Menu

Vánoční trhy, Bratislava a další adventní akce na Slovensku 2022

16.11.2022

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovenské vánoční trhy? Bratislava? Je nesporným faktem, že se v hlavním městě Slovenska konají jedny z nejvyhlášenějších vánočních trhů v Evropě. Vaší pozornosti by ale neměly uniknout ani vánoční trhy v jiných městech Slovenska.

Vánoční trhy, Bratislava a další adventní akce na Slovensku 2022
15 minut čtení
Vánoce

Chcete si letos vychutnat předvánoční čas jinde než u nás v České republice? Co takhle zavítat k našim sousedům na Slovensko? Ptáte se, do jakých měst se jet podívat na vánoční trhy? Bratislava, Prešov, Košice, Trenčín – to jsou některá ze slovenských měst, která nemohou na našem seznamu chybět. Jaká další města, jež jsou spojená s kouzelnou atmosférou Vánoce, před Vánocemi na Slovensku navštívit?

vánoční trhy Bratislava

1.) Vánoční trhy: Bratislava

V hlavním a zároveň v největším městě na Slovensku – v Bratislavě se každoročně koná jeden z nejpůsobivějších vánočních trhů, na který se sjíždějí nejen lidé ze Slovenska, ale také z České republiky. Hlavní vánoční trhy se budou konat na Hlavním náměstí a Františkánském náměstí a budou spojené s celou řadou stánků, kde si můžete zakoupit například tradiční výrobky ze dřeva nebo výborné občerstvení. Vánoční stromeček bude rozsvícený první den trhů, tedy 24. 11. 2022.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 24.11.2022
  • Termín konání trhů: od pátku 24.11. do středy 21.12.2022, každý den od 10:00 do 22:00 hod.
  • Místo konání trhů: Hlavné a Františkánske námestie

Tip! Ikdyž jedete do sousední Bratislavy jen na otočku, nezapomeňte na cestovní pojištění - již od 7 Kč za den si ušetříte spoustu finančních a zdravotních starostí.

Spočítejte si cestovní pojištění

vánoční trhy prešov

Zdroj: město Prešov

2.) Za vánočními trhy do Prešova

Za vánočními trhy se jednoznačně vyplatí jet i do Prešova, kde se můžete těšit na kulturní program na hlavním pódiu, folklorní soubory i vánoční a charitativní stánky. Připraven je bohatý program, který zaujme dospělé i děti. Například na 6. 12. 2022 je naplánované rozsvícení vánočního stromku a příchod Mikuláše s čertem a andělem a 9. 12. 2022 se ponese ve znamení Ledového království, kde nebudou chybět maskoti medvěd a sněhulák Olaf.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 6.12.2022
  • Termín konání trhů: od pátku 25.11. do čtvrtka 22.11.2022 a od pondělí 26.12.2022 do 6.1.2023
  • Místo konání trhů: Hlavná ulica

vánoční trhy košice

Zdroj: Kosicednes.sk

3.) Vánoční trhy v Košicích

I v Košicích můžete zažít tu pravou vánoční atmosféru, vánoční trhy se každoročně konají na Hlavní ulici a přinášejí prodejní stánky se zajímavým sortimentem i doprovodný kulturní program, nechybí ani program pro děti. Těšit se můžete také na jeden z největších vánočních stromků na Slovensku.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 25.11.2022
  • Termín konání trhů: od pondělí 5.12. do pátku 23.12. a od pondělí 26.12. do soboty 31.12.2022
  • Místo konání trhů: Hlavná ulica

Tip! Cestu do Košič i pobyt v nich si můžete zlevnit přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Mezi oblíbené cestovatelské cashbacky patří:

* 4 % zpět za ubytování přes Booking.com
* 5 % zpět za lístky na autobus s Flixbusem
* 5% zpět za lístky na vlak s LeoExpressem

vánoční trhy trenčín

Zdroj: Město Trenčín

4.) Zažijte advent v Trenčíně

Kouzlo Vánoc na vás dýchne i na řemeslných vánočních trzích pod hradem Trenčín. Chybět tu nebudou samozřejmě stánky s vánočním zbožím, ať už se jedná o vánoční výzdobu, ozdoby na stromeček nebo ručně vyrobenou keramiku. Připravená je i atrakce pro děti v podobě jízdy na koních.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 25.11.2022
  • Termín konání trhů: od pátku 25.11. do pátku 23.12. 2022, každý den od 10:00 do 22:00 hod.
  • Místo konání trhů: Mierové námestie

vánoční trhy trnava

Zdroj: Gaudeo.sk

5.) Na co se těšit na vánočních trzích v Trnavě?

