Menu

Vánoce v Německu: Tradice, jídlo a pohádkové adventní trhy

1.11.2021

Chceme-li vybrat zemi, kde se Češi na Vánoce cítí jako doma, jistě je to Německo. A ještě aby ne. Část našich vánočních tradic máme právě od našich západních sousedů. Navzdory podobnostem jsou ovšem mezi českými a německými Vánocemi také rozdíly. Zajímá vás, v čem se Vánoce v Německu liší od těch našich a v čem jsou si naopak podobné? Tak to jste na správném místě.

Vánoce v Německu: Tradice, jídlo a pohádkové adventní trhy
9 minut čtení
Cestovní pojištění

Vánoce v Německu v mnoha aspektech ovlivnily to, jak se tento svátek slaví u nás, ale i v řadě jiných zemí po celém světě. Vánoční stromek i skleněné ozdoby pocházejí právě odtud. Věděli jste ale, že Němcům vděčíme také za tradici adventního kalendáře? Ten první, dřevěný, vznikl v této spolkové zemi, stejně jako jeho pozdější čokoládová verze. Z Německa jsme převzali také tradici adventních věnců. Němci Vánoce milují a samozřejmě jsou na svoje tradice náležitě pyšní. Pokud si chcete užít nezapomenutelnou vánoční atmosféru, pak je pro vás návštěva Německa během adventu tím pravým.

Tip! Plánujete na Vánoce cestu do Německa? Pokud ano určitě nezapomeňte na dobré cestovní pojištění.

Cestovní pojištění od 11 Kč/den

Vánoce v Drážďanech

Kdy slaví Vánoce v Německu?

Slavnostní večeře i rozbalování dárků připadá v Německu na 24. prosince. Následují dva dny se stejně jako u nás nepracuje. Lidé se scházejí s nejbližšími a užívají si pohodu a klid v kruhu přátel a rodiny.

Vánoce

Kdo chodí na Vánoce v Německu?

Vánoce v Německu by se neobešly bez dárků. Ve většině částech spolkové země se o obdarování dětí stará Ježíšek. Ano, i tuto tradici si užíváme díky našim německým sousedům. Na severu se ovšem můžeme setkat také s postavou Weihnachtsmanna neboli Vánočního muže. Má zrzavé vlasy i vousy, dlouhý plášť s kapucí a cestuje na divokém větru.

Německo vánoční stůl

Co se jí na Vánoce v Německu?

Štědrý večer se ani tady samozřejmě neobejde bez řady dobrot a vánočních specialit. V každé části Německa se jí něco jiného. Často se na stole objevuje pečená husa, kachna nebo klobásy se zelím a knedlíky. Obvyklé jsou také ryby a bramborový salát. Více než 300 let se v německých domácnostech připravuje vánoční štola. Zapomenout nesmíme také na perníčky, vánočku nebo typické sušenky s názvem Spekulatius.

německé vánoční trhy

Nejlepší německé vánoční trhy

Pokud milujete atmosféru vánočních trhu, ty německé by vám neměly uniknout. Opravdu stojí za to je během adventu navštívit a to především v následujících městech.

1.) Drážďany

Tradice vánočních trhů se v tu drží už od roku 1434. Adventní venkovní prodej v Drážďanech je nejvyhlášenější v celém Německu. Najdete tu celkem jedenáct trhů, z nich každý je něčím speciální a odlišný. Navíc se tu pekaři každý rok pustí do pečení obřích štol a vánoček.

Tip! Drážďany a Mnichov jsou populární ne jen pro své krásné vánoční trhy, ale také jako nejpopulárnější destinací na Black Friday. Již v pátek 26. listopadu.

2.) Norimberk

Pokud si chcete užít největší vánoční trhy nejen v Německu, ale v celé střední Evropě, doporučujeme vyrazit do Norimberku. Středověká architektura vytváří jedinečné kulisy pro nákupy vánočních dárků a upíjení svařeného vína. Nesmíme zapomenout na všudypřítomné norimberské klobásky a typické sladké perníčky.

Tip! Veškeré nákupy vánočních dárků můžete vyřešit přes cashback. Díky cashbacku získáte část peněz z nákupu zpět.

Cashback

3.) Regensburg

Lákají vás spíše menší trhy? Pak je pro vás ideálním místem k návštěvě v období Vánoc právě Regensburg. I tady trhovci staví své stánky hned na několika místech ve městě. Neobvyklým zpestřením trhů jsou plavby po Dunaji, které nabízí okouzlující pohled na nádherně vyzdobený Regensburg.

4.) Mnichov

Na Marienplatz se soustředí většina trhovců v Mnichově. Dominantou tohoto náměstí je každoročně 30 metrový vánoční strom. Pokud vyrazíte do Mnichova během Vánoc s dětmi, zastavte se na místní radnici, kde je pro ty nejmenší připravená kreativní dílna. Můžete si tu vyzkoušet nejrůznější řemeslnou tvorbu a také pečení typických vánočních dobrot.

5.) Görlitz

Pouhých 30 kilometrů od českých hranic leží Görlitz. Trhy se tu konají v okolí radnice a zajímavé je na nich především to, že sem každý den přichází sám Ježíšek a rozdává dětem malé dárky. Hledáte klidnou a romantickou atmosféru? Pak musíme doporučit právě toto saské město.

6.) Weiden

Chcete si během vánočních svátků také trochu odpočinout? Město Weiden je vyhlášené svými vánočními trhy, ale také dlouhou lázeňskou tradicí. Nenechte si uniknout pohled na místní radnici, která se každý rok promění v obří adventní kalendář.

7.) Frankfurt

Frankfurtský vánoční trh se každoročně rozkládá na Römerbergu a náměstí Paulsplatz. Dominantou trhů je bezesporu bezkonkurenční vánoční strom, který září pěti tisíci světel. Nezapomeňte ochutnat tradiční frankfurtské sušenky z marcipánu.

Hledáte podobné trhy těm německým? Rakouské město Gmund u českých hranic je pro vás kouzelnou alternativou. Gmund nabízí poklidnou atmosféru plnou rakouských vánočních dobrot.

V neposlední řadě musíme zmínit také jednu vánoční tradici, která se dostala přes hranice od nás do Německa. Stejně jako my, ani Němci si neumí představit Vánoce bez pohádky Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem. Film Václava Vorlíčka se od sedmdesátých let stal vánoční stálicí německých televizních stanic.

Mohlo by vás ještě zajímat... ze svátečního cestovatelského okénka:

* Vánoce v Itálii: Tradice, jídlo a nejkrásnější vánoční trhy
* Sníh na Vánoce: 10 destinací, ve kterých si užijete zasněžené svátky
* Vánoce v Anglii: Tradice, cukroví a akce, které stojí za to navštívit

 

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…