Menu

Vánoční osvětlení (venkovní): Jak ho vybírat? Kde ho koupit? Na kolik vás vyjde?

Aktualizováno dne 14.11.2022

Advent se blíží. Je nejvyšší čas pořídit si vánoční osvětlení. Venkovní i vnitřní osvětlení, je-li dobře zvoleno, naladí obydlí během adventu a vánočních svátků na kouzelnou notu. Při výběru světýlek je ale potřeba dát si pozor na několik zásadních věcí.

Vánoční osvětlení (venkovní): Jak ho vybírat? Kde ho koupit? Na kolik vás vyjde?
17 minut čtení
Vánoce

Vybírat vánoční osvětlení (venkovní i vnitřní) není žádná věda. Jaký typ osvětlení zvolíme je otázkou vkusu. Není problém sehnat pestrobarevné světýlka, svítícího soba, ale ani jemné vánoční girlandy. Pozor bychom si měli dát především na technické parametry, které zajistí větší bezpečí během dlouhých týdnů, kdy bude osvětlení svítit i bez našeho dozoru. Na trhu je doslova záplava různých typů vánočních světýlek. Připravili jsme proto manuál, na co si dát pozor při jejich výběru, i kde je koupit výhodně.

venkovní světla na vánoce

Vánoční osvětlení (venkovní) – na co si dát pozor při výběru?

Výběr vánočního osvětlení je často rodinnou akcí. Děti jásají u barevných blikajících světýlek, paní domu by ráda něco vkusného, co promění dům v pohádkový zámek, a hlava rodiny krotí náklady na pořízení, ale i na provoz. Následující čtyři body jsou při výběru zcela zásadní, aby vám osvětlení dělalo dlouho radost.

1.) Odolnost vůči změnám počasí

Pro vánoční osvětlení venkovní části domu kupujte pouze světýlka, která splňují kritéria odolnosti vůči změnám počasí. Na takovém osvětlení byste měli najít, že dodržuje stupeň ochrany IP 44 a výše.

2.) Bezpečnost

I když chcete na nákupu, co nejvíce ušetřit, doporučujeme obloukem se vyhnout „výhodným“ nabídkám na tržnicích nebo čínských eshopech. Tady nikdy nebudete mít jistotu, že světýlka jsou opravdu bezpečná.

3.) Sousedské vztahy

Při výběru berte ohled na sousedy. I když se vám může líbit, že vánoční osvětlení venkovní prostor promění v bílý den, soused už nemusí být tak nadšený. Přílišná intenzita a blikání může rušit podvečerní klid i přátelské sousedské vztahy.

4.) Kýčovitost

Děti k výběru klidně přiberte, ale doporučujeme odolat jejich nadšení ze záplavy barev. Raději je přesvědčte, že váš domek proměníte v malý hrad z populární pohádky o zemi ledu. Získáte vkusnější a na pohled určitě příjemnější verzi světelné vánoční dekorace.

Tip! Nezapomeňte zkontrolovat vaše pojištění majetku. I když budete sebepečlivější při výběru osvětlení, nehody se stávají. Je tak lepší být připraven na všechny eventuality.

Spočítejte si pojištění majetku

vánoční osvětlení venkovní

Typy venkovního vánočního osvětlení

Na trhu je záplava vánočního osvětlení. I pro venkovní prostory si můžete vybírat z nejrůznějších typů světel. Záleží jen na vašem vkusu, představách o konečné podobě domu či bytu a také na finančních možnostech.

vánoční řetězy

1.) Světelné řetězy

Naprostá klasika, která je základem každé světelné vánoční dekorace. Můžete s nimi vyzdobit strom před domem, okapy nebo okna. Řetězy se často dají spojovat a prodlužovat.

Typ světelného řetězu Obchod Cena
Vánoční venkovní řetěz, 120 LED Svet-svitidel.cz 290 Kč
Světelný venkovní řetěz, 500 LED 4home.cz 1.099 Kč
Vánoční řetěz, 200 LED Kokiskashop.cz 460 Kč

světelná vánoční girlanda

2.) Světelné závěsy (girlandy)

Závěs (girlanda) je několik kratších řetězů, které visí svisle, spojených v řadě za sebou. Kratší girlanda rozzáří okna, dlouhá ozvláštní dům či třeba plot.

Typ světelného závěsu Obchod Cena
Venkovní světelná záclona, 960 LED Bonami.cz 1.789 Kč
LED NANO záclona Okay.cz 799 Kč
Světelný vánoční závěs Icicle, 360 LED 4home.cz 669 Kč

led rampouchy

3.) Světelné rampouchy

Toto osvětlení umí vyvolat iluzi bílých vánoc. Světlo v rampouchu problikává shora dolů a imituje tak světlo, které by se odráželo ve skutečném ledovém rampouchu.