Podobně jako v jiných slovenských městech i v Trnavě zástupci radnice po pandemii koronaviru avizují plnohodnotné adventní trhy se stánky a kulturním programem. Vánoční trhy se budou pod názvem Advent v Trnavě konat na Trojičním náměstí a na části Hlavní ulice. Na Náměstí sv. Mikuláše v polovině prosince proběhnou třídenní Středověké adventní trhy, které připomenou atmosféru dob před několika stoletími.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 25.11.2022
  • Termín konání trhů: od pátku 25.11. do pátku 23.12.2022
  • Místo konání trhů: Hlavná ulica a Trojičné námestie

vánoční trhy nitra

Zdroj: Nitralive.sk

6.) Užijte si vánoční atmosféru v Nitře

Také v centru Nitry na Svatoplukově náměstí se budou konat vánoční trhy. Už od 7. 11. 2022 náměstí zdobí jedenáctimetrový smrk pichlavý, který se slavnostně rozsvítí v neděli 27. 11. 2022. Součástí nedělního programu bude průvod světla a také rozsvícení vánočního městečka za doprovodu vystoupení orchestru Fats Jazz Band.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 27.11.2022
  • Termín konání trhů: stánky budou otevřené od pátku 25.11., vánoční městečko od neděle 27.11.2022 do 23.12.2022 s možností prodlužení do 6.1.2023
  • Místo konání trhů: Svätoplukovo námestí

Tip! Pokud popukujete po dražších vánočních položkách, můžete je zafinancovat pomocí půjčky. Nejdříve ovšem doporučujeme porovnat si aktuální nabídky bank a dalších finančních institucí:

Najděte nejlepší půjčku

vánoční trhy žilina

Zdroj: Vanocnisen.cz

7.) I Žilina láká na krásné vánoční trhy

Tradiční vánoční trhy se budou v letošním roce konat i v Žilině, konkrétně na Mariánském náměstí a na Náměstí Andreje Hlinky. Dominantou vánočních trhů bude vánoční stromeček v podobě čtrnáctimetrového smrku, který tradičně rozsvítí v přítomnosti děti Mikuláš 5. 12. 2022. Součástí vánočních trhů bude kromě řady stánku i pestrý kulturní program.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 5.12.2022
  • Termín konání trhů: od středy 23.11. do pátku 23.12.2022
  • Místo konání trhů: Mariánské námestí a Námestí Andreja Hlinku 

vánoční trhy poprad

Zdroj: Svetstromcekov.sk

8.) Poprad a vánoční trhy

Na rozdíl od výše uvedených vánočních trhů, které trvají hned několik týdnů, vánoční trhy v Popradu trvají jen několik dnů a konají se na náměstí sv. Egídia, kde bude kromě vánočního osvětlení také řada stánků s občerstvením a řemeslnými výrobky. Do Popradu zavítá i Mikuláš v kočáře, který i s doprovodným programem navštíví všechny části města.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 7.12.2022
  • Termín konání trhů: od středy 14.12. do soboty 17.12.2022
  • Místo konání trhů: Námestí sv. Egídia

vánoční trhy banská bystrica

Zdroj: BBonline.sk

9.) Vánoce v Banské Bystrici

Nenechejte si ujít ani Banskobystrické Vánoce 2022. V průběhu adventu se na náměstí SNP konají krásné vánoční trhy. Opět budou tyto trhy spojené s tradičními vánočními dobrotami a také nespočtem stánků s ručně vyrobenými výrobky. Vánoční trhy budou zpestřené bohatým kulturním programem.

  • Rozsvícení vánočního stromečku: 6.12.2022
  • Termín konání trhů: od úterý 6.12.2022 do soboty 31.12.2022
  • Místo konání trhů: Námestie SNP

vánoční trhy bratislava

10.) Vánoční trhy v Incheba Expo Bratislava

Kromě tradičních vánočních trhů, které se konají na náměstích slovenských měst, můžete také navštívit netradiční trhy, které pod názvem Dny Vánoc v Inchebě probíhají v prostorách Incheba Expo Bratislava. Najdete zde široký sortiment výrobků od kosmetiky až po vánoční cukroví a těšit se můžete i na kulturní program.

  • Termín konání trhů: od čtvrtka 1.12. do pondělí 19.12.2022

Jaká slovenská města v letošním roce lákají na zajímavé vánoční akce a nezapomenutelné vánoční trhy? Bratislava, Prešov, Košice, Trenčín, Banská Bystrica, Poprad, Žilina, Nitra i Trnava. Které z těchto vánočně vyzdobených měst navštívíte vy?

Z vánočních cest... a tipů na adventní výlety by se vám mohly ještě líbit:

* 10 tipů na nejkrásnější rozsvícení vánočního stromu
* 10 x nejkrásnější vánoční dům a muzeum
* Nejlepší vánoční pobyty 2022

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…