pro Otce Vánoc.

vánoční pudink

Recept na tradiční vánoční pudink

Co budete potřebovat?

  • 250 g másla
  • 250 g strouhanky
  • 220 g rozinek
  • 2 dl brandy
  • 110 g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 jablko
  • 0,50 kávová lžička hřebíčku
  • 250 g hnědého cukru
  • 160 g směsi oloupaných oříšků a mandlí
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 80 g kandovaného zázvoru
  • 3 polévkové lžíce melasy nebo tekutého lesního medu
  • 2 citróny — kůra a šťáva
  • 1 kávová lžička nové koření mleté
  • 1 kávová lžička muškátový oříšek nastrouhaný
  • tuk na vymazání formy
  • 3 dl smetany ke šlehání na polití

Postup:

1.) Nasekejte nahrubo mandle a ořechy.

2.) Opražte je nasucho.

3.) Melasu vmíchejte do rozpuštěného másla.

4.) Po vychladnutí vmíchejte brandy, šťávu i kůru z citrónu.

5.) Do směsi zašlehejte vejce.

6.) Máslem vymazanou formu vysypejte moukou.

7.) V další míse smíchejte strouhanku, mouku, cukr, opražené ořechy a mandle, koření, oprané rozinky, nakrájený kandovaný zázvor a kandovanou pomerančovou kůru.

8.) Přidejte vaječnou hmotu, oloupané a na kousky nakrájené jablko.

9.) Pudinkovou hmotu vylejte do formy.

10.) Formu vložíme do vodní lázně a dejte do předehřáté trouby na 150 °C. Pečte 2,5-3 hodiny.

11.) Hodinu před koncem pečení sundejte alobal.

12.) Po vychladnutí, polejte pudink melasou s brandy. 

13.) Nakrájené porce přelejte nešlehanou smetanou.

Tip! Už víte, kdy začnete péct cukroví? Ještě ne? Podívejte se na náš akurátně upečený článek. Pomůže vám se správným načasováním.

polibek pod jmelím

Ozdoby a symboly anglických Vánoc

Stejně jako u nás i Vánoce v Anglii se neobejdou bez stromečku. Ten se ovšem v této zemi zdobí už začátkem prosince. Angličané milují dekorace. Během prosince se jejich domovy rozzáří uvnitř i zvenku. Často pak místní ulice připomínají spíše zábavní park. Typickými symboly jsou tu pak cesmína a jmelí. I pro Čechy je jmelí typické. Věděli jste, že tradice líbání pod jmelím vznikla právě v Anglii?

Tip! Možná jste netušili, že můžete pořídit vánoční dárky přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět!
Vyzkoušejte cashback

Anglické vánoční koledy

Koledníci chodí tradičně 26. prosince dům od domu a zpívají koledy. Tato tradice má kořeny už ve středověku. Vykoledované peníze jdou samozřejmě na charitu. S koledováním je také neoddělitelně spjata novela velikána anglické literatury Charlese Dickense s názvem Vánoční koleda.

Podle anglické televize BBC (British Broadcasting Corporation) jsou následující vánoční koledy ty nejpopulárnější. Všechny si je můžete poslechnout nebo dokonce zapět spolu se zpěváky ve videu výše.

  • Hark! The Herald Angels Sing
  • In The Bleak Midwinter
  • It Came Upon A Midnight Clear
  • Joy To The World
  • O Come All Ye Faithful
  • O Come, O Come Emmanuel
  • O Holy Night
  • O Little Town of Bethlehem
  • Once In Royal David’s City
  • Silent Night

vánoční trhy v anglii

Nejkrásnější vánoční trhy

Vánoce v Anglii se neobejdou bez vánočních trhů. Kde najdete ty nejvyhlášenější? My jsme pro vás zmapovali Anglii od západu na východ i od severu na jih.

Tip! Než vyrazíte slavit Vánoce do ciziny, přibalte si s sebou ještě cestovní pojištění. Pořídit ho můžete pár kliky online a dokonce se během minuty připojistíte i na COVID-19:

cestovní pojištění od 7 Kč/den

Vánoční trhy v Londýně

  • Winter Wonderland Hyde park — Tento vánoční trh v centru Londýna je jedním z největších a nejpůsobivějších v celé Anglii. Dá se skvěle spojit s procházkou přes Oxford street, která je známá nádhernou výzdobou plnou tisíců světel
  • Leicester Square Winter Festival — Toto londýnské náměstí je vyhlášené pro množství kin a jejich velikost a kvalitu. Najdete tu také řadu divadel. Vánoční trhy si tak můžete zpříjemnit některým z tematických představení.
  • Southbank Centre Festival — Pokud vás láká vánoční trh s výhledem na Londýnské oko, doporučujeme vyrazit právě sem. Se svařákem v ruce se pak můžete projít podél řeky Temže a užít si nádherně vyzdobenou londýnskou náplavku.

Vánoční trhy v Yorku

  • Saint Nicholas Fair — Pokud si chcete užít pravou anglickou středověkou atmosféru, vánoční trh v Yorku je pro vás tím pravým. Hledáte opravdu tradiční anglický trh? Pak jste na správném místě.

Vánoční trhy ve městě Bath

  • Bath Christmas Market — Město Bath je nejznámější lázeňské město v Anglii a druhé nejnavštěvovanější místo po Londýnu. Vánoční trhy tu mají naprosto dokonalou atmosféru a navíc je to odsud jen pár kilometrů k moři.

Vánoční trhy v Rochesteru

  • Rochester Christmas Market — Tento vánoční trh má skvělou atmosféru pro svoje umístění v historické zámecké zahradě, ale také díky festivalu Charlese Dickense, který tu každoročně probíhá.

Vánoční trhy ve Winchesteru

  • Winchester Cathedral's Christmas Market — Krásné prostředí Winchesterské katedrály tvoří každý rok perfektní kulisy pro tento vyhlášený vánoční trh, který je jedním z nejvíce autentických trhů v Evropě.

Přestože oslavy Vánoc se v jiných zemích mohou lišit od těch našich, poselství zůstává stejné. Ať už jsme v Anglii nebo v Čechách, přejeme si zdraví a prosperitu a užíváme si čas strávený s rodinou a blízkými. Všichni si chceme užít šťastné a veselé Vánoce nebo jak se říká v Anglii - Merry Christmas!

Ještě by se vám mohly hodit... naše další vánoční tipy:

* Tipy na vánoční dárky do 200 Kč: Hodně muziky za málo peněz!
* Vánoční dárky pro teenagery: S těmito tipy to letos vyhrajete!
* Vánoční dárky pro děti: Inspirace pro všechny věkové kategorie

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…