Typ světelných rampouchů Obchod Cena
Svítící rampouchy, 40 LED Kokiskashop.cz 399 Kč
Světelný závěs s 16 rampouchy, 24 LED Svetla24.cz 1.199 Kč
Vánoční světelné rampouchy, 40 LED VidaXL.cz 659 Kč

vánoční výzdoba oken

4.) Lucerny, svíčky

Krásné drobné osvětlení, které může rozzářit vánoční vchod nebo parapety oken.

Typ drobného osvětlení Obchod Cena
Sada LED svíček Glaze, 3 ks 4home.cz 369 Kč
Sada 3 LED svíček Bonami.cz 629 Kč
LED Solární svítidlo (lucerna) Svet-svitidel.cz 340 Kč

světelné dekorace na vánoce

5.) Světelné dekorace na zahradu, do oken, na střechu

Tady je výběr opravdu obrovský. Můžete si na zahradu postavit velkého svítícího sněhuláka, soba nebo třeba celé sobí spřežení. Populární jsou hvězdy, stromečky, ale také importovaný Santa, který visí na zdi.

Typ světelné dekorace Obchod Cena
Nafukovací sněhulák XXL s LED osvětlením 240 cm Goleto.cz 1.099 Kč
Vánoční LED sobí spřežení Okay.cz 1.830 Kč
LED Vánoční venkovní dekorace nafukovací Santa Svet-svitidel.cz 1.440 Kč

venkovní projektor

6.) Vánoční venkovní projektory

Hit posledních let je vánoční venkovní projektor, který na zdi domu promítá vánoční motivy nebo třeba jen padající vločky.

Typ venkovního projektoru Obchod Cena
LED Venkovní projektor slavnostní Svet-svitidel.cz 990 Kč
LED projektor padající sníh 4home.cz 769 Kč
Vánoční dekorativní projektor vločky Okay.cz 660 Kč

Vánoční dům v Chotovicích

Foto zdroj: Čarokraj.cz

Vánoční dům v Chotovicích

Už roky vládne ve světelné vánoční výzdobě v České republice vánoční dům v Chotovicích u Litomyšle. Dům tradičně svítí od první adventní neděle až do Tří králů od 16.30 do 22.00 hodin. Podle poslední statistiky z roku 2021 k jeho rozsvěcení použil pan Trunec 74 405 barevných žárovek a přes 10 kilometrů světelných řetězů.

Tip! Bojíte se vysokých nákladů na elektřinu, které by tak krásná vánoční výzdoba, jako má pan Trunec v Chotovicích, mohla přinést? Doporučujeme se nejdříve podívat, jestli máte skutečně toho nejlepšího dodavatele ve vašem kraji:

Porovnej dodavatele elektřiny

venkovní osvětlení vánoce

Cena a náklady na provoz

Čím více budete chtít váš dům na Vánoce rozzářit, tím větší částku si musíte připravit. Na druhé straně je to investice na několik let a osvětlení se dá postupně doplňovat. Ta atmosféra za to prostě stojí. Provozní náklady už dnes nejsou tak zlé. Vánoční osvětlení (venkovní i interiérové) většinou využívá LED světla, které mají minimální spotřebu a dlouhou životnost. Můžete také instalovat solární napájení, které přes den nabije baterii pomocí sluneční energie a večer z ní osvětlení napájí.

Tip! Náklady pomůže krotit naprogramování času osvětlení. Některé vánoční osvětlení (venkovní, interiérové už méně často) má časovač integrovaný. Lze ho ale také velice snadno dokoupit. V Baumaxu koupíte časovače s cashbakem 4,4 %. Díky časovači nebude osvětlení zbytečně svítit v hluboké noci nebo přes den, když ho zapomeneme vypnout nebo ojedeme pryč.

Před vánoci je vánoční osvětlení venkovní i interiérové k dostání snad všude. Uvidíte ho v potravinových marketech, na tržnicích i hobby marketech. Pokud ale chcete koupit bezpečnou kvalitu, doporučujeme vybírat v hobby marketech a renomovaných eshopech. O tom, že je lepší vyhnout se tržnicím a asijským internetovým obchodům, jsme už psali.

Pokud milujete vánoční světýlka, určitě si nenecháte ujít ani každoroční rozsvícení vánočních stromů. Máme pro vás pár tipů na nejkrásnější rozsvícení, které slibují opravdu nevšední předvánoční zážitek. Nebo můžete rovnou vyrazit na vánoční pobyt a prozkoumat vánoční osvětlení v lázeňských městech nebo evropských metropolích.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.