Menu

Všechno, co jste chtěli vědět o otcovské dovolené

9.9.2020

Milí tatínkové, pokud plánujete využít tzv. otcovské dovolené a zůstat s miminkem doma, připravili jsme pro vás přehled užitečných informací, které se vám budou hodit.

Všechno, co jste chtěli vědět o otcovské dovolené
4 minuty čtení
Životní styl

Nastala ta šťastná událost, narodilo se vám miminko. Maminka je doma na mateřské a tatínek chodí do práce a myslí na ni a své dítě a chtěl by být s nimi. Nebo jste právě adoptovali dítě do 7 let a oba rodiče s ním chtějí být co nejvíce. To je jen výčet případů, pro které je ideální otcovská dovolená.

otcovská dovolená

Co je otcovská dovolená?

Jako otcovská dovolená se označuje součást nemocenského pojištění, která umožňuje otcům, aby si vzali až 7 dní (jeden kalendářní týden) placené dovolené určené k péči o dítě.

Kdy má rodič nárok na otcovskou dovolenou?

  • Nárok na otcovskou dovolenou mají tatínci, kteří jsou před jejím čerpáním alespoň 3 měsíce v zaměstnání.
  • U OSVČ je možné ji využít v případě, kdy si otec platil alespoň 3 měsíce před plánovaným dnem porodu dobrovolné nemocenské pojištění.

otcovská dovolená

Kdy a kde žádat o otcovskou dovolenou?

Otcové, kterým se narodilo dítě, mohou tuto možnost čerpat až do 6 týdnů od narození miminka. Pokud se vás týká osvojení dítěte (adopce), pak se otcovská dovolená musí čerpat od prvního dne osvojení.

Žádost o otcovskou dovolenou předáváte svému zaměstnavateli pomocí speciálního formuláře a ten ji následně předá Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). V případě, že jste OSVČ, pak musíte všechny podklady doručit na svou OSSZ.

otcovská dovolená

Kdy se proplácí otcovská dovolená?

Otcovská dovolená se proplácí zpětně a OSSZ má na její proplacení jeden kalendářní měsíc. Ten se začíná počítat od data, kdy jim byly doručeny všechny náležité podklady. Můžete si zvolit, zda vám budou finance zasílány na účet nebo raději obdržíte složenku. Varianta se složenkou je ovšem zpoplatněna.

Tip! Zatímco si užíváte čas strávený s novým přírůstkem do rodiny, poohlédněte se po tom správném spoření pro děti. Aktuální nabídky bank a spořitelen najdete v našem nezávislém srovnávači.
Podívejte se na spoření pro děti

Otcovská dovolená je tedy způsob, jak strávit čas se svým dítětem a zároveň nepřijít o většinu svého příjmu nebo část dovolené. Další detaily, podmínky a případnou pomoc doporučujeme vyhledat na přímo na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